Неделя, 20 Септември 2020

Четвъртък, 23 Януари 2020 15:38

Финансовата комисия в НС прие промените в закона за хазарта, забрани частните лотарийни игри

Комисията по бюджет и финанси прие промените в Закона за хазарта, предаде репортер на Агенция „Фокус“. „За“ проекта гласуваха 11 „против“ – 0, „въздържали се“ – 6. Предстои проектът на решение да бъде разгледан на първо четене от пленарна зала.

Измененията са внесени от лидера на НФСБ Валери Симеонов. Със закона се забранява организирането на хазартни игри, разпространението на билети, фишове, талони или други знаци, както и плащането на печалби на хазартни игри от лица или обекти или вериги от обекти без съответния лиценз.

Текстовете предвиждат лотарийни игри, с изключение на томбола, бинго, кено или техните разновидности, да могат да се организират само от Държавното предприятие „Български спортен тотализатор“ след получаване на съответния лиценз. Законът дава възможност в срок до 30 дни от влизане в сила, организаторите, чийто лиценз ще бъде прекратен, са длъжни да учредят в полза на Държавната комисия по хазарта безусловна и неотменима банкова гаранция в размер на печалбите, които не са изплатени до този момент.

Законът за хазарта тръгна добре, хайда да му е по вода, каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов, след като Комисията по бюджет и финанси одобри внесените от него промени.

Във връзка с евентуални предложения на Министерство на финансите, Симеонов заяви, че като внесат, ще разсъждава.

„По силата на какво очаквате да си говоря с Министерство на финансите, с финансовия министър. Нито сме от една партия, нито съм го предлагал, така че по същата логика може да ме попитате за всеки законопроект на всеки друг министър“, каза още Симеонов.

Според него не става въпрос за налагане на монопол върху цял сектор.

„Хазартът се запазва в негови други форми, които също не са малки. Когато им дойде времето, ще се занимаваме и с тях“, уточни още лидерът на НФСБ.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар