Събота, 04 Април 2020

Вторник, 07 Януари 2020 12:06

ЮНЕСКО критикува Тръмп за заплахата да бомбардира културни обекти в Иран

В Иран има повече от 20 обекта, които са в списъка на ЮНЕСКО със световно културно и историческо наследство

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп беше критикуван от ЮНЕСКО и съюзнически правителства, сред които това на Великобритания, за заплахата да бомбардира културни обекти в Иран, съобщи БНР, позовавайки се на ВВС.

Директорът на ЮНЕСКО Одре Азуле припомни на САЩ, че както Техеран, така и Вашингтон са подписали приетата през 1972 г. Конвенция за опазване на световното културно и природно наследство.

Критики към заплахата на Тръмп отправи и външният министър на Великобритания Доминик Раб, който припомни, че културните и исторически обекти са под защитата на международното право и Великобритания настоява то да бъде зачитано. Атаките срещу културното наследство по време на военни конфликти се считат за равносилни на военно престъпление.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Конфликти в Близкия Изток и Централна Азия вече нанесоха щети на световното културно и историческо наследство, като терористите от ИДИЛ разрушиха храмове, църкви и древни останки в Сирия, а талибаните в Афганистан унищожиха най-високата статуя на Буда в света в провинция Бамян.

В Иран има повече от 20 обекта, които са в списъка на ЮНЕСКО със световно културно и историческо наследство. Държавният секретар Майк Помпео се опита да отклони критиките като каза, че Вашингтон ще спазва международните закони.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар