Петък, 03 Април 2020

Неделя, 16 Февруари 2020 09:53

Румен Гечев: Проверката на приватизационния процес да започне отпред назад

Над 1 млрд. лв. дължат приватизатори на българската държава по сключени сделки

Главният прокурор възложи на ДАНС да направи пълна проверка на целия приватизационен процес. "Всяка проверка на приватизацията е добре дошла, стига обаче критерият да е крайни резултати", каза в студиото на БНТ проф. Румен Гечев от БСП.

Той постави въпросите за давността и за това как ще бъде организирана проверката.

Проф. Гечев предлага тя да почне отпред назад: „Тоест, да не стане така, че докато се ровят за сделки за биничарници от 92-ра година, да изпуснем съсипването на българската цигарена индустриа, "Булгартабак", на българския морски флот, на цели отрасли, хазарта – все неща, които се случват последните години”, коментира той.

Според него, ако се почне от очевидното и се стигне до по-далечни сделки, тогава би имало смисъл.

„Има и организационни въпроси. Ако сделките са 5-6 000 поне, това предполага огромен ресурс от икономисти, юристи, специалисти и следователи, които да работят”, коментира проф. Гечев.

По думите му, даже и да е минала давността, ако се стигне до истината от тези сделки, пак е някакъв ефект.

Winbet - победата е емоция! (18+)

Гечев заяви, че не е участвал в приватизацията с нито една акция, касова приватизация, както и че има с какво да се гордее със своя екип.

Най-добрата сделка в приватизацията е "Соди" Девня където 60% от акциите са продадени за 160 милиона щатски долара, от които 150 милона са били в брой, обясни той.

Припомняме, че през седмицата в парламента представители на различни политически сили подкрепиха искането на главния прокурор Иван Гешев за проверка на целия приватизационен процес. По данни на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол над 1 млрд. лв. дължат приватизатори на българската държава по сключени сделки, по които те не са се издължили докрай, а нередности има по общо 1100 сделки. От 1993 до 2018 г. са сключени 5282 приватизационни сделки. Приходите и общият финансов резултат от тях са за 18 милиарда 695 млн. лв.

66% от всички държавни активи са приватизирани. Над 50% от сделките са осъществени само в 2 години – през 1997 и 1999 г., а законът за приватизация е променян повече от 30 пъти.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар