Четвъртък, 02 Април 2020

Събота, 15 Февруари 2020 09:29

Румен Петков: Българските институции бяха хванати неподготвени за Зеления договор

За нас енергийната политика, енергийната сигурност и енергийното влияние на България в Европа е стратегически въпрос, заяви лидерът на АБВ

За АБВ енергийната политика, енергийната сигурност и енергийното влияние на България в Европа е стратегически въпрос. Това каза лидерът на ПП АБВ Румен Петков по тв „Европа“, цитиран от ИА "Фокус"

„Утрешният Четвърти енергиен форум не е толкова важен за АБВ, колкото за държавата и обществото. Защото ние стартирахме още преди месец една дискусия – „България и зеленият договор“. Тя е изключително важна, защото нашето убеждение и впечатлението на широката публика е, че българските институции бяха хванати неподготвени. Веднага след като стартирахме дискусията, започнаха изяви на едни или други членове на правителството. Синдикатите са много в темата и това е добре. Поканили сме синдикатите, както и работодателски организации“, посочи Петков. 

„Много съм горд , че приеха поканата ни хора, които са консултирали Европейската комисия и редица правителства в Европа. Тяхното участие трябва да бъде и институционално използвано. Надявам се, че медиите ще го отразят подобаващо, защото един от участниците е проф. Янко Янев, който е един от най-подготвените в Европа от гледна точна на енергетиката и зеленото развитие на икономиката“, каза още Петков. 

„Предвидили сме три панела. Те са свързани с глобалните тенденции в прехода на енергийната система, настоящото и бъдещото развитие на системата на нашата страна, глобалният аспект на изменението на климата и зелената сделка на ЕС и националната политика по отношение на изменението на климата, която ще модерира Ивайло Калфин. 
Този въпрос не следва да се политизира. Ние бягаме от темата какво правим с въгледобива. От АБВ от 2 години говорим, че въгледобивът е изправен пред заплаха. От години говорим, че тази неравнопоставеност между „Марица 1“ и „Марица 3“ от една страна, чиито вредни емисии плащаме ние, и държавната „Марица 2“, за съжаление правителствата не правят нищо по този въпрос. Защо съсипваме обикновения българин“, заяви лидерът на АБВ. 

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„За тази идея на главния прокурор за ревизия на приватизацията, ако започне от „Марица 1“ и „Марица 3“, аз ще му ръкопляскам 24 часа в денонощието, защото това е най-голямото престъпление към българската енергетика, но никой не иска да види какво ще направим ние с тези повече от 100 кв. км, където се добиват въглищата за „Марица 1“ и „Марица 3“. Тяхната рехабилитация, тяхното връщане в нормален начин на експлоатация е стратегически въпрос. Най-ефективното нещо е правителството да възложи тяхното бъдеще на някой от университетите, които имат потенциал и експертиза“, посочи той. 

„Искам да благодаря на проф. Янев, защото той предложи едно великолепно заглавие за утрешния форум - „Енергетика, климатични промени и политики 2020“. Сигурен съм, че ще бъде много полезно за обществото и за държавата. Надявам се да бъде отразено подобаващо, защото нашето общество трябва да бъде подготвено за това, което ни предстои през следващите години, за да изисква и от институциите и политическите партии решения, които отговарят на българския интерес“, допълни Петков.

 

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар