Неделя, 20 Септември 2020

Вторник, 21 Януари 2020 15:40

Академици и интелектуалци: Преминаваме към поредица от активни действия за спасяване на България

Инициатива „Единение“: Повече няма да търпим драматичната неадекватност и безпомощност на управлението

Изявени български учени и интелектуалци обявиха, че предприемат поредица от мерки и действия за спасяването на България. В свое обръщение създадената по инициатива на акад. Стефан Воденичаров организация изброява редица пагубни за страната ни данни и призовава за обединение.

Според интелектуалците в момента страната ни е в дълбока криза и разпадът на държавата е факт. Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство, пишат от инициатива "Единение" и са категорични, че държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление.

Ето цялото обръщение на Инициатива „Единение”:

Скъпи съотечественици,

Съдбата на Отечеството е съдба – и отговорност – на всеки от нас!

А Отечеството е в дълбока криза – не от вчера и не в една област. Държавата се разпада, нацията е сред най-бързо изчезващите в света, доходите са унизителни, икономиката е инерционна и зависима, а държавният бюджет – зле събиран и още по-зле разходван.

Няма нито една област, която да се развива добре, а в повечето кризата е дълбока и трайна. Няма нито една реформа – в нито една област, с нито един видим резултат. Има отделни успехи, но нито една значима положителна тенденция! В нито една сфера. И множество рушителни...

Управлението е превърнато в политическо празнословие, самохвалство, дори с откровени лъжи и снимки с чуждестранни лидери, които все по-очевидно и активно се възползват от безволевото българско правителство...

Нация, която за 30 години е загубила 30% от населението си, а други 15 % живеят извън територията ѝ, а повечето останали в Родината са съсипани от тревоги и лишени от идеали и надежди, е загиваща нация.

Държава, в която с капачки се купуват кувьози за новородените и с есемеси – дефибрилатори за болниците, е държава без управление. Държава, в която парламентът се ползва с 8 % доверие, а съдът – с 12 %, е територия без управление. Държава, в която 30 % от гласовете на избори са невалидни, не е демократична държава. И държава, 70 % от живеещите в която смятат положението си за „лошо” или „недобро”, 30 % от работещите /!/ и 67 % от пенсионерите получават доходи под социалния минимум не е социална държава. Държава с такива равнища на управленски произвол и всеобща корупция не е правова държава.

Държава с всички тези недъзи не е европейска държава.

Фактите са ясни, изводът също: България е без управление, България се руши, българската нация загива!

Не можем – и нямаме време и право – повече да търпим драматичната неадекватност и безпомощност на политическото управление.

Сегашната българска демокрация не предлага решения – изборите, все по-манипулирани, не водят до никаква промяна.

Но древното ни Отечество все още има едно огромно богатство: народ с изключителни и несъмнени качества. Народ с висок интелект, с изобилие от таланти, с научен и природен потенциал. Народ с минало, което ни задължава да се държим като народ с бъдеще.

Но бъдеще имат само народите, които не търпят безобразията, лъжата, кражбата, управленската безпомощност. Народите, които реагират!

Години наред Инициатива „Единение” разработваше анализи какво да се направи във всеки отрасъл. Предлагаше готови и работещи решения на политическите партии и на държавните институции. Но те не желаят да работят за Отечеството – вцепенени от личен интерес и некомпетентност...

Затова обявяваме, че преминаваме към поредица от активни действия за спасяване на България.

Историческата памет ни задължава, националната съвест ни овластява да вземем съдбата на Отечеството в ръцете си!

Сред членовете на "Единение" са и акад. Георги Марков, акад. Георги Марков, акад. Антон Дончев, акад. Юлиан Ревалски, бизнесмените Красимир Дачев и Радосвет Радев, бившият вицепремиер доц. Даниела Бобева, доц. Цвета Маркова, член-кор. на БАН Иван Гранитски, проф. Любен Тотев и проф. Михаил Неделчев, Константин Тренчев и др.

На снимката: акад. Георги Марков и акад. Стефан Воденичаров

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар