Събота, 04 Април 2020

Вторник, 14 Януари 2020 15:00

Румен Петков: Приема се 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната зад гърба на обществото и парламента

Обезпокоени сме от факта, че не от българските институции, а от заместник-държавния секретар на САЩ научаваме за отговорности, които са свързани с нашата национална сигурност и ангажиментите, които ние като държава сме поели, заяви лидерът на АБВ

 

Тревожно е, когато се приема от българската страна 10-годишна пътна карта за сътрудничество в областта на отбраната зад гърба на обществото и на Народното събрание. Това каза лидерът на АБВ Румен Петков по време на пресконференция.

"Ние сме много обезпокоени от факта, че не от българските институции, от заместник-държавния секретар на САЩ научаваме за отговорности, които са свързани с нашата национална сигурност и ангажиментите, които ние като държава сме поели. В събота заместник-държавният секретар по националното радио обяви: "Договорихме 10-годишна пътна карта за сътрудничество в отбраната, която ще помогне за модернизация на отбранителните способности на България.".

За съжаление това става зад гърба на българските институции и граждани. Ние не знаем какви ангажименти е поела нашата държава чрез правителството. Не знаем колко ще ни струват тези ангажименти, не знаем какво ще платим, не знаем какво ще придобием и изграждането на какъв тип съоръжения предвижда тази 10-годишна пътна карта", каза още Петков.

АБВ настоява поръчките за безпилотни летателни системи и за витлови самолети на Министерство на отбраната да бъдат спрени

Румен Петков предостави обществени поръчки и действия на Министерство на отбраната, които са за милиони левове. Той обърна внимание, че те са спорни като технология на обявяването.

"Да не кажа, че гарантират корупционни практики. Поръчка за доставка на безпилотни летателни системи по обособени позиции. Поканени са 24 компании, заобикаля се Законът за обществените поръчки. Спираме се на чл. 149, ал. 1, т. 3 от Закона, която предполага да не се провежда обществена поръчка в автентичния вид, а да бъдат поканени участници. От тези 24 компании, които са поканени, не повече от 4 имат отношение или по-скоро останалите 20 нямат нищо общо с безпилотните летателни средства. На тази процедура ще се явят не повече от 2-3 компании. Поканена е държавната компания "Терем холдинг". На базата на разговори с наши експерти, прогнозирам, че поръчката ще бъде възложена на "Терем" и тя ще я превъзложи на реалния изпълнител", каза още Петков.

"Този начин на организиране и провеждане от Красимир Каракачанов сме го гледали с престъпни последствия за самолетите L-39. Настояваме тази процедура да бъде отменена незабавно. Ако при някои от ходенията си в Израел министър-председателят е обещавал някому срещу нещо - това е друг въпрос. Защо ще плащаме ние с вас? Става дума за милиони. Ще бъде много интересно, ако се възложи на държавната ни компания "Терем" тя каква практика има в производството на безпилотни летателни системи. Няма такова чудо в света, да се стремеж да вземеш най-доброто и да поканиш 24 компании. Тук само Петков, Кючуков и сие не са поканени. Това всъщност отразява мисленето на хора, за които портфейла е по-важен от националната сигурност", допълни още Румен Петков.

Лидерът на АБВ припомни, че единствено от партията са говорили за престъпния характер за възлагането на ремонта на летателните самолети L-39. Той попита дали компанията е депозирала писмо в Министерство на отбраната, с което заявява, че не може да изпълни определени пунктове от договора. "Ако е депозирала, за което ние предупреждаваме от месец август на миналата година, че компанията не може да изпълни договора. Срокът за изпълнение на договора изтече септември месец - удържана ли е неустойката? Аз твърдя, че не е. Повтарям още веднъж на г-н Каракачанов и компания - взети напред пари, трудно се връщат. Това е много ярък пример как се вземат решения в ущърб на здравето и живота на българските пилоти. Фактът, че Борисов не взима никакви мерки. Фактът, че Константин Попов като председател на Комисията по отбрана и сигурност ме кара да си мисля, че и те си имат свое джобче в портмонето", заяви още Румен Петков. "Ако повтарям поръчката е изтекла септември, не е направена в цялост, какви са санкциите, какви са удържаните неустойки - никакви. Къде е прокуратурата?", попита още той.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Румен Петков спря вниманието си и на обществена поръчка за доставка на витлови самолети за обучение. "Тази обществена поръчка се въргаля доста време в Министерство на отбраната и винаги се подготвят условията на обществената поръчка, така че възможният участник да се свие до един. След поредното преосмисляне на обществената поръчка - те са двама. Единият е отстранен, за да остане този, в който сме се прицелили. Впечатляващото е, че това са витлови самолети, при положение, че ние Българската армия имаме такъв тип витлови самолети. Защо не се поддържат те? Защо Красимир Каракачанов и ръководството на Министерство на отбраната доведоха до там в голямата си степен тези самолети да са неизползваеми. Не разбираме ли, че под егидата национална сигурност се грабят и текат едни пари, от които за тъй наречената ни национална сигурност няма никакъв ефект. Настояваме тези поръчки да бъдат спрени и да се правят с активния контрол на Народното събрание", обясни лидерът на АБВ.

Той заяви, че за АБВ е абсолютно необяснимо как нито една от парламентарните групи не се възмущава.

НСО не може да бъде с търговски елемент

Петков коментира идеята за преструктуриране на НСО. "Да имаме президент, премиер, председател на НС и другите, които ще бъдат охраняваните лица да си плащат. За нас това е абсолютно недопустим подход. НСО не може да бъде с търговски елемент. Това не е частна охранителна копания, който преценявал, че имал нужда да си плащал на НСО. Има Закон за националната служба. Там е ясно, че главния секретар на МВР, шефа на БОП, на ДАНС и службата преценяват на базата на обективно събрана информация, открити източници, че лицето Х има нужда от охрана. Това лице може да бъде народен представител, министър, главен прокурор. Какво означава аз считам, че съм заплашен. Като считам, че съм заплашен, има частни охранителни фирми. Ако това се случи, това е следващата стъпка към деинституционализация на държавата. Това трябва да срещне категоричен отпор.

Ръководството на "Булгаргаз" има външен произход и министър-председателят трябва да вземе мерки

"Миналата година януари месец ние предупредихме, че "Турски поток" на българска територия ще бъде провален. В резултат - провалихме газопровода, прекръстихме го на "Балкански поток", хъб и въобще в зависимост от настроението на премиера? Вчера президентът на Сърбия обяви, че Сърбия ще спечели 187 млн. от транзита на газ. В резултат на престъпното действие на правителството, на "Булгаргаз", на всички - ние не направихме тръбопровода. Обслужихме под чужд натиск интереса на Украйна. Сърбия си гарантира печалба от 187 млн. лв. Ние ще загубим минимум 300 млн. лв. Първо, защото през настоящата година няма да вземем една стотинка транзитна такса", каза още Петков.

По думите му през нас нататък поради липсата на газопровод няма да минава нищо. "Булгаргаз" нанесе много тежък удар на българската икономика и бит с провала си в преговорния процес с "Газпром", допълни още Петков. Той припомни, че от АБВ месеци наред са настоявали да се водят преговори за намаляване на цената с минимум 12 %. "Гордостта от 5 % намаляване се дължи на транзитното трасе, а не на самата на цена на газта. Това ръководство на "Булгаргаз" води непублични процедури, включително към момента за първото тримесечие на 2020 г. утвърдената цена от КЕВР е 22 евро на мегават. "Булгаргаз" обслужва някого. Министър-председателят се изтъпани, че първата емисия на газовата борса са продадени 100 млн. кубика. Откъде ги взе и кой ги продаде. Ние многократно сме заявявали, че ръководството на "Булгаргаз" има външен произход. Участието на г-жа Бориславова в този процес е дълбоко вредно за икономиката и бита. Министър-председателят трябва да вземе мерки. По този начин нещата не бива да продължават, защото за нас става прекалено скъпо управлението на "Булгаргаз". То съсипва икономиката, то ще я направи неконкурентоспособна", допълни още лидерът на АБВ.

източник: "Фокус"

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар