Неделя, 05 Април 2020

Понеделник, 20 Януари 2020 08:40

Изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев: Национализация е, когато най-големият частен актив се взима, за да се превърне в държавен монопол!

"В конституцията изрично е посочено, къде може да има монопол, хазарта не е в този списък", заяви в ефира на Нова телевизия Ганев, като с думите си напълно размаза твърденията на Валери Симеонов

"Когато най-големият частен актив се взима, за да се превърне в държавен монопол, това се нарича национализация, и няма как да го наречем по друг начин". Това каза в сутрешния блок на Нова телевизия изпълнителният директор на "Национална лотария" Димитър Ганев.

Ганев взе участие заради заявеното намерение от лидера на НФСБ Валери Симеонов да национализира частните лотарии и да остави този бизнес единствено в ръцете на държавата.

"Валери Симеонов твърди, че подобни бизнеси в Европа били собственост приоритетно на държавата. Това обаче въобще не е вярно, като нека ви дам примери с Австрия, Италия, Гърция и Турция, например, където на този пазар оперират по една или две компании, които обаче са частни. Трябва да отбележа, че Симеонов въобще не разбира темата, която коментира", заяви пред Виктор Николаев и Аделина Радева, Ганев, като дори само с това напълно разгроми безсмислените аргументи на Симеонов.

Димитър Ганев обясни още, че в хазарта няма данъци, а има държавна такса, като посочи, че за последната година компанията му е платила, по това направление, сума около 100 млн. лева. "Към всичкото това трябва да добавим и данъците в платформата на ДДС. Ето например, ние излъчваме реклами по Нова телевизия, върху които плащаме ДДС, а това също са пари, които отиват в държавата.

"Знаете много добре, че държавните неща не са много развити. Преди една година спечелихме концесия в Молдова. Тотото в момента отделя пари за спорт. Но тотото имаше монопол в тези игри. В 2011 аз и екипът ми решаваме да видим какво се случва с тези билети, защото си спомняхме дядовците как обикалят по заведенията с едни билетчета.

Оказва се, че държавната лотария е фалирала. Лицензът е прехвърлен на Българския спортен тотализатор. Решихме да се занимаваме с този бизнес.", разказа Ганев как е започнал да се занимава с този бизнес.

"Преди да се появим ние, тотото прави 5 милиона, в момента прави 50 милиона, благодарение на това, че ние научихме хората какъв е този продукт. Това е модел, който трябва да бъде прозрачен.", посочи още той.

"Това, което иска да направи Симеонов е все едно да вземе вашия лиценз на частна телевизия и да го даде на националната телевизия с идеята, че тя ще стане по рейтингова от вас. Нещо, което така автоматично направено, няма как да се случи", онагледи ситуацията Ганев.

По негови думи, по случая, вече е сезирана Европейска комисия и ще бъде сезиран Конституционният съд, защото намеренията на Симеонов са противоконституционни.

"Ние очакваме подкрепа и от Световната и Европейска лотарийни организации, както и от чуждите ни партньори по света, тъй като това, което се случва е меко казано нередно".

Ганев допълни още, че според него в България Законът за хазарт е много добре регулиран, проверяван и контролиран.

Валери Симеонов е отказал участие в предаването без да е посочил каквито и да е било аргументи.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 20 Януари 2020 08:40
  Васил Божков за отнетия лиценз: Поредната цинична показност на сила

  Приетото вчера решение на група чиновници да остави над 2300 души без работа в момент на глобална пандемия и икономически колапс показва липса на държавност и безпрецедентно лицемерие, не само към тези хора, но и към цялото българско общество. Това се казва в позиция на Васил Божков, разпространена от "Нове холдинг" във връзка с отнетия лиценз на "Еврофутбол".

 • Понеделник, 20 Януари 2020 08:40
  Валери Симеонов: Трябва да се въведе полицейски час

  Трябва да се въведе полицейски час. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на обсъждането на Закона за мерките по време на извънредно положение, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

 • Понеделник, 20 Януари 2020 08:40
  Димитър Ганев: Борисов няма да допусне президентът Радев да прави служебен кабинет

  "Напоследък, гледайки социологическите данни, сякаш живеем в два различни свята. Не си даваме сметка какви са проблемите на една част от хората. Говорят за зелено нещо, зелени сделки, съдебни реформи, нещо ще трябвало да става...Хората не се вълнуват от тези неща. Не казвам, че не са важни, но не се вълнуват, заяви социологът Димитър Ганев пред Панорама на БНТ.

Оставете коментар