Четвъртък, 09 Юли 2020

Понеделник, 17 Февруари 2020 21:39

Борисов: Докато няма консенсус за еврото, няма да насилваме влизането в чакалнята

Министър-председателят заяви, че не е подслушвал президента Румен Радев

Борисов се ръкува с президента Радев, с когото присъстваха на рождение ден на КНСБ – синдикатът навършва 30 години от своето създаване.

“Не съм подслушвал президента по никакъв начин. Не знам, не искам да знам, не съм знаел“, категоричен бе Борисов и добави, че няма да позволи да бъде вкаран в този скандал. Премиерът не пропусна да напомни, че самият той е бил подслушван преди години.

Борисов уточни, че дори обект на записите, пуснати от прокуратурата, не е бил президентът Радев, а тогавашният началник на Военновъздушните сили (ВВС).

Премиерът подкрепи призива на главния прокурор Иван Гешев, който поиска по-рано днес управляващите да не се бъркат в работата на прокуратурата.

“Абсолютно е прав. Прокуратурата не е мястото, където да се решават политическите препирни”, отсече Борисов и добави, че е поискал от институциите да решат проблема с вноса на боклук отвън, но не е изисквал това от прокуратурата.

Борисов не се страхува от президента и служебно правителство. Той каза още, че ще бъде създаден зелен съвет, който ще работи съвместно в търсенето на консенсус.

“Докато не направим ядрени централи и зелени технологии, не може да се лишим от 60% от електрическата си енергия”, посочи премиерът.

Борисов коментира и темата с приемането на еврото. Докато няма абсолютен консенсус, увереност, няма да насилваме влизането в чакалнята, каза той.

“Няма държава, въвела еврото, която да е по-зле. Притеснението не идва, че ще се освободят 10 млрд. лв. Когато влезем в чакалнята, няма да има валутен резерв и тези пари могат да отидат за железопътна инфраструктура, иновации. Не е от това притеснението. Притеснението е да не се вдигнат цените”, коментира министър-председателят.

Борисов каза, че фиксингът е бил закован, но е необходимо време, за да се убедят хората.

Премиерът посочи още, че през 2019 г. износът на страната ни е бил на рекордно високо ниво – 58 млрд. лв. Безработицата също е рекордно ниска. Кредитните ни рейтинги са най-високите на Балканите.

По отношение на Наредба Н18 Борисов увери, че, когато се постигне консенсус и по този въпрос, тогава тя ще влезе в сила, предаде БГНЕС.

Резултат с изображение за „Бойко Борисов отиде до президента Румен Радев,“

Борисов отиде до президента Румен Радев, за да си стиснат ръцете

Резултат с изображение за „Бойко Борисов отиде до президента Румен Радев,“

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 17 Февруари 2020 21:39
  Зам.-председателят на ДПС Янко Янков: Радев най-добре знае защо НСО охранява Доган и Пеевски

  „Президентът иска да предпази себе си. Стига с този популизъм, с който само демагогстваме пред българските граждани. С медийни прояви не знам докъде ще докараме България по този начин“, призова още зам.-председателят на ДПС

 • Понеделник, 17 Февруари 2020 21:39
  Проф. Александър Маринов: За Борисов е добре да се оттегли. Иска го, но не знае как!

  Премиерът два пъти подава оставка дотук, но имаше голяма степен на увереност, че ще се върне на власт. Сега такива изгледи няма, е мнението на политолога проф. Александър Маринов - председател на Стратегическия съвет към президента Румен Радев, споделено в интервю за "Епицентър"

 • Понеделник, 17 Февруари 2020 21:39
  Президентът: Допълнително охраняваните лица се определят от изпълнителната власт, а контролът е в Народното събрание
  • Участниците във вчерашното събитие са служители на НСО, която от 2015 г. реално е към изпълнителната власт.
  • Тече служебна проверка в НСО по разпореждане на държавния глава.

  Охранителите, които участваха в инцидента с Христо Иванов от "Да, България" в парка Росенец, са служители на Националната служба за охрана (НСО). Това потвърди лично президентът Румен Радев в извънредно изявление и съобщи, че вече е в ход служебна проверка в НСО, с която да се изясни правомерността на действията на държавните гардове.

  „Законите и правата на гражданите се погазват публично. Институциите трябва да отговорят открито. По повод вчерашния инцидент в Росенец разговарях с ген. Красимир Станчев, ръководителят на НСО. Участвалите в него са служители на НСО. В ход е служебна проверка“, подчерта държавният глава.

  „Отдавна заявих, че господата Делян Пеевски и Ахмед Доган не трябва да се охраняват от НСО, но това зависи от изпълнителната власт в лицето на министър-председателя Бойко Борисов", подчерта Румен Радев.

Оставете коментар