Понеделник, 21 Септември 2020

Сряда, 29 Януари 2020 16:56

Главният прокурор: Васил Божков е със задочно повдигнати 7 обвинения

Ще бъде издадена Европейска заповед за арест на Божков, съобщи Иван Гешев

Васил Божков е със задочно повдигнати 7 обвинения. Обвиненията са за ръководител на организирана престъпна група, принуда, изнудване, опит за подкуп на длъжностно лице, подбудителство в престъпление по служба. Това каза главният прокурор Иван Гешев пред журналисти след заседанието на Прокурорската колегия на ВСС. Той добави, че ще бъде издадена Европейска заповед за арест.

„Към момента той има качеството на обвиняем. Отделно е обявен за общодържавно издирване, изготвена е Европейска заповед за арест и е обявен за международно издирване, защото същият е напуснал границите на страната“, допълни главният прокурор.

По-рано днес Васил Божков коментира пред медии, че не знае какво се случва, никой не го е търсил, че е на разположение на органите и може да се върне по всяко едно време.  Гешев отговори на това с думите, че всеки обвиняем има право да изговори каквото иска и да се защитава по начина, по който прецени.

Според него Васил Божков е поредният български олигарх, който бяга от страната. Г-н Цветан Василев обясняваше, че всеки момент иска да си дойде, но няма възможност. Ще припомня Димитър Желязков – Очите, който беше в Турция. В момента той е подсъдим пред Специализирания съд. Арабаджиеви, които успяха да се върнат, но имаше задръстване на границата, бяха издирени и то основно с действия на българските служби и прокуратура в Испания и в момента са подсъдими пред българския съд. Банев – по същия начин. Миньо Стайков също, коментира главният прокурор.

„Ние не преследваме богатите, за да не остане впечатление, че мразим богатите. Въпросът е, че всеки трябва да си спазва задълженията. Всеки български гражданин, освен права, има и задължения. Не може задълженията да са за хората с по-малки възможности, а богатите да не ги спазват, а основното задължение е да си плащаш данъците. Не можеш да дължиш на държавата над 559 милиона за всички лотарийни игри – това означава по 100 лв. към всяка пенсия, и да казваш после, че си репресиран“, допълни Гешев.

Главният прокурор подчерта, че при наличие на доказателства, прокуратурата ще повдига обвинения на всички, независимо какви партии и медии стоят зад тях. По думите му, фактът, че хора, които са изправени пред българския съд, които разполагат с милиарди, са недоволни от работата на прокуратурата, показва само едно – че се върви в правилната посока и прокуратурата върши работата си добре.

„Прокуратурата и главният прокурор не влизат в лични битки. Тяхната работа е провеждане на действия за спазване на закона. Такива действия предприема прокуратурата, спрямо всички лица без значение дали става въпрос за потенциал в размер на милиарди като при подсъдимия Цветан Василев и обвиняемия Божков. Ние нямаме никакви притеснения да ангажираме наказателна отговорност, когато са налице доказателства за всяко едно лице, независимо какво позиция заема в България. Мисля, че видяхте, че има действащ министър, за който съдът е преценил, че е извършил престъпление, и трябва да бъде задържан под стража, което никога не се е случвало до този момент“, допълни Гешев.

В отговор на журналистически въпрос главният прокурор информира, че след акцията в Комисията по хазарта са задържани за 24 часа над 16 лица.

По случая с изнесения от прокуратурата запис на разговор между президента Радев и командира на ВВС ген.-майор Цанко Стойков главният прокурор коментира: "Не сме спрели всички контакти с президентството, а само тези, изключващи писмена официална комуникация. Записите в медиите не са СРС-та, а извадки на постановление за спиране. Прокуратурата и главния прокурор не влизат в лични битки“.

Време е криминалният преход да свърши. Един коалиционен партньор, Цветан Василев и опозиционна сила не са доволни от прокуратурата, хората с милиарди, които са изправени пред съда, също са недоволни. Значи, че сме на прав път. Не трябва да ни харесва, а да си вършим работата. Българските граждани искат ред и държава. Време е всеки да плаща цената за това, което прави. Не може задълженията да са за хората с по-малките възможности, а богатите да не ги спазват. Не може да дължиш на държавата общо 559 млн. лева за всички лотарийни игри за една година, което е може да е добавка по 100 лв. към всяка пенсия за една година, и да казваш, че си репресиран, както сигурно ще стане", прогнозира Гешев.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар