Четвъртък, 20 Февруари 2020

Събота, 18 Януари 2020 11:42

Ревизоро: ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работят докато не си приведат инсталациите в ред и не ги лицензират

Не е установено нарушение на вредните емисии, увери Емил Димитров

 

ТЕЦ „Бобов дол“ няма да работят докато не си приведат всичките инсталации в ред и не ги лицензират. Това каза министър Емил Димитров по време на брифинг в Министерски съвет, съобщи „Фокус“.
Той поясни, че има разпоредени проверки от гл. прокурор, които се извършват в цялата страна. 

„В рамките на моите компетентности съм разпоредил да се оказва пълно съдействие. Тъй като имаше проблем в Бобов дол, затова отидох аз там. Иначе това е проверка на следователи, прокурори, на съответните институции, които са извън мен. Трябваше да се окаже съдействие, тъй като имахме проблем с дадени разрешителни, въведени мощности, гаранционни срокове, незавършени процедури, притеснения, че има опасни отпадъци, които се горят. Нямаше опасни отпадъци. Има незавършена процедура. Казаха ми, че имат тримесечен срок да приведат в съответствие всичките си мощности, ако желаят да могат да упражняват тази си вид дейност. Към конкретния момент тази инсталация, която е имала експериментална възможност да работи, има незавършена процедура. Посъветвах ги да спрат, те са на друго мнение. По всяка вероятност ще има принудителна административна мярка. Тази мощност ще бъде спряна. Докато не си приведат всичките инсталации в ред, не ги лицензират, не ги сертифицират и не получат съответното разрешително, няма да работят“, каза още министърът. 

„Не е установено нарушение на вредните емисии, превишаване. Към този момент има станции, които следят, има инсталации, които мерят вредните емисии. Казал съм им тази мощност вчера да се ориентират към спиране, докато не получат разрешение. Ще го получат и официално. Те са на друго мнение, ще се видим в съда“, допълни още Димитров. 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 18 Януари 2020 11:42
  Чужди медии: София има голям проблем с въздуха

  Най-вече през зимата въздухът в София е особено замърсен, включително защото бедните горят боклуци за отопление. По данни на СЗО, София е с най-лошия въздух сред всички европейски столици, пише "Дойче веле", позовавайки се на швейцарския телевизионен канал SRF и на Euronews.

 • Събота, 18 Януари 2020 11:42
  Връщаме на Италия още 54 контейнера с незаконен боклук

  Днес от пристанище „Варна – Запад” трябва да пристигне плаващият под панамски флаг кораб “UNI-Aspire”, за да натовари поредната пратка контейнери с незаконно внесен боклук от Италия, съобщи БНТ.

  Корабът в момента плава от Бургас за Варна.

  Късно тази вечер или утре ще започне първо разтоварването на кораба, а след това на него ще бъдат качени 54 контейнера с боклук. Реекспортът е през Пирея за Салерно.

  Още 20 контейнера също имат разрешение от районната прокуратура във Варна за реекспорт. Те са в очакване на следващ кораб.

  Winbet - победата е емоция! (18+)

  Досъдебното производство касае контейнери, които за пристигнали на пристанището във Варна в периода от 9 октомври до 25 ноември миналата година.

  Междувременно във Варна продължават да пристигат други кораби с боклук. Последните са балирани RDF отпадъци за гориво. Те са проверени още в деня на пристигането. 

   

 • Събота, 18 Януари 2020 11:42
  Емил Димитров: На язовир "Дяково" са установени 29 незаконни присъединявания, от които се краде вода

  Това са трите вида управление на води, с които ние се занимаваме. Едното е напоителни системи 3700 км канали и язовири, в реално време виждаме

Оставете коментар