Събота, 15 Август 2020

Понеделник, 17 Февруари 2020 13:41

Кметове лично сигнализират на главния прокурор за корупция

Месеци наред никой не им обръщал внимание

Главният прокурор Иван Гешев прие в Съдебната палата кметове от цялата страна. Теми на срещата бяха противодействието на битовата престъпност, но и корупцията на местно равнище, съобщава bTV.

Кметовете посочиха, че са подавали сигнали за корупционни практики още преди месеци, но никой не им е обръщал внимание.

„Имаме доста неща, които трябва директно да ги кажем пред цялото общество. Срещали сме се с всички политически сили досега, парламентът, президентството, търсим и институцията, която най-бързо реагира“, посочи кметът на Калофер Румян Стоянов.

Той посочи, че носи данни за корупция на местно ниво, които през последната година е предоставял на прокуратурата, на Министерството на финансите и на Министерството на правосъдието – без резултат.

Гешев коментира, че „при едно взаимодействие и ясно назоваване на проблемите“ може да се решат проблемите. Той отбеляза, че корупцията на местно ниво създава ситуация, която не е добра за жителите на малките населени места.

По-рано днес главният прокурор призова по време на акция срещу битовата престъпност в Чирпан политиците да не му дават съвети как да работи, а да се заемат с промени в законодателството, за да стане възможна наказателната отговорност за извършили престъпна приватизация. Пред Нова телевизия Гешев припомни вчерашното телевизионно интервю на проф. Стив Ханке, в което се намеква за корупция в приватизацията по време на мандата на президента Петър Стоянов: „Няма да допуснем да бъде замесвани в дребни политически игрички или бизнес игрички. Никой не може да казва на прокуратурата какво да прави или какво да не прави. Много добре знаем какво трябва да свършим и това, което трябва да свършим, го очакват българските граждани - да им осигурим ред и спокойствие и те (политиците - б.р.) вместо да си правят вятър на устата, да вземат да свършат нещо, за което са ги избирали българските граждани…Знаем, че срещу нас се обединяват бизнеси, бизнесмени, политици или откровени крадци, но сме твърдо убедени и имаме намерение да дадем на българските граждани това, което очакват. Ред е и на политиците да им дадат това, което очакват и това за което са ги избрали".

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

„Президентът дава акъл накъде да гледаме, министър-председателят Борисов кой да размажем или да не размажем или аз да размажа, разни бизнесмени, Божков дава акъл, Домусчиев дава акъл, разни социално слаби консултанти като Ковачки и те дават акъл, Корнелия Нинова и тя се изказва, Каракачанов - били сме извършили политическо убийство. Ако обичат да си вършат работата. Прокуратурата си върши работата. Това, за което ни плащат българските граждани, е да има ред, справедливост и спокойствие“, изтъкна главният прокурор.

„Политиците да се хванат в ръце и след като ни подкрепят, да направят необходимите изменения, ако трябва и в Конституцията, за да има справедливост. И тези крадци, защото това са крадци, не знам дали чухте вчера и професор Ханке какво каза, да ходят там, където им е мястото, да бъдат изправени пред съда и да влизат в затвора“, посочи Гешев по повод възложената проверка на „бандитската приватизация". 

Иван Гешев каза още, че не знае дали Васил Божков е в арест в Дубай или е освободен, но подчерта, че няма какво да влияе на процедурата за екстрадирането на бизнесмена оттам: „Ще искаме да бъде върнат в България, за да бъде изправен пред съда“.

По-рано стана ясно, че полицейска операция срещу битовата престъпност е започнала тази сутрин в Чирпан и още 4 населени места в региона. Полицейското присъствие в района е засилено. Проверяват се адреси, извършват се разпити. Освен Гешев на място е и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

Седем души са задържани по подозрение за кражба от фирмен склад в Стара Загора.

Седем заподозрени за крупна взломна кражба от фирмен склад са арестувани тази сутрин в Стара Загора, съобщи в Чирпан Ивайло Иванов. Той обясни, че операцията срещу битовата престъпност се извършва на територията на четири населени места  - в Зетьово, Черна гора, Свобода и Оризово, където се проверява криминалния контингент, уточни главният секретар на МВР. Целта е да се предотвратят кражбите и грабежите по селата. Засега са образувани четири досъдебни производства. Има двама арестувани: „Престъпленията, извършени на територията на общината, са били кражби. В момента най-големият сегмент са престъпленията, които са свързани със Закона за движение по пътищата“.

Кражбата от склада за техника в Стара Загора е установена на 15 февруари, но не е ясно, кога е извършена. Очаква се от Окръжна прокуратура в Стара Загора да съобщят подробности. По отношение на грабежите в страната през последните дни главният секретар на МВР заяви: „Няма нищо общо между тях - те не са свързани, на различни места са. Най-вероятно са различни извършителите, с изключение на грабежите в Банка ДСК, които са в рамките на три години“.

източници: bTV и БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Февруари 2020 13:41
  Валентин Иванов: Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава

  За мярката в глупостите. Намаляването на броя на депутатите, предложено от Борисов, среща най-широко одобрение в привържениците му, но и не само. Обяснимо е на фона на срива на доверието в парламента. Но как може да се реализира подобно решение?

  Вариантите са два.

  В първия, ще се повиши прагът за влизане в НС от 4% на 8%. При тази хипотеза със сигурност биха влезли ГЕРБ, БСП и ДПС. Още не сме видели реалното изражение на доверието към Слави Трифонов, Мая Манолова и пр. Патриотите и ВОЛЯ вече не биха имали шанс. В тази хипотеза съставянето на правителство ще зависи изцяло от ДПС. Те стават абсолютно незаобиколим фактор. Претенциите и исканията им също.

  При втората хипотеза на запазване на 4% изборен праг, ще влязат повече формации, но малките ще са с рехаво и дори комично представителство от по няколко депутати. В тази ситуация опасността ще е същата, каквато ще я има и в първата хипотеза, а именно отсъствието на представители от различни сфери и професии. В парламента няма да има достатъчно, или изобщо ще отсъстват лекари, педагози, агрономи, финансисти, икономисти, експерти в сферата на новите технологии (те и сега ги няма), военни и пр. В резултат на това законите ще са слаби, неработещи и дори опасни.

  Сега си представете възможността тази идея за намаляване на броя на депутатите да бъде заложена наистина в Конституцията. За отмяната й ще трябва свикване на ново ВНС. Дали ще поискат от ГЕРБ връщането на настоящия вариант? Не вярвам.

  Най-накрая си представете поразиите, които може да бъдат направени при подобно убедително коалиционно мнозинство от ГЕРБ и ДПС при първата хипотеза.

  Деформирането на изборното законодателство, с цел циментиране на партията на Борисов на власт за следващите години е абсолютно възможна, дори е гарантирана.

  Ако сега имаме усещането, че живеем в диктатура, то утре ще сме в истинска такава.
  Не съм изненадан, че подобно предложение идва от пожарникар и охранител, с цялото ми уважение и към двете професии, но глупостите трябва да имат мярка.

  Художникът Валентин Иванов-Кардамски, Фейсбук

   

 • Понеделник, 17 Февруари 2020 13:41
  Румен Гечев: Предложението на премиера противоречи на здравия разум

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента“, категоричен бе социалистът

  “Проблемът е разкъсването на пъпната връв между шайката и парламентът. Не е ли публична тайна, че в една или друга степен във всички парламентарни групи има пробиви, но в едните те са катастрофални, в други са поединично. Ние от БСП се опитваме на 12 септември да решим въпроса си с няколко подводници, които работят с представители на шайката. От това, което виждаме с моите колеги от парламентарната група и партията, обикаляйки по страната, с доста голяма увереност мога да кажа, че след 12 септември почти всички подводници ще акостират на далечни брегове. Прекият избор на председател на БСП ще помогне на партията да реши някои проблеми в Националния съвет, и така ще излезем на права финална линия към изборите.”

  Това заяви народният представител от ПГ на „БСП за България“ Румен Гечев пред БНТ.

  “Изключено е БСП да подкрепи това изключително странно решение на премиера. То е политически несъстоятелно и противоречи на здравия разум. Какъв рестарт на системата, каква власт на младите хора, при положение, че Борисов прави всичко това, за да може той и неговата шайка, както го нарича един негов депутат, да останат на власт. Няма как да се съгласим Борисов да разиграва топката между 1 и 5 години, както разказват юристите”, уточни Гечев.

  Народният представител обясни, че Борисов не прави нищо, което не е съгласувано, или не му е подадено от ДПС, като според него ръководството на ДПС ръководи държавата: “Те му дават дневния ред. Те му определят министрите на ключовите парични потоци. Борисов се намира в своеобразна политическа клетка. Във всички ключови закони, предлагани от ГЕРБ, ДПС ги подкрепя.”

  “Вчера г-н Борисов цитира надписа на парламента: “Съединението прави силата”. Много хубаво, но вие сега ли видяхте надписа? Г-н Борисов въобще не идва в парламента. Той унижава Народното събрание, нагрубява председателката на парламента. Това е единственият премиер в Европа и евентуално в Африка, който неглижира парламента си. В същото време той си е по ловните стопанства, наглее, прави третостепенни срещи.Този човек мрази парламента, той мисли, че парламентът е придатък на премиерството му”, бе категоричен социалистът.

  Румен Гечев подчерта, че БСП няма да влиза в игрите на Борисов как той да остане на власт, като не променя реално нищо: “В парламентарната група на БСП, както и в ръководството на партията, имаме много квалифицирани юристи и политици. Такава измама траеше около 30-40 секунди. Някой в България прие ли сериозно това предложение на Борисов. Цяла България му се смее на това нелогично и нагло предположение.“ Той уточни, че от всичките му предложения, единственото, което не може да се приеме в обикновено Народно събрание, е промяната в броя на народните представители.

  Според социалиста има проблем с избирането на висшите органи на съдебната власт, като сега усещането е, че те са под командата на премиера: “Всички чухме от кристално чистите записи на Борисов, които бях потвърдени в лаборатории на ФБР, от които става ясно, че премиерът избира главен прокурор, че съсипва бизнеси и политици, така че очевидно Борисов командва всичките структури в момента. Това не може да продължава.” Той уточни, че такава промяна трябва да бъде направена, но всички експерти по конституционно право в България твърдят, че това може да стане в рамките на този парламент, и не е необходимо да има Велико Народно събрание.

  Гечев подчерта, че вчера организаторите на протеста сами са оттеглили искането си за Велико Народно събрание, поради това, че протестът се е разфокусирал, и че управляващата шайка иска да го използва, за да отклони вниманието от самия протест, като каже на хората – “изчакайте няколко години, докато обсъждаме Велико Народно събрание”.

  “Този номер няма да мине. Имаше светкавична реакция на българската общественост. И от протестите, и от извънпарламентарните партии няма някой, който да подкрепи тази паническа идея на Борисов да се задържи на власт. Ако той и екипът му са предполагали, че някой ще се хване на тази въдица, много са се объркали”, завърши Румен Гечев.

 • Понеделник, 17 Февруари 2020 13:41
  Президентът в отговор на Борисов: Доверието в управлението е безвъзвратно загубено

  Отговорът е „Не“!

  Държавният глава с обръщение към народа: Президентът, а не премиерът свиква ВНС. Разговорът за бъдещето на България е възможен само след оставки

Оставете коментар