Четвъртък, 06 Август 2020

Вторник, 11 Февруари 2020 17:47

Христо Ковачки: Бизнесът не трябва да кадрува в енергетиката

Не се страхувам да съм в България и да работя в България, защото това е моята родина. Не смятам да напускам България. У нас не е трудно да говори бизнесът. Има два типа бизнесмени - такива, каквито обичат да говорят и такива, каквито работят. Но тъй като в последно време моето име се спрягаше доста, мисля, че е крайно време човек да излезе и да защити своята позиция. Това заяви пред Би Ти Ви бизнесменът Христо Ковачки, коментирайки въпроса има ли "енергийна мафия" у нас.

Той сподели, че денят му е започнал "странно". "Гледах по Нова телевизия господин Домусчиев, който поиска днес оставките на шефовете на ТЕЦ "Марица". Но аз спирам до тук. За мен това поведение е доста странно. Защото не смятам, че бизнесът трябва да кадрува в енергетиката", заяви гостът.

Според него България има най-ниската цена на електроенергия в региона. "От друга страна, ако погледнем анализ на Евростат, от гледна точка на крайните потребители в ЕС - в България цената на електроенергията за битовите потребители е много добра", отбеляза Ковачки.

Той изтъкна, че енергийните борси са свързани и енергията "няма как да бъде държана за българския потребител". "Ако цената й е по-висока в Унгария, тя заминава за Унгария, ако в Гърция е по-висока - заминава за Гърция. Всичко това е предпоставка да се търси най-евтината енергия и тя да заминава в посока на по-скъпите ценови пазари. Т.е. колкото ние да наливаме в нашата борса, ако цената на борсата в другите страни е по-висока, тя ще замине за там". На въпрос дали "изкупува на едро енергия и играе ли с шефа на енергийната борса", той заяви: "Българската енергийна борса всъщност е една компания, която управлява половината борси в Европа. Не виждам как някой може да спекулира. България може да направи монопол. Енергията се движи навсякъде. Ние сме в един глобален енергиен пазар и трябва да играем по правилата на този пазар. Не мисля, че някой може да установи монопол".

На въпроса дали има "енергийна мафия", той отговори: "В момента държавната енергетика се държи изключително адекватно и всъщност тя е монополистът на пазара... Що се отнася до проверките - те са здравословни. Нека има повече проверки в енергетиката, а те ще докажат, че там всичко се прави по правилата. Ако някой смята, че добре е преценил риска, може да си купи и той по-скъп ток. Принципът на българската енергийна борса е - купува този, който го прави по по-добър начин. В момента пазарът е глобален. Ако някой от тези колеги иска, аз мога да го посъветвам - как да си купе енергия от Германия, да я докара в България - от 1 евро в Германия да я продаде на 63 лева у нас".

Ковачки изтъкна, че няма понятие "борсов спекулант". "Има само спекулант. А борсата е предсказуема", отбеляза той. "Господин Домусчиев може да си говори каквото си иска. Да заповядат, да проверяват, няма проблем", изтъкна той. "Всички хора, които се занимават с ТЕЦ-ове в България, трябва да знаят, че въглищата през следващите 6-10 години ще изчезнат от пазара на енергийните вносители в Европа. Истината е, че трябва да се премине към по-екологични горива. И най-добрият вариант е газ плюс алтернативни горива - като например биомаса.

източник: ПИК

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар