Петък, 03 Април 2020

Неделя, 16 Февруари 2020 16:48

МнВР: България не е уведомявана от ОАE Васил Божков да е освобождаван от ареста

"Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна. Засега нищо не потвърждаваме", заявиха от МвНР. 

България не е уведомявана от Обединените арабски емирства (ОАE) Васил Божков да е освобождаван от ареста. Това стана ясно от съобщение на пресцентъра на Министерството на външните работи (МВнР) във връзка с информация в някои медиите за освобождаването на Божков от центъра за задържане в Абу Даби. 

Припомняме, че бизнесменът Васил Божков бе арестуван в ОАЕ преди 20 дни по искане на главния прокурор заради повдигнати 11 обвинения за организирана престъпна група, занимавала се с финансови и данъчни престъпления.

Днес в някои медии се появи неофициална информация, че Божков е бил освободен от ареста в Абу Даби. От Външно министерство обаче заявиха, че не са уведомени.

"Посланик Богдан Коларов отправи спешно запитване към властите дали изнесената информация е вярна. Засега нищо не потвърждаваме", заявиха от МВнР. 

Междувременно агенция „Блиц“ съобщи, че българската прокуратура има намерение да поиска връщането на обвинения в 11 престъпления бизнесмен до дни. Неговият международен паспорт е отнет непосредствено след задържането му, а евентуално негово освобождаване от ОАЕ няма да повлияе сериозно върху наказателния процес, твърдят източници на медията.

Българските магистрати вече са изпратили превод на 200 страници обвинителни документи на своите колеги. Прокуратурата се надява, че Васил Божков ще бъде екстрадиран в страната, за да понесе строгостта на закона.

Преди няколко седмици прокуратурата повдигна обвинения на Божков като лидер на организирана престъпна група за финансови и данъчни престъпления. Според държавното обвинение хазартния бизнес на Божков е ощетил държавата с близо 550 млн. лв.

По същото дело у нас бяха арестувани двама бивши шефове на Комисията по хазарта - Огнемир Митев и Александър Георгиев. Първият е задържан под стража, а за втория от прокуратурата твърдят, че е направил признание за чадър над бизнеса на Божков.

Бяха арестувани и двама редови членове на комисията. Сред задържаните е и бизнесменът Александър Тумпаров, който също е сочен за участник в организирана престъпна група, която според държавното обвинение е ръководена от Васил Божков.

Тумпаров беше задържан, след като беше обявен за издирване. Преди два дни съдът го освободи под рекордната гаранция от милион и половина лева. Той има двуседмичен срок да я плати и да обжалва. В момента бизнесменът е в болница.

Освен Тумпаров, в ареста бяха прибрани и мажоритарният собственик на акциите на ПФК "Левски" Георги Попов, който бе арестуван заедно с Божков в Обединените арабски емирства, както и Борис Бекяров, който бе задържан във Виена.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар