Неделя, 20 Септември 2020

Понеделник, 27 Януари 2020 11:22

Иван Гешев иска от КС тълкуване на член от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента

Главният прокурор Иван Гешев е поискал от Конституционния съд тълкуване на чл. 103 от Конституцията във връзка с имунитета на държавния глава и вицепрезидента. Това става известно от информация, публикувана на сайта на Конституционния съд.

Според Конституцията президентът и вицепрезидентът не носят отговорност за действия, извършени при изпълнение на функциите им, освен при държавна измяна и нарушение на Конституцията.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Иван Гешев повдига въпроса как се постига баланс между обществения интерес и интереса на евентуално пострадалите лица при действащата "абсолютна неприкосновеност" на президента и вицепрезидента. В искането си до КС главният прокурор е отправил запитване за изясняване на три въпроса: дали се припокрива понятието "държавна измяна" с престъпленията по глава първа от НК "престъпления против републиката", в раздел "Измяна"; каква е разликата между понятията "държавна измяна" и "нарушение на Конституцията"; включват ли в съдържанието си някое от понятията "държавна измяна" и "престъпления против републиката" извършването на престъпление, различно от предвидените в раздел "Измяна", глава "Престъпления против републиката", ако да, в кое от двете и има ли изисквания относно вида на престъплението. Главният прокурор иска още и тълкуване от Конституционния съд за това дали е законосъобразно извършването на проверки и образуването на наказателно производство при признаци за извършено престъпление от страна на президента или вицепрезидента.

Иван Гешев посочва още, че според него наказателното преследване трябва да бъде спирано, а не прекратявано, когато е срещу въпросните фигури.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 27 Януари 2020 11:22
  Хора, които не са чели Конституцията, я критикуват

  На фона на дебатите за създаването на нова Конституция д-р Петър Берон определи Основния закон на страната като "съвсем не лош". Според него критиките към Конституцията от 1991 година са на хора, които никога не са я чели, съобщи Bulgaria on Air

 • Понеделник, 27 Януари 2020 11:22
  Гешев: Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост в интерес на българските граждани

  Главният прокурор Иван Гешев коментира в Туитър предстоящия избор на член на ВСС от квотата на прокурорите, който се провежда днес

  Ето какво написа Гешев:

  Днес се провежда Общо събрание на ПРБ за избор на член на ВСС от квотата на прокурорите. Изборът е от съществено значение в момент, в който Прокуратурата трябва да отстоява своята независимост в интерес на българските граждани. Желая ползотворна работа на колегите!

 • Понеделник, 27 Януари 2020 11:22
  Съюзът на юристите призова за оттегляне на проекта за нова Конституция

  Конституцията не може да бъде заложник на политически ходове с очакване на политическо оцеляване, се посочва в отвореното писмо юристите

Оставете коментар