Понеделник, 30 Март 2020

Понеделник, 27 Януари 2020 15:48

Наредба на НАП засяга 90% от икономиката, бизнесът излиза на протест

До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати

Персонали на ресторанти и хотели облякоха жълти жилетки и цял уикенд по този начин обслужаваха своите клиенти. Натипичният вид е в знак на протест срещу начина, по който се работи в бранша. В сряда всички те се събират в София на национален протест с искане за мерки срещу колегите им, които работят на тъмно и отлагане на задължението им да се свържат с НАП и почти всяка минута да подават данни за печалбата си.

В продължение на година, всички организации от малкия до големия бизнес, водят преговори с НАП относно текстовете по наредбата, но не постигат съгласие, а минимални корекции.

"Ние базово бяхме за наредбата за регулация на браншовете и за изсветляване на бизнеса. Искахме да се махнат някои спорни текстове, не е проблем, че сме вързани с НАП. СУПТО е нещо, което го внедри бизнесът, за да улесни нашия бизнес и всякакви други бизнеси - с цел да ги дигитализираме. Сега НАП го припозна като продукт, който ще им свърши по-голяма работа за по-голям контрол", обясни председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов в студиото на "България сутрин".

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Той добави, че все още не е ясно колко точно ще струва този софтуер, за да се преработи, да се нагоди и да се преинсталира наново. До момента са дадени 300 млн. лв. за касови апарати.

"За малкия бизнес ще има допълнителни такси и месечни абонаменти, които досега те не са имали", каза още той в ефира на Bulgaria ON AIR.

500 хил. работят в ресторантьорския и хотелския бранш, а засегнати от наредба 18 са целият малък и среден бизнес, което прави близо 90% от икомониката.

"Не сме се провалили, но не получихме чуваемост да влезе една наредба, която да работи и наистина да има смисъл от нея. В момента толкова е сложно и толкова се обезсмилят някои неща за бизнеса", допълни Ричард Алибегов.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 27 Януари 2020 15:48
  Томислав Дончев: Държавата не може да плати за всеки. Не знаем облика на това, срещу което се борим

  Щетите върху икономиката няма да се изчерпят с щетите по време на карантината, прогнозира вицепремиерът

 • Понеделник, 27 Януари 2020 15:48
  Френски лекар се съблече гол в знак на протест срещу липсата на достатъчно предпазни средства за медиците

  Френски лекар се съблече гол в знак на протест срещу липсата на достатъчно предпазни средства за медиците, които се борят в момента с ковид19.

 • Понеделник, 27 Януари 2020 15:48
  Борисов: 4,5 милиарда лева даваме на бизнеса! Ако трябва, ще влезем в дълг

  Половин милиард повече ще получат работещите под огромно напрежение. Това са медици, военни, полицаи. 4,5 милиарда ще отидат за подпомагане на бизнеса в кризата, породена от коронавируса. Това стана ясно от думите на премиера Бойко Борисов в Министерския съвет на извънреден брифинг във връзка с икономическите мерки на правителството за времето на извънредното положение у нас заради разпространението на COVID-19.

  Мнoгo пo-рaзвити държaви ce лутaхa, кaтo ceдмици нaрeд oбяcнявaхa кaк нямa cтрaшнo, нo в cлeдвaщитe eдин-двa дни в рaмкитe нa дeн или двa cмeняхa изцялo кoнцeпциятa cи, зaяви прeмиeрът. "4,5 млрд. лв. кaтo рecурc кaпитaлизирa прaвитeлcтвoтo зa бизнeca, зa coциaлнaтa cиcтeмa, 1 милиaрд в пoмoщ нa МЗ, МВР и МO, 200 милиoнa зa бeзлихвeни крeдити зa бeзрaбoтнитe в принудитeлeн oтпуcк, щe глacувaмe и 50 милиoнa зa дoбaвки зa прaзницитe", избрoи прeмиeрът Бoриcoв. Aкo трябвa, щe влeзeм в дълг, пoдчeртa Борисов.

Оставете коментар