Неделя, 05 Април 2020

Неделя, 09 Февруари 2020 10:05

Нинова: Партия на Радев ще е алтернатива на ГЕРБ (видео)

Това, което правят ГЕРБ с президента, е част от един тревожен процес - атака срещу всеки, който критикува правителството и опит той да бъде опитомен и спрян. Отговорът на това нещо е само един – заедно срещу диктатурата, заяви лидерът на БСП

"Не ми се струва, че президентът Румен Радев загрява за своя партия". Това заяви в ефира на "Денят започва" с Георги Любенов председателят на БСП Корнелия Нинова. Освен конфликта между държавните институции и поставеният въпрос за импийчмънт на президента от партия ГЕРБ, тя коментира и останалите актуални политически теми, както и резултатите от посещението си в Брюксел през изминалата седмица.

Относно сваленото доверие на президента към правителството, Нинова заяви, че това е резултат от последователната политика на Румен Радев.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Струва ми се като поредната стъпка от неговото последователно поведение преди да бъде избран. Аз съм била до него през целия месец на предизборната кампания и знам всяка дума, която той е казал и обещал. Снемането на доверието от правителството е тежка, силна стъпка, но това е градация.

Относно искането за импийчмънт, Нинова смята, че това, което правят ГЕРБ с президента, е част от един тревожен процес – атака срещу всеки, който критикува правителството и опит той да бъде опитомен и спрян. Отговорът на това нещо е само един – заедно срещу диктатурата и всички, които искаме свободна, нормална държава, да се обединяваме срещу диктатурата, категорична е Нинова.

За хипотезата кой може да загуби, ако държавният глава създаде партия, лидерът на левицата отговори, че това няма да е удар за БСП, а по-скоро алтернатива на ГЕРБ.

Ние искаме оставката на правителството, подкрепяме президента Радев, имаме си собствена партийна програма и я следваме. Наша група участва във всички протести пред НС и в страната, и ще засилим това присъствие, увери лидерът на левицата.

Не съм съгласна с оценките и внушенията, че БСП губи всички избори през последните години – спечелихме президентските избори, увеличихме броя на евродепутатите си, категорична е Нинова. Убедено твърдя, че това е пътят и не трябва да променяме курса, допълни тя.

Председателят на БСП коментира и действията на новия главен прокурор Иван Гешев от встъпването му в длъжност: Г-н Гешев е много активен, това заслужава да се отбележи. Ще съдим тази активност по резултатите, които трябва да са осъдителни присъди. Когато видим този резултат, тогава вече може да кажем, че България е различна.

По повод забраната към съдия Андон Миталов да посещава САЩ заради корупция, Нинова коментира, че няма достатъчни основания за това. По думите й, някой е корумпиран, ако е получил облага, за да вземе някакво решение.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Фактът със съдия Миталов е недостатъчен - така че твърдението, че той е корумпиран, защото е пуснал Николай Малинов да получи награда от президента Путин, е юридическо невярно и не звучи убедително", обясни лидерът на БСП.

Корнелия Нинова, председател на БСП: Унизително е отвън да се посочват случаи на корупция, а българските институции да не са реагирали. От друга страна обаче, от министерството на правосъдието толкова се разбързаха, че поискаха и предсрочното отстраняване на съдия Миталов, което е малко прекалено. Нека първо се докаже вината му.

Нинова коментира и предстоящия партиен конгрес през април, когато ще бъде избран и нов председател на левицата. Същественото на Конгреса е да представим една визия за управленска програма на България по политики. Това е смисъла на вътрешнопартийната кампания, обясни тя.

Председателят на БСП съобщи и какви са изводите й след посещението в Брюксел и срещите с представители на върховните европейски институции.

"Обхванахме всички проблеми и открити въпроси. Темите, по които разговаряхме – финансирането на различните държави, зелената сделка, инвестициите", обясни Нинова. Тя заяви, че европейският прокурор Лаура Кьовеши ще дойде у нас през март, когато отново ще разговаря с представители на опозицията.

Потвърди се усещането ми, че българското правителство не защитава добре националните ни интереси там, коментира Нинова.

Нейният партиен извод след посещението й в Брюксел е, че всички "лъжливи манипулации и внушения", че БСП е антиевропейска партия, са рухнали за два дни и европейската легитимация на левицата е затвърдена.

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар