Петък, 03 Април 2020

Неделя, 23 Февруари 2020 10:59

Луковмарш не се състоя за първи път от 17 години

Това стана благодарение на общите усилия на политици, МВР и прокуратурата

Луковмарш тази година в София нямаше. Шествието, което се организира от крайнодесни и ксенофобски организации, бе забранено от общината, а прокуратурата поиска заличаване на регистрацията на фондацията, която го организира. Няколко поредни години общината забранява шествието, но то все пак се провежда под предтекс, че само се поднасят цветя пред паметната плоча на ген. Луков. Тази година шествие нямаше, благодарение на общите усилия на политици, МВР и прокуратурата. Припомняме, че още преди няколко дни от Българския антифашистки съюз излязоха с остра позиция, в която настояваха Луковмарш да бъде категорично забранен, кметът Фандъкова също увери, че шествието няма да се проведе. От прокуратурата обещаха да са непоколебими срещу всяко действие, свързано с нетърпимост, антисемитизъм, реч на омразата.

Снощи около пилоните на НДК, откъдето по традиция тръгваше маршът, имаше засилено полицейско присъствие и ограждения.

Националистите се събраха пред къщата на генерал Христо Луков на улица „Тракия“ №1, където почетоха паметта на своя кумир. Заради връзките си с Третия райх ген. Луков е една от най-спорните личности в нашата най-нова история. Луковмарш е смятан за неонацистка проява от редица експерти, неправителствени организации, историци и др. Страната ни често е била критикувана от чужбина заради допускането на тази проява.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Външно министерство излезе с позиция, в която остро и категорично осъди проявите на крайни националисти и ксенофоби. В днешния ден България няма нужда от Луковмарш, от разделителни линии, подбуждане към нетърпимост, проповядване на нетолерантност и омраза, а от единство, толерантност и съпричастност. Изразяваме надежда, че сега участниците и привържениците на Луковмарш са осъзнали, че подобни прояви са не само посегателство върху паметта за трагедията на Холокоста и нейните невинни жертви, но и опасно за всички ни насърчаване на радикализирани привърженици на ксенофобски възгледи и социопати, като убиеца от Ханау в Германия, пише в позицията на МВнР.

Призоваваме младите хора никога повече да не участват в такива събития, да не приемат сляпо крайно десните възгледи на техните организатори и да не допускат да бъдат манипулирани от човеконенавистнически идеологии, допълват от Външно.

МВнР на Република България приветства решението на Върховния административен съд, с което бе потвърдена заповедта на столичния кмет за забрана на Луковмарш.

източник: "Дума"

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар