Неделя, 20 Септември 2020

Неделя, 26 Януари 2020 10:18

Установиха замърсителя на река Марица, изтровил голямо количество риба

Източникът на замърсяването е пазарджишката фирма "Екоинвест". Прокуратурата образува досъдебно производство по случая. От ВиК-Пловдив уверяват, че водата за питейно-битови нужди не представлява опасност за хората

Сигнал за мъртва риба в района във водите на река Марица край Стамболийски вдигна институциите на крак в събота. Полицията, местните екоинспекции, Басейнова дирекция, ВиК - Пловдив и Областната дирекция по безопасност на храните се задействаха, хората получиха предупреждение да не ядат риба от реката, а от питейната вода бяха взети проби. Прокуратурата образува досъдебно производство по случая.

Вече е установен и източникът на замърсяването. По данни на шефа на екоинспекцията в Пазарджик, се  предполага, че източникът на замърсяването е пазарджишката фирма „Екоинвест“, която преработва пластмаса. Оттам обаче отричат да имат нещо общо с токсичните води в Марица и отровената риба. Възможно е да има и други замърсители, коментират екоинспектори.

 „Говорим за токсично замърсяване с много сериозни щети. Бързите тестове отхвърлиха наличието на цианид. Все още обаче не е ясно какво точно е опасното вещество във водата”, каза областният управител на Пловдив Дани Каназирева.

Според нея има опасност замърсяването да премине в района на Пловдив. "Първоначалните данни говорят за токсично отравяне, затова и предприети мерки са много сериозни. Изпратили сме съобщения до общините Пловдив и Първомай за да информират и предупредят населението да избягва консумацията на риба от река Марица, както и да ограничи достъпа на хора и животни до водата до изясняване на причините и естеството на замърсяването, коментира Каназирева, цитирана от пресслужбата но областната управа. 

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Каназирева уверява, че фирмата, причинила замърсяването, ще бъде глобена.

От ВиК-Пловдив пък съобщиха, че са ограничили водовземането от две помпени станции. От дружеството обаче уверяват, че пряка опасност за населението няма, тъй като водата за питейно-битови нужди се взима от по-дълбоко, а не от повърхността.

По досъдебното производство са извършват процесуално – следствени действия - взети са проби от различни участъци на река Марица, част от рибите са предадени за изследване в специализирана лаборатория, разпитват се свидетели, назначени са експертизи, които да определят вида на замърсяването и причините за измирането на рибата. Правоохранителните органи предупреждават жителите на населените места в никакъв случай да не събират или консумират, под каквато и да било форма мъртвата риба, защото е възможно това да застраши здравето им.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар