Четвъртък, 02 Юли 2020

Вторник, 14 Януари 2020 12:40

Автоинструктори на протест заради нова наредба: Това е рекет! (допълнена)

 

След среща на автоинструкторите с министрите на транспорта и образованието се отменя спорната наредба

Отменя се спорната наредба, която предвиждаше увеличение на часовете по кормуване и въвеждането на джипиес контрол в автомобилите. Това стана след среща между протестиращите днес автоинструктори и министрите на транспорта и образованието Росен Желязков и Красимир Вълчев, докато в София течеше демонстранция на инструкторите.

По време на разговорите е договорено също да се създаде нова работна група, която да бъде оглавена от председателя на Държавната агенция по пътна безопасност Малина Крумова

„Тази група ще има разширени задачи, които са свързани с това да се уточни какъв трябва да е изпитът, какво трябва да е обучението, какви да са необходимите мерки – много по-широко, извън провеждането на обучението и контрола върху обучението. Да работим и в контекста на новото законодателство, което предстои да се подготвя във връзка с решението на Министерски съвет за нов Закон за движение по пътищата“, обясни Крумова.

По-рано днес автоинструкторите излязоха на протест с основно искане да бъде отменена наредбата на министъра, която въвежда нова система за контрол на обучението водачите и увеличава броя на часовете за подготовка.

Десетки учебни автомобили бяха разположени на пл. „Александър Батенберг“ със закачени плакати с надписи: „Каквито експертите, такива и нормите",  „Утре кой ли ще изпитва?", „На глупавата норма отговорът е проформа".
Протестът се проведе при засилено полицейското присъствие и екипи на „Антиконфликт" полиция. Блокирано временно бе движението по бул. „Цар Освободител" от ул. „Г. С. Раковски" до площад „Независимост". 

Протестът е организиран от Националния автоинструкторски съюз, Българския автоинструкторски съюз и Съюза на българските автомобилисти.

Стефан Малковски, председател на Националния автоинструкторски съюз съобщи за БНР, че протестиращите имат планирана среща с министъра на транспорта Росен Желязков и се надяват това да стане по време на протеста.

„Ние не сме против контрола, но контрол трябва да има върху качеството на обучението, а не толкова върху обема часове“, каза Малковски и добави, че това не може да стане, ако не се промени цялата система.

„Ние трябва да отидем към Министерството на образованието, където са методиките на обучение, където са модулите, учебните програми, там да бъде контролът. А ние в момента сме към Министерството на транспорта, което е абсолютен абсурд“, коментира Стефан Малковски.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Според автоинструктора системата за контрол, която се предлага, е била разработвана още преди приемането на наредбата и това на практика е рекет спрямо бранша.

„В момента по закон контролът се осъществява от Министерството на транспорта, сега се изнася и отива в частна фирма. Какви са тези глупости“, коментира Стефан Малковски.

Инструкторите са недоволни от предложението на Министерството на образованието и това на транспорта за увеличаване на часовете по кормуване - от 31 на 43 часа, и намаляването на теорията - до 14 часа. Подобна мярка няма да доведе до желания резултат за по-добро обучение на бъдещите шофьори, защото според автоинструкторите проблемът не е в обучението, а в начина, по който се взима изпитът за придобиване на шофьорска книжка.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар