Вторник, 26 Май 2020

Понеделник, 06 Януари 2020 16:54

Мая Манолова: Над 350 000 души в страната са в условията на воден режим

Проф. Спартак Керемидчиев: Състоянието на ВиК сектора е като запален фитил, на който са наредени бомбички, които избухват една след друга

Външен одит на водния сектор и да бъде свикан Консултативният съвет по национална сигурност при президента (КСНС) заради водната криза настоява лидерът на гражданско сдружение „Изправи се.БГ“ Мая Манолова. Пред БНР тя обясни, че това е необходимо:

„Защото водната криза се разраства и скоро ще стане национална, и защото сигурността на нацията - това е сигурността на всеки един от нас, на големи групи хора. Когато нямаме вода, когато дишаме отровен въздух, това е проблем на националната сигурност. „Национална сигурност“ не е понятие, с което единствено и само боравят армията, МВР, ДАНС и НСО..“.

Над 350 000 души в страната са в условията на воден режим. Такъв има в над 100 населени места в 11 области, подчерта Манолова.

„Перник всъщност е върхът на айсберга. В Шумен и в Търговище, по данни от местните общини, ще има воден режим. В Ботевград ще има вода за още 2 месеца, по данни на кмета… Има тревожни информации и за състоянието на яз. „Камчия“, което е проблем за Бургас и за Варна. Има опасност и за Сливен…“.

Външен одит на сектора е необходим, защото „властта бяга от отговори, а институциите си прехвърлят отговорността“, коментира тя. Няма данни колко от аварийните язовири са ремонтирани към този момент, допълни Манолова, според която КЕВР „се е превърнал в един безполезен наблюдател и регистратор, без да може да извършва своята конкретна работа - да регулира състоянието на ВиК-сектора“.

В предаването „12+3“ по "Хоризонт" професор Спартак Керемидчиев от Института за икономически изследвания на БАН изтъкна:

„Сегашното състояние на ВиК сектора представлява нещо като запален фитил, на който са наредени бомбички, които избухват една след друга. Това, което се вижда в Перник, е видимата част на айсберга. Проблеми в сектора непрекъснато се появяват, но някои биват успешно замитани или отлагани“.

Ученият припомни, че преди няколко години и ВиК-Добрич не е можело да си плаща дълговете. Разговорът за реформите на ВиК-дружествата вече закъснява, категоричен е той:

„Защото дружествата в момента започват да изпълняват проекти за реструктуриране на мрежата и за хабилитация, без да имат такава готовност. Това са милиарди, които трябва да минат през едни нереформирани предприятия, които нямат капацитета да се справят с такива огромни заеми“.

Даването на пари в нереформирани дружества не решава проблемите, категоричен е експертът. Идеята за холдингова структура, в която да влязат всички ВиК-дружества, той оцени като „стара“ и напомни, че това е практика от времето на социализма. В случая тя „няма да доведе до нищо полезно, защото това означава тотално да се преобрази модела, по който върви ВиК-реформата в България“. Консолидация обаче би направила възможно да има единна цена на водата.

Сегашният модел също не дава резултати, но „по различни причини“

„Една е лошото управление на ВиК-дружествата. Това се дължи включително и на това, че те са част от държавния сектор. Неслучайно корпоративното управление на държавните предприятия беше поставено като условие за влизане в чакалнята на еврозоната и съвсем наскоро беше приет Закон за публичните предприятия…“

Керемидчиев смята, че е необходимо да се въведе конкуренция в сектора:

„Без да се въведат икономически механизми, без да се въведе конкуренция в сектора, положението няма да се промени“.  

Накъде върви секторът в момента

„Вероятно ще има подобрения в мрежата в резултат на инвестициите, които ще се направят по европейските програми, но управлението няма как да се смени, ако не се промени моделът“.

В момента дружествата отчитат водомерите всеки месец, което е „изключително голям разход за тях“, подчерта той. 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар