Неделя, 20 Септември 2020

Събота, 25 Януари 2020 17:27

Москва: Изгонването на нашите дипломати е неприятелска провокация

МВнР на Русия коментира изгонването на руските дипломати от България, предупреди българските власти за огледални мерки

Министерството на външните работи на Русия смята изгонването на руските дипломати от София като недружелюбно и провокативно действие и предупреди българските власти за огледални мерки, се съобщава в изявление на министерството, предава ТАСС.

„Смятаме, че ходът на София е открито недружелюбен и провокативен, който противоречи на конструктивния и традиционно взаимоуважителен характер на руско-българските отношения. Запазваме правото да предприемем ответни мерки“, се казва в съобщението.

От министерството съобщават, че българските власти не са представили доказателства относно експулсирането на руските дипломати.

„На 24 януари българските власти решиха да експулсират от страната дипломат на посолството и служител на търговското представителство на Руската федерация в България. Не бяха представени ясни доказателства за това решение“, коментират от външното министерство. 

RT: Българската страна не предостави доказателства

България обяви двама руски дипломати за персона нон грата поради съмнения за шпионаж. Руското посолство отбеляза, че София не е предоставила никакви доказателства, и също така критикува разпространението на информацията за експулсирането преди официално уведомяване на руската страна. Руската дипломатическа мисия добави, че Москва си запазва правото на реципрочен отговор, информира руският телевизионен канал RT.

Русия си запазва правото да отговори след експулсирането на двама руски дипломати от България. Това се посочва в изявлението на руското посолство, публикувано във „Фейсбук“.

Дипломатическата мисия уточни, че на 24 януари руският посланик е бил поканен в българското външно министерство, където са му били връчени ноти за обявяването на дипломат от посолството, както и служител на търговското представителство за персона нон грата. Няма никакви представени доказателства за осъществяване от дипломатите на дейност, несъвместима със статута им, добави посолството.

„Руската страна си запазва правото да предприеме ответни мерки. В същото време считаме, че решението на българските власти да разпространяват тази информация в публичното пространство преди официалното уведомяване на посолството не е в съответствие с традиционно конструктивния дух на отношенията между нашите държави ", отбеляза посолството и добави, че служителите ще напуснат страната на датите, посочени в нотите.

Българската прокуратура каза по-рано, че ДАНС е предоставила информация, въз основа на която руснаците са заподозрени в извършване на "шпионаж", предаде РИА Новости. Министерството твърди, че руският дипломат е провеждал разузнавателни дейности от 2017 г., а вторият заподозрян, който е работил в търговското представителство, от октомври 2018 г. Според българската страна, единият от тях уж е събирал информация за механизмите на изборния процес в страната, вторият - данни за енергийната сигурност.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Делото срещу руснаците според прокуратурата е прекратено поради факта, че имат дипломатически имунитет.

Ръководителят на международния комитет на Съвета на федерацията Константин Косачов, коментирайки ситуацията, каза, че Москва трябва да реагира на действията на България.

„В такива случаи принципът на реципрочността е почти абсолютен и изключенията от него са много редки. Не виждам причина в този случай да се откажем от този принцип ", каза сенаторът.

От своя страна бившият ръководител на Министерството на вътрешните работи на България Румен Петков изрази изненада от твърденията срещу руснаците, като ги нарече „нелепи и парадоксални“. Той добави още, че е напълно нормално един дипломат да се интересува от законодателството за изборната процедура в държавата, както и от перспективите за енергийните проекти, тъй като това е негова работа.

"Абсолютно нормално е, когато руски дипломат се интересува от енергийните проекти на България и техните перспективи: основното сътрудничество между нашите страни се осъществява в тази област", цитира думите му ТАСС.

Той припомни, че България забравя принципа на огледален отговор, заради който българските дипломати ще бъдат принудени да напуснат Москва, което ще се отрази на кариерата им.

В края на октомври 2019 г. България също изгони руски дипломат, за който заяви, че е заподозрян в разузнавателни дейности. Руското външно министерство обеща да предприеме ответни мерки. На 5 декември Москва, въз основа на принципите на реципрочност, обяви за персона нон грата служител на българското посолство.

Подобен случай имаше в началото на декември в Германия. Министерството на външните работи на Германия обяви за персона нон грата двама служители на руското посолство на фона на разследването за убийството на грузински гражданин в Берлин през август 2019 г. По подозрение за това убийство е задържан руски гражданин, който, както се съобщава от германските медии, уж би могъл да е свързан с руските специални служби.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар