Събота, 26 Септември 2020

Понеделник, 20 Януари 2020 08:40

Изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев: Национализация е, когато най-големият частен актив се взима, за да се превърне в държавен монопол!

"В конституцията изрично е посочено, къде може да има монопол, хазарта не е в този списък", заяви в ефира на Нова телевизия Ганев, като с думите си напълно размаза твърденията на Валери Симеонов

"Когато най-големият частен актив се взима, за да се превърне в държавен монопол, това се нарича национализация, и няма как да го наречем по друг начин". Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев.

Ганев взе участие заради заявеното намерение от лидера на НФСБ Валери Симеонов да национализира частните лотарии и да остави този бизнес единствено в ръцете на държавата.

"Валери Симеонов твърди, че подобни бизнеси в Европа били собственост приоритетно на държавата. Това обаче въобще не е вярно, като нека ви дам примери с Австрия, Италия, Гърция и Турция, например, където на този пазар оперират по една или две компании, които обаче са частни. Трябва да отбележа, че Симеонов въобще не разбира темата, която коментира", заяви пред Виктор Николаев и Аделина Радева, Ганев, като дори само с това напълно разгроми безсмислените аргументи на Симеонов.

Димитър Ганев обясни още, че в хазарта няма данъци, а има държавна такса, като посочи, че за последната година компанията му е платила, по това направление, сума около 100 млн. лева. "Към всичкото това трябва да добавим и данъците в платформата на ДДС. Ето например, ние излъчваме реклами по Нова телевизия, върху които плащаме ДДС, а това също са пари, които отиват в държавата.

"Знаете много добре, че държавните неща не са много развити. Преди една година спечелихме концесия в Молдова. Тотото в момента отделя пари за спорт. Но тотото имаше монопол в тези игри. В 2011 аз и екипът ми решаваме да видим какво се случва с тези билети, защото си спомняхме дядовците как обикалят по заведенията с едни билетчета.

Оказва се, че държавната лотария е фалирала. Лицензът е прехвърлен на Българския спортен тотализатор. Решихме да се занимаваме с този бизнес.", разказа Ганев как е започнал да се занимава с този бизнес.

"Преди да се появим ние, тотото прави 5 милиона, в момента прави 50 милиона, благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен.", посочи още той.

"Това, което иска да направи Симеонов е все едно да вземе вашия лиценз на частна телевизия и да го даде на националната телевизия с идеята, че тя ще стане по рейтингова от вас. Нещо, което така автоматично направено, няма как да се случи", онагледи ситуацията Ганев.

По негови думи, по случая, вече е сезирана Европейска комисия и ще бъде сезиран Конституционният съд, защото намеренията на Симеонов са противоконституционни.

"Ние очакваме подкрепа и от Световната и Европейска лотарийни организации, както и от чуждите ни партньори по света, тъй като това, което се случва е меко казано нередно".

Ганев допълни още, че според него в България Законът за хазарт е много добре регулиран, проверяван и контролиран.

Валери Симеонов е отказал участие в предаването без да е посочил каквито и да е било аргументи.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар