Сряда, 08 Април 2020

Четвъртък, 20 Февруари 2020 13:58

Гешев: Ще бъде разследван целият процес на бандитската приватизация

Вървим от най-големите сделки, ще се върви на етапи - по 10, по 20 фирми, заяви главният прокурор

„Ще бъде разследван целият процес на приватизацията у нас. Тя беше бандитска и криминална“. Това заяви пред журналисти в Благоевград главният прокурор Иван Гешев по повод възложената от прокуратурата проверка на ДАНС на раздържавяването на активи за милиарди у нас, което беше извършено основно по времето на Иван Костов.

 „Моят принципен ангажимент е, че ще бъда особено внимателен към всички случаи, казвам всички, по еднакъв начин, които бъдат установени в разпоредената от мен проверка за приватизационно престъпление. За нас особено важно е не толкова гражданите да получат пълната информация, а всеки случай да се гледа поотделно - дали има данни за престъпление, за административни и всякакви други видове отговорност. Ще проверим дали се е произнесъл съдът. Всеки може да ме обвинява за всичко, моята работа е да действаме“, заяви главният прокурор.

Той увери, че с действията си прокуратурата ще покаже, че действа правилно. „ С всяка стъпка ще става ясно, че тези хора, които говорят, се защитават по определен начин - това може да бъде доказано, че когато можем, работим и то се защитават чрез вас, медиите. В този списък, то няма списък, ще бъде проверен целият процес. Длъжни сме да го направим и да затворим тази страница, дължим го на българските граждани. Приватизацията беше бандитска и криминална. Не, това са думите на българските граждани, това говорят хората и сме длъжни да направим всичко, което очакват хората. Казах, че не искам политиците да ми ръкопляскат, а да си вършат своята работа, включително и ако трябва да има промени в Конституцията“, коментира Гешев.

Winbet - победата е емоция! (18+)

По думите му, се започва с най-големите активи. „Вървим от най-големите сделки, ще се върви на етапи - по 10, по 20 фирми. Отделно прокуратурата ще направи анализ дали има повод за разследване. Това, което ще бъде направено в началото е да стане ясно каква е сметката на приватизационния процес, да стане ясно колко активи е имало и колко са влезли. Знам, че доста хора са нервни", коментира още Иван Гешев.

По повод журналистически въпрос кога съдия Антон Миталов ще бъде отстранен, главният прокурор коментира: "Ще бъда пределно обран в отговора. Аз отговарям за прокуратурата. Въпросите за съда към г-н Лозан Панов, който отговаря за съда. Моето разбиране е, че трябва да си решим собствените проблеми. Ние сме се насочили към нашите и държим да изграждаме мостове с другите институции. Не зависи всичко от прокуратурата, много неща зависят от съда, от МВР, от ДАНС. Гражданите очакват, че има справедливост. Трябва да се изграждат мостове, а не да се рушат".

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар