Сряда, 08 Април 2020

Събота, 22 Февруари 2020 16:02

Цианидът в реките Юговска и Чепеларска е 20 пъти над нормата

Замърсяването на родопските реки Юговска и Чепеларска е дошло от хвостохранилището на фирма „Лъки Инвест“.

Концентрацията на цианиди във водите е 20 пъти над допустимите норми, съобщи БНР.

При Асеновград нивата са 15 пъти над горната граница, показа общата проверка, извършена от Басейновата дирекция, екоинспекцията в Смолян и лабораториите към Агенция по околната среда и водите.

На мястото пристигна и министърът на околната среда и водите Емил Димитров, а Асеновградската прокуратура започна разследване.

При огледа експертите са забелязали незаконно включена тръба към първи утайник на хвостохранилището като замърсените води са преливали директно в реката.

„Това е грубо и недопустимо нарушение“, коментира  директорът на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Смолян Екатерина Гаджева.

„Бързо бяха взети мерки от всички институции", заяви министър Емил Димитров. Той увери , че няма опасност за питейната вода.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

"Ние сме уведомили "Напоителни системи" , ВиК да се затворят саваците, които отиват за наповане, да не се допускат животни да пият вода. Голямо е замърсяването, не трябва д асе случва по този начин".

Всички документи по случая са предадени на компетентните органи, заяви областният управител Дани Каназирева и подчерта, че става въпрос за умишлено замърсяване

"Може би са очаквали, че събота и неделя няма да има проверки и всичко ще се размине. Смятам, че от това което се случва, се прави всичко умишлено и се цели някаква дестабилизация ".

Фабриката в Лъки няма да работи докато нередностите не бъдат отстранени, подчертаха екоинспекторите. Тепърва ще се уточнява вида и размера на санкциите.

"Взети са всички мерки, за да се спре разпространението на замърсяването, каза министър Димитров. Той уточни, че става въпрос за незаконно заустване и допълни, че подобни действия са недопустими.

 "На фирмата вече е съставено наказателно постановление за предишното замърсяване", уточни директорът на РИОСВ Екатерина Гаджева.

Максималната глоба е 10 000 лв. за скъсания преди десетина дни хвостопровод.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар