Четвъртък, 20 Февруари 2020

Сряда, 15 Януари 2020 15:34

Правителството на Русия подаде оставка (допълнена)

Медведев ще бъде назначен за заместник-председател на Съвета за сигурност

Министър-председателят на Руската федерация Дмитрий Медведев заяви след обръщението на президента Владимир Путин към Федералното събрание, че цялото правителство подава оставка, съобщи ТАСС. 

Лидерът на Руската федерация му благодари за работата и заяви, че ще го назначи за заместник-председател на Съвета за сигурност - пост, който тепърва ще бъде създаден.

Медведев обясни, че оставката е следствие на заявеното от президента намерение да се внесат промени в конституцията.

"Тези промени ще засегнат не само редица текстове на конституцията, но и ще се отразят на равновесието на властите - изпълнителна, законодателна и съдебна. Като правителство сме длъжни да дадем възможност на президента на страната да вземе всички необходими решения в тези условия и смятам, че сме длъжни в сегашния си състав да подадем оставка", заяви премиерът.

 

Оставката на правителството идва няколко часа след годишната реч на президента Владимир Путин пред Федералното събрание на страната, в която предложи няколко промени в Конституцията и гласуване на избирателите за тях.

Едно от тях е долната камара да получи право да одобрява министър-председателя, а не само да го съгласува с Кремъл. Това означава, че президентът прехвърля на депутатите тази отговорност, а той само ще одобрява или отхвърля тяхното решение.

В посланието си към Федералното събрание Путин каза, че не става дума за процедура за промяна на Конституцията, тъй като въпросните текстове не засягат фундаментални нейни положения.

„Ройтерс“ съобщава новината за оставката на правителството с предположение, че в Москва ще има нов премиер и посочва възможните фаворити за поста: Сергей Собянин (кмет на Москва), Максим Орешкин (министър на икономиката) и Александър Новак (министър на енергетиката).

Предложеният пост на Дмитрий Медведев в Съвета за сигурност е нов и се предполага, че ще се занимава на него с теми като отбранителни способности и сигурност. Съветът за сигурност се състои от 11 постоянни членове, председател е президентът Владимир Путин, а секретар - Николай Патрушев, директор на Федералната служба за сигурност (руското контраразузнаване).

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар