Събота, 04 Юли 2020

Вторник, 07 Януари 2020 10:25

„Стомана“: Ще съдим „Софийска вода“ за неверни данни

Заводът никога не е използвал нерегламентирано вода от яз. „Студена“, категоричен е един от директорите Константин Стаменов

Ще съдим „Софийска вода“ за неверни данни в доклад, в който се твърди, че при нас се изливат 290 л. на секунда вода от яз. „Студена“. Това обяви в предаването „Тази сутрин“ на bTV директорът на „Стомана Индъстри“ Константин Стаменов.

„Целият отток на яз. „Студена“ е 350 литра в секунда преди режима. Ако 290 литра се изливат в "Стомана“, то вода няма да стига до града. Това излиза от доклада на „Софийска вода“, ние сме ги предупредили, те не реагираха и ще ги съдим“, обясни Стаменов.

Той бе категоричен, че няма и не е имало нерагламентирано отклоняване на води.

"Консумацията на вода на предприятието е намалена преди 15-20 години. Ние инвестирахме 20 милиона във водния цикъл и консумацията на завода падна. Тя в момента е 2% от консумацията на града преди режима", каза още директорът в "Стомана".

Той обяви още, че заводът използва вода за промишлени нужди, защото тя не преминава през пречиствателна станция.  

Winbet - победата е емоция! (18+)

"Когато стана ясно, че предстои режим на водата, ние помолихме да бъде намален дебитът към нас. Имахме притеснения още през лятото, че ще се стигне до режим. Не сме подавали сигнал, защото това е отговорност на ВиК - Перник. Всеки месец ние подаваме заявление какви количества ще са нужни за предприятието, като обикновено дебитът е над този, който ни е необходим. Разрешението за това се подписва от министъра на околната среда", коментира още Константин Стаменов.

По думите му, преди това от завода са ползвали вода от яз. "Пчелина", но след разграбването на съоръженията е останал яз. "Студена“.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар