Петък, 03 Април 2020

Вторник, 18 Февруари 2020 15:43

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Миталов

Четирима от членовете на колегията бяха против, а седем - "за" образуване на дисциплинарно производство

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу съдия Андон Миталов, на когото американският Държавен департамент наложи забрана да влиза в Съединените щати заради корупция. Решението на колегията беше взето след повече от два часа дебати, проведени на закрито заседание, предаде БНР.

Решението беше взето без участието на Севдалин Мавров, който си направи отвод по време на дебатите, защото се познава със съдия Миталов, Георги Чолаков, председателят на Върховния административен съд, който отиде на среща с президента заради конституционните промени и при отсъствието на още един член на Съдийската колегия. Резултатът беше четири на седем при гласуването.

Онези, които формираха решението, че трябва да бъде образувано дисциплинарно производство срещу съдия Миталов, прецениха, че формалните основания за това са налице, а тепърва ще се събират доказателства.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Защото се оказа, че нито от Държавния департамент на САЩ, нито от прокуратурата, нито от Антикорупционната комисия са дошли поисканите от Съдийската колегия допълнителни материали, свързани с работата на Миталов.

Единственото, на което се позоваха съдебните кадровици, е допълнението, което правосъдният министър, поискал дисциплинарното уволнение на Миталов, внесе миналия петък.

Предстои дисциплинарният състав да насрочи в рамките на следващите два месеца дисциплинарно производство, където ще бъде изслушан самият съдия Миталов и след това ще се събират още доказателства.

Засега не може да се каже докога ще продължи дисциплинарното производство, както и дали Миталов ще продължи да правораздава или по някакви причини ще бъде поискано временното му отстраняване от длъжност до приключване на производството.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар