Петък, 03 Април 2020

Вторник, 25 Февруари 2020 17:44

Румен Радев: Скандалът с къщата в Барселона засяга България в международен план

Президентът Румен Радев отрече да има нещо общо с публикацията за "Къщата в Барселона". Случаят с т.нар "Къща в Барселона" засяга не само премиера Бойко Борисов, но и България. Така президентът Румен Радев коментира пред журналисти скандала с разследването на пране на пари с българско участие в Испания, в който беше намесено името на министър-председателя от испанския вестник.

"Нормално е в такива случаи да има повече емоции. Те не са най-добрият съветник. Напълно разбирам притесненията на министър-председателя, защото този тежък случай засяга не само лично него, а България във вътрешен и международен план. Не аз трябва да отговарям на тези въпроси, защото нямам никакви отношения към действията на прокуратура, на полиция, още по-малко на други държави", каза Радев.

Борисов миналата седмица заяви, че публикациите по темата са част от координирана атака срещу властта, която е трябвало да съвпадне с шествието на 19 февруари, когато президентът изнесе остра опозиционна реч на паметника на Васил Левски.

В преговорите с Русия по енергийната тема трябва да има и изразена политическа воля, защото на експертно равнище не се постига желаният резултат - така президентът Румен Радев коментира упреците защо е говорил по телефона с руския си колега Владимир Путин по въпросите на енергетиката.

"Цената на газа - това е най-важната тема в момента", подчерта държавният глава, като припомни, че е обсъждал темата с Путин и през лятото в Петербург.

"Тук трябва изразена политическа воля. Виждате, че експертните преговори, които се водят, не могат да стигнат до желания от България резултат. От 8 държави, които са обект на газовото дело между "Газпром" и Европейската комисия, само България не е получила намаление на цената", посочи президентът, като отбеляза, че, в сравнение с други, плащаме близо два пъти по-скъпо за синьото гориво.

Радев коментира, че ресорният министър Теменужка Петкова (която нападна президента заради разговора с Путин с мотива, че не е имал мандат да обсъжда енергийни теми) и екипът ѝ "трябва да се замислят дали достатъчно добре си вършат работата".

Президентът очаква по-ефективна политика от правителството и по линия на влизането в еврозоната. Той подчерта, че приемането на единната валута остава основна цел, но трябва да бъде възстановено доверието на гражданите.

Ние имаме ясни цели - пълно, пълноправно и надеждно участие на България във всички стълбове и политики в Европейския съюз, това означава членство в Еврозоната, коментира Радев. "Въпросът обаче е как ще стигнем до там. Тук много важно е да знаем, че от действията на българските правителства зависи дали въвеждането на еврото ще бъде свързано с реална икономическа и социална интеграция. Или ще поражда недоверие, че и този път цената ще бъде платена от българските граждани. Затова очаквам от българското правителство много по-открита, много по-ефективна политика, която да върне доверието на гражданите в този процес. Експертите аргументи, експертния консенсус трябва да предшестват политическите декларации", коментира Румен Радев.

Източник: Дир.бг

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 25 Февруари 2020 17:44
  Почина бащата на президента Румен Радев

  Георги Радев, бащата на президента Румен Радев е починал днес. Тъжната новина съобщи от Смолян премиера Бойко Борисов, който призна, че се е чул с държавния глава, за да изкаже съболезнованията си

 • Вторник, 25 Февруари 2020 17:44
  Президентът: Правителството дължи на обществото отчет за първия месец на извънредното положение

  "Пандемията изисква решителни мерки, обществото ги приема с разбиране, но правителството дължи на обществото обективна информация. Извънредното положение доведе до обществена парализа, социално-икономическа криза, безработицата расте с часове и много българи се нуждаят помощ. Гладът скоро може да надделее над страха". Това каза президентът Румен Радев в специално изявление, посветено на извънредното положение и пандемията, причинена от коронавируса.

  Трябва да си поставим ясни национални цели, каза държавният глава и посочи, че такава цел трябва да бъде връщане към нормален ритъм на живот, производство, свободно движение на хора и стоки.

  "Това може да бъде постигнато с усилията на всеки от нас", каза президентът.

  Ще оцелеят онези, които са сплотени и иновативни, добави той и посочи, че здравеопазването във взаимодействие с останалите системи трябва да възприеме по-гъвкава стратегия и да разшири кръга на изследваните лица.

 • Вторник, 25 Февруари 2020 17:44
  ГЕРБ предлага да има замразяване на депутатските заплати, субсидиите обаче не се пипат

  Изявлението идва след като председателката на парламента обяви, че си вдигат заплатите, за да даряват

Оставете коментар