Петък, 03 Април 2020

Вторник, 18 Февруари 2020 13:42

Москва: Наришкин не е преговарял в ОАЕ за Божков. Фалшивата новина е на Валери Симеонов!

Москва обвини директно заместник-председателя на Народното събрание на България Валери Симеонов в пускане на фалшиви новини, които са плод "на неговото болно въображение, умножено по ниското ниво на неговата компетентност".

Реакцията на Русия е след като преди два дни в българските медии излезе новината, че шефът на руското разузнаване Наришкин преговаря в ОАЕ за освобождаването на уличения в 11 престъпление български безнесмен Васил Божков .

Директорът на руското външно разузнаване (СВР) Сергей Наришкин не е обсъждал по време на срещата си с министър-председателя на Обединените арабски емирства освобождаването на българския бизнесмен Васил Божков, който е задържан по искане на България.

Това заяви за ТАСС ръководителят на пресслужбата на СВР Сергей Иванов.

Визитата на Наришкин в ОАЕ се състоя на 11 и 12 февруари.

"Директорът на СВР наистина проведе доста продуктивни преговори с премиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мухамед бен Рашид Ал Мактум, но разговорът беше посветен изключително на сферите на международните проблеми в сигурност и двустранното сътрудничество", отбеляза Иванов.

Говорителят на СВР обясни, че световните информационни агенции са подхванали слуха за това, че Наришкин на срещата с премиера на ОАЕ е помолил да бъде освободен българският бизнесмен, задържан по искане на България.

"Фалшивата информация е подал не кой да е, а самият заместник-председател на Народното събрание на България Валери Симеонов. Единствено болното въображение на заместник-председателя на Народното събрание Симеонов, умножено по ниското ниво на неговата компетентност, може да включи в дневния ред на двама толкова уважавани лидери въпроса за българския предприемач. Да, изостряне на състоянието не според сезона", заключава Иванов, явно имайки предвид известната теория, че психичните заболявания се изострят през пролетта.

Собственикът на футболния клуб "Левски" и на компанията "Нове холдинг", занимаваща се с хазартни игри - Васил Божков, е обвинен от прокуратурата по седем члена на Наказателния кодекс на България, припомня ТАСС. Той бе обявен за международно издирване и задържан в Обединените арабски емирства. Според прокуратурата, той е организатор на престъпна група и чрез организирането на хазартни игри, в това число продажба на лотарийни билети, е нанесъл на държавата щети за над 550 млн. лева (около 227 млн. евро). Божков е заподозрян и в извършването на много други престъпления, отбелязва агенцията.

На 13 февруари в предаването "Плюс - минус" по Нова телевизия лидерът на НФСБ Валери Симеонов заяви, че МВнР трябва да извика руския посланик Анатолий Макаров и да го пита защо Русия се меси по казуса "Божков".

„Имам информация от преди 4-5 часа, че шефът на външното разузнаване на Русия Сергей Наришкин е направил среща с вицепремиера на ОАЕ и шейх на Дубай Мохамед бин Рашид ал-Мактум (вторият, да не кажа първият човек в ОАЕ) и е поискал освобождаването на Васил Божков”, каза още лидерът на НФСБ в студиото на „Плюс-Минус”.

И продължи:

„Според мен, след като става ясна тази информация, България няма никакъв друг ход, освен външното ни министерство да повика посланика Макаров и да го попита така ли е, а то че е така, е така. Публикувано е в медиите. Трябва да се поиска обяснение от руската страна на какво основание Москва, за пореден път, по такъв безобразен и нагъл начин, се намесва във вътрешните работи на България, опитвайки се да освободи човек с вече над 10 обвинения, включително за организирана престъпна група за убийство.”

Превод и редакция: Епицентър.БГ

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар