Четвъртък, 20 Февруари 2020

Неделя, 26 Януари 2020 18:00

Други държави ще могат да искат промяна на курса на лева?!

Калфин: Начинът, по който се готви отказ от валутния борд, е „абсурден“

Абсурдно е да се отказваме от валутния борд чрез предложение от народен представител между двете четения на промените в друг закон, заяви пред Еuractiv Ивайло Калфин, бивш вицепремиер и бивш съветник на еврокомисаря по бюджета на ЕС Гюнтер Йотингер.

В случая, покрай промените във Валутния закон се променя Законът за БНБ, което включва отказ от валутния борд.

Вносител на предложението са председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова и нейни колеги депутати от ГЕРБ. На 23 януари те са внесли поправката в Закона за БНБ през преходните и заключителните разпоредби на Валутния закон, който вече е приет на първо четене. Както коментира СЕГА, тази порочна практика, с която се избягва публичното обсъждане на важни законодателни промени, се превърна в запазена марка на ГЕРБ.

Предложението на Стоянова е в Закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II (т.нар. чакалня на еврозоната) официалният курс на лева към еврото трябва да е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

Това означава, че други държави могат да поискат промяна на курса от 1.95583 лева за евро. Това, макар и теоретично, може да доведе до обезценка на валутата ни.

Калфин изпрати писмен коментар до Еuractiv: “По принцип, докато са в ERM II, страните трябва да поддържат стабилност на валутата си. За целта се договаря валутен курс на националната валута към еврото от участниците в еврозоната + Дания, Европейската централна банка (ЕЦБ) и страната, която влиза в ERM II.Ако на пазара курсът се отклони повече от +/- 15%, следва автоматична интервенция, за да се върне в коридора. Тази интервенция се прави, както от националната банка, така и от ЕЦБ, като е необходима последваща информация. Това продължава минимум 2 години, докато страната влезе в еврозоната.

В конкретния случай:

става дума за промяна на валутния механизъм – от фиксиран курс към плаващ, поддържан в коридор с флуктуации до 30% (от -15 до +15). Това е много сериозен въпрос и на практика означава прекратяване на валутния борд. 

Левът ще се привърже към еврото. Досега е привързан към германската марка и чрез нея – към еврото. Има рискове за България, ако еврото изчезне, каквито при сегашния механизъм няма.

С новия механизъм, до момента на влизане в еврозоната, всяка страна, вкл. и ЕЦБ могат да поискат конфиденциално преразглеждане на валутния курс. На практика се появява валутен риск заради отказа от фиксиран курс и преминаването към поддържан в канал. Това ще се отрази на инвестиции, печалби, спестявания и т.н.

От икономическа гледна точка минусът на фиксирания курс е, че се натрупва инфлация, националните цени се увеличават, а при износ валутните приходи се запазват. Това намалява конкурентността на икономиката. Т.е. износителите биха имали интерес от обезценяване на лева, за да се насърчи износа.

Темата е действително много сериозна, особено като се им предвид консенсусът в България за валутния борд. Абсурдно е да се отказваме от валутния борд чрез предложение от народен представител между двете четения на промените в друг закон. (В случай покрай промените във Валутния закон се променя Законът за БНБ).” 

Калфин казва, че подобни промени могат да се правят след приключили преговори за влизане в ERM II, а не преди това.

“България трябва да договори и ясно да заяви, че съществуващият валутен курс няма да бъде променян и партньорите от ЕЦБ и еврозоната са съгласни за това. Може да се наложи и много по-тесен коридор (не +/- 15%), след който БНБ да се ангажира с автоматични интервенции. Трябва да се внуши, че курсът няма да се променя и партньорите ни са съгласни с това”, коментира Калфин.

И добави една “подробност“, припомняйки, че в ERM II трябва да се стои поне 2 години. “Едно шенгенско пиленце ми говори, че може да се наложи да останем там повече. В този случай трябва да се готвим за много по-продължителен живот с валутен риск, където националната валута ще “плува” в коридор”, предупреди той пред Еuractiv.

Менда Стоянова: Няма риск за валутния борд

Няма риск за нарушаване на валутния борд. Това заяви председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова пред „Труд“ по повод на информация, че предложени промени в Закона за БНБ могат да доведат до отклоняване от курса лев-евро. Предложението е в закона за БНБ да се запише, че от датата на влизане на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната, официалният курс на лева към еврото трябва да стане е равен на курса, договорен по съответните резолюции между Европейската централна банка и останалите държави от еврозоната плюс Дания, която също е в чакалнята на еврозоната.

Тези промени се правят, за да въведем европейските директиви и са едно от условията нашата правна рамка да отговори на изискванията за членството ни еврозоната, обясни Стоянова. По думите й няма опасност за борда, а всичко останало е спекулация. Правителството и Българската народна банка подписаха споразумение за условията, при които ще се водят преговори включването на България във валутно-курсовия механизъм ERM II, т.нар. чакалня на еврозоната. Първите два ангажимента в това споразумение казват точно това – курсът на лева спрямо еврото да остане какъвто е в момента, посочи председателят на бюджетната комисия.

източници: Еuractiv и „Труд“

 

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 26 Януари 2020 18:00
  Проф. Стив Ханке: Не влизайте в Еврозоната! С Валутния борд България има суверенитет над паричната си система

  Като видите коментарите на финансовия министър Горанов, както и промените на г-жа Стоянова е ясно, че българското правителство е решило да вкара България в чакалнята на Еврозоната. Решили са го по много потаен начин, в пълен мрак. Промените на Стоянова бяха приети без българското общество да знае каквото и да било по въпроса, както често се случва в България. България ще последва съдбата на Гърция, ако приеме еврото, предупреди „бащата” на Валутния борд у нас и разказа как по времето на Костов е имало огромна корупция и са изчезнали доказателства за престъпна приватизация.

 • Неделя, 26 Януари 2020 18:00
  Стив Ханке: България не трябва да влиза в еврозоната (допълнена)

  Бащата на валутния борд допуска, че има „тайно споразумение“ с „дискриминационни условия“ за приемането на еврото и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

   

  Създаването на еврото е грешка и България не трябва да се присъединява към единната европейска валута, заяви пред БНР бащата на валутния борд у нас професор Стив Ханке.

  В интервю за „Хоризонт“ той разкритикува законовите промени, предложени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова.

  С тях в закона се записва, че след присъединяването на България към валутния механизъм, предхождащ еврозоната, курсът подлежи на договаряне. Парламентът обаче даде мандат на кабинета да води преговори единствено при условие, че съотношението лев - евро се запази до влизането ни в еврозоната.

  „Това е много опасно. Стоянова и останалите се втурнаха в нещо, което напълно не разбират. Става дума за финансовите и икономическите аргументи, които стоят зад борда. Явно не осъзнават, колко е опасно да си играят с валутния курс и изобщо да повдигат този въпрос“, каза Ханке.

 • Неделя, 26 Януари 2020 18:00
  Менда Стоянова: Спечелилите от частни лотарии ще си търсят парите по общите условия на организаторите

  Държавата не предвижда гаранции за късметлиите или срокове, в които да си получат дължимите печалби. Остава непряката реклама на хазарт

   

Оставете коментар