Четвъртък, 20 Февруари 2020

Четвъртък, 23 Януари 2020 15:38

Финансовата комисия в НС прие промените в закона за хазарта, забрани частните лотарийни игри

Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ проекта гласуваха 11 „против“ – 0, „въздържали се“ – 6. Предстои проектът на решение да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.

Измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Законът за хазарта тръгна добре, хайда да му е по вода, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като Комисията по бюджет и финанси одобри внесените от него промени.

Във връзка с евентуални предложения на Министерство на финансите, Симеонов заяви, че като внесат, ще разсъждава.

„По силата на какво очаквате да си говоря с Министерство на финансите, с финансовия министър. Нито сме от една партия, нито съм го предлагал, така че по същата логика може да ме попитате за всеки законопроект на всеки друг министър“, каза още Симеонов.

Според него не става въпрос за налагане на монопол върху цял сектор.

„Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато им дойде времето, ще се занимаваме и с тях“, уточни още лидерът на НФСБ.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 23 Януари 2020 15:38
  Москва: Наришкин не е преговарял в ОАЕ за Божков. Фалшивата новина е на Валери Симеонов!

  Москва обвини директно заместник-председателя на Народното събрание на България Валери Симеонов в пускане на фалшиви новини, които са плод "на неговото болно въображение, умножено по ниското ниво на неговата компетентност".

 • Четвъртък, 23 Януари 2020 15:38
  Забраната за частните лотарии влиза в сила от днес

  Тя беше гласувана от депутатите в началото на месеца, но едва тази сутрин ще бъде отпечатана в Държавен вестник, предаде БНТ.

  Промените в Закона за хазарта оставят на пазара единствено игрите на Спортния тотализатор и на практика елиминират билетчетата на частните фирми. Те трябва да бъдат изтеглени от пазара, а неизплатените до момента печалби няма да се гарантират от държавата.

  Ощетените клиенти от своя страна ще могат да потърсят правата си в съда.

 • Четвъртък, 23 Януари 2020 15:38
  За Валери като за Далавери

   Поредната пакост на Валери Белята засенчи друга негова постъпка. Не по-малко грозна и опасна. Поредният му опит за лобиране в полза на определен бизнес.

Оставете коментар