Събота, 25 Януари 2020
Неделя, 12 Януари 2020 14:18

Синдикатите поискаха от Борисов „Стомана Перник“ да получава вода от пресъхналия язовир

Синдикатите КНСБ и КТ „Подкрепа“ изпратиха писмо до министър-председателя Бойко Борисов, в което се казва, че те подкрепят изцяло действията на правителството по повод водната криза в Перник. Но молят в случай на замръзване на алтернативните източници, които снабдяват предприятието „Стомана Перник“ с вода, тя да се получава от почти празния язовир „Студена“, става ясно от текста на писмото, публикувано на сайта на КНСБ.

Именно заради разрешението „Стомана Перник“ да получава вода от яз. „Студена“ при намаляващ обем на язовира, беше обвинен екоминистърът в оставка Нено Димов. Вчера Специализираният съд реши да остави Димов за постоянно в ареста. Досега той е и единственият обвиняем за водната криза в града, заради която хиляди души са на воден режим.

„Ние подкрепяме изцяло действията на Правителството, общинското ръководство, в лицето на кмета на гр. Перник, и областната управа за овладяване на кризата. Убедени сме в това, че „Стомана индъстри“ няма отношение и вина за това състояние. Запознати сме, че както Вие, така и изпратените от Вас министри, сте установили на място, че „Стомана индъстри“ има перфектна отчетност и плащане на ползваната вода. В момента обаче възниква ситуация, при която падането на температурите води до замръзване на законно използваните и разрешени алтернативни източници на вода за промишлени нужди“, се казва в писмото на синдикатите.

Те искат да бъде разрешено на „Стомана индъстри“ да ползва 5-6 хиляди кубични метра вода от язовир „Студена“ в случай на замръзване на алтернативните източници. Като подчертават, че в случай именно на замръзване на алтернативните източници има голяма опасност това да доведе до тежки последствия върху металургичното оборудване и в край на сметка до трайно спиране на дейността на предприятието.

В писмото се подчертава, че осигуряването на тази възможност за „Стомана индъстри“ няма по никакъв начин да се отрази на водоснабдяването на Перник.

„Евентуалното спиране обаче на предприятието по тази причина ще нагнети допълнително напрежение и ще усложни и без това сложната обстановка. Ние не желаем да създаваме напрежение и сме готови да съдействаме с всички сили за решаването на проблемите с водата. Ако обаче се случи спиране на „Стомана индъстри“, допълнителното напрежение ще бъде неизбежно“, завършва позицията им.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Пред „Хоризонт“ председателят на Федерация Металургия към КТ Подкрепа Людмил Павлов обясни:

„Трябва да се намерят източници алтернативни, които да дават вода на завода, защото не дай си Боже завода бъде спрян, това означава, че това производство след това много трудно ще бъде пуснато. Знаем каква е ситуацията, никой не е срещу града, никой не слага завода на първо място, но водата и индустрията в Перник са едно. Ние търсим най добрият вариант, който е за гражданите и за завода“.

Двата браншови синдиката към КНСБ и КТ Подкрепа са поискали и среща с премиера, за да обсъдят казуса.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 12 Януари 2020 14:18
  Къде потънаха 500-те милиона за ремонт на язовирите?

  "Монтажи" отчита 45 млн. лв. налични парични средства към края на 2018 г., както и вземания към доставчици по предоставени аванси в размер на близо 64 млн. лв. За 2019 г. вземанията към доставчици по предоставени аванси вече възлизат на 444.6 млн. лв. На кои точно лица са предоставени тези аванси и защо това се е случило накуп, при положение че дейността ще се реализира в следващите 2 години, не става ясно 

 • Неделя, 12 Януари 2020 14:18
  Бойко Борисов: Феновете на Левски трябва да държат акциите на клуба

  Среща между премиера Бойко Борисов, спортния министър Красен Кралев и петима представители на феновете на ФК Левски започна малко преди 10 ч. тази сутрин. Премиерът Бойко Борисов разговаря с фенове на "Левски" заради опасенията им, че финансирането на футболния клуб от бизнесмена Васил Божков ще спре покрай мерките, които депутатите предприемат за регулирането на хазартния бизнес.

  Днешната среща на феновете на "Левски" с премиера е по тяхно желание, съобщи председателят на НПК на "Левски" Степан Хиндлиян след заседание на клуба с Васил Божков в сряда вечерта, но което безпрецедентно бяха поканени и медии, на чиито въпроси бизнесменът отговоряше.

  „Не сме тук, за да защитаваме корпоративни, частни интереси, лицензи и не ни интересува Закона за хазарта. Това, което нас ни интересува, е единствено и само какво се случва с „Левски“, какви са вашите виждания и как ще я караме оттук нататък“, заяви Степан Хиндлиян, председател на Националния клуб на привържениците на Левски.

 • Неделя, 12 Януари 2020 14:18
  "Нове Холдинг" към Борисов: Отнемането на лиценз = обезщетения за милиарди

  От "Нове АД Холдинг" изпратиха официална позиция на частните компании, организиращи лотарийни игри в България.

Оставете коментар