Неделя, 20 Септември 2020

Петък, 24 Януари 2020 18:29

ТАСС: България обяви за персона нон грата двама руски дипломати. Русия си запазва правото на ответни действия

Българските власти обявиха за персона нон грата двама руски дипломати, във връзка с които по-рано прокуратурата започна разследване за шпионаж, съобщи ТАСС. Агенцията уточнява, че информацията е потвърдена в руското посолство в България. Двамата руски дипломати имат 48 часа да напуснат България.

"Руският посланик в България беше поканен в българското външно министерство, където му бяха връчени ноти за обявяването на дипломат от посолството за персона нон грата и за обявяването на представител на търговското представителство за неприемливо лице в съответствие с Виенската конвенция. Не бяха представени никакви доказателства, потвърждаващи извършването от тях на тяхната дейност, несъвместима със статута им. Руската страна си запазва правото да предприеме ответни действия", посочват от посолството в София.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Руската дипломатическа мисия подчертава, че смята решението на българските власти да разпространяват информация за дипломати в публичното пространство преди официалното уведомяване на посолството за „несъответстващо с традиционно конструктивните отношения между държавите“.

По-рано днес българската прокуратура обяви на своя уебсайт, че е започнало досъдебно разследване срещу двама руски дипломати по дело за шпионаж. Прокуратурата заяви, че областта на незаконната им дейност са изборите и енергийният сектор. В съответствие с разпоредбите на Виенската конвенция за дипломатическите отношения е спряно наказателно производство срещу двамата руски граждани, докато прокуратурата твърди, че има основания за привличането им като обвиняеми, съобщава ТАСС.

Източник: Гласове

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 24 Януари 2020 18:29
  Мария Захарова разкритикува идеята за санкционен механизъм на ЕС на името на Навални

  Гoвoритeлят нa руcкoтo миниcтeрcтвo нa външнитe рaбoти дoпуcнa, чe зaпaднитe държaви прecлeдвaт други цeли, рaзлични oт уcтaнoвявaнeтo нa иcтинaтa зa инцидeнтa c oпoзициoнeрa

 • Петък, 24 Януари 2020 18:29
  Москва: Западните ни партньори преминаха всички граници в случая с Навални

  Според руския външен министър инцидентът с опозиционера ще бъде използван като повод за нови санкции срещу Русия

   

 • Петък, 24 Януари 2020 18:29
  ТАСС: Русия и България преговарят за възстановяване на полетите

  Русия и България водят преговори за възстановяване на полетите между двете страни. Това заяви в интервю за ТАСС вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова.

  „Отварянето на границите и възстановяването на полетите между нашите две държави е въпрос на преговори и желание изразено и от двете страни. Българските авиационни власти вече потвърдиха пред Росавиация готовността на българския национален превозвач веднага да възобнови полетната си програма след получаване на разрешение от руска страна за възобновяване на международните полети до България“, каза тя.

Оставете коментар