Четвъртък, 09 Април 2020

Понеделник, 13 Януари 2020 19:09

Проф. Светлана Шаренкова: Тест за суверенност!

Американският заместник държавен секретар Дейвид Хейл в интервю за БНР тези дни коментира основните пунктове в т.нар. Стратегическо партньорство между САЩ и България: недоволството на Вашингтон от строителството на „Турски (Балкански) поток”, „пътна карта” за сътрудничество в отбраната, конституционна реформа в България и отчетността на съдебната власт.

Резонен е въпросът какво би се случило, ако български заместник-министър на външните работи в интервю в Си Ен Ен даде подобни директиви на Конгреса и Сената на САЩ?

А ето, в България една подобна пряка намеса се смята за толкова в реда на нещата, че няма никаква реакция на институционално, политическо или експертно ниво.

Няма отговор на въпросите с кого в парламентарната ни република е съгласувано самото обявяване на Стратегическо партньорство със САЩ?

Преди посещението на Борисов в САЩ нямаше обществена или институционална дискусия с кои държави България трябва да има стратегическо партньорство и не е ли по-резонно да поддържаме равни по ранг, съдържание и взаимна изгода връзки със САЩ, Русия и Китай, които са водещите фактори в новия многополюсен свят?

Къде и с кого е съгласувана 10-годишната стратегическа пътна карта за военната реформа, която предвещава нови огромни разходи за американско оръжие? Та нали България е член на НАТО, заедно с още 28 държави, някои от които също произвеждат оръжие, а не сме във военен съюз само със САЩ.

Много интересно е също как си представят във Вашингтон конституционните реформи у нас – новото аташе по съдебни дела и вътрешен ред да сведе в парламента нови текстове на основния закон и депутатите дружно да ги гласуват!?

А ние си мислехми, че законодателната и съдебната власт са независими по дефиниция – и от вътрешнополитическа, и от външна намеса? България е част от Европейския съюз и е редно такива договорености да се съгласуват със Съюза, в който са все по-силни критичните гласове към политиката на САЩ.

Германският канцлер Ангела Меркел преди ден категорично заяви, че „Северен поток 2” ще се състои, а санкциите на САЩ срещу него са неприемлива намеса във вътрешните работи на европейските държави.

Като част от Европейския съюз имаме задължение да спазваме европейските закони и правни стандарти, които са принципно различни от англосаксонските. Ще влезем ли в колизия с Европа, приемайки писани в Америка конституционни поправки?

Няма ли поне малко останало достойнство у българските управляващи, щом приемат един американски зам.-министър да се явява в ролята на генерал-губернатор, който се опитва да ни управлява чрез… интервюта?

Стратегическото партньорство означава не просто тесни връзки, а преди всичко равнопоставени връзки. Именно затова САЩ не могат да ни налагат какъв газопровод да строим, от кого да купуваме оръжия и енергийни ресурси, как да пишем законите си, как да работят институциите ни, с кои държави да поддържаме връзки.

В съвременния демократичен свят държавите не се делят на малки и големи, освен ако някой доброволно отказва да защити суверенитета си. Така се държат „банановите” републики, но и те напоследък протестират и избират правителства, които се бунтуват срещу позицията да бъдат заден двор на САЩ и на техните военни и търговски компании.

Провокативното поведение, антидипломацията на „дипломата” Хейл е тест за България и българските управляващи.

Дали ще премълчат обидата към нашия суверенитет или ще покажат, че 1300-годишната държава България води диалог, но не се поддава на натиск.

Проф. Светлана Шаренкова

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 13 Януари 2020 19:09
  Сандърс се оттегли. Байдън ще се изправи срещу Тръмп

  Американският сенатор Бърни Сандърс се оттегля от надпреварата за Белия дом, разчиствайки пътя на Джо Байдън към президентската номинация на Демократическата партия за изборите през ноември. Сандърс обяви решението си в сряда чрез комюнике на изборния си щаб, в което се казва: "Кампанията приключва, борбата продължава".

 • Понеделник, 13 Януари 2020 19:09
  Радио Китай: Оценката "един от най-лошите държавни секретари в историята" може да успокои амбициите на Помпео

  Помпео се похвали на пресконференция преди няколко дни, че „размерът на американското финансиране за международните усилия за овладяване на епидемията далеч надхвърля това на Китай". По отношение на крещящите му лъжи говорител на китайското Министерство на външните работи отговори: „Държавният секретар Помпео е изчислил общия размер на американската помощ за международната общност от 1948 г. насам, което е много интересен факт"

   

 • Понеделник, 13 Януари 2020 19:09
  Шаренкова: Във време на видима липса на лидерство Си Дзинпин стана глобалният социален лидер

  Преди броени дни се проведе уникална видеосреща на лидерите на най-развитите държови Г–20. Всеки от тях направи своето послание към света в условията на планетарна криза, предизвикана от коронавируса COVID - 19.

Оставете коментар