Четвъртък, 09 Юли 2020

Сряда, 26 Февруари 2020 09:32

Двама души са под наблюдение във ВМА за наличие на коронавирус

Засега няма доказан случай на пациент с коронавирус в България, съобщи на редовния си брифинг тази сутрин ръководителят на Кризисния щаб проф. Венцислав Мутафчийски.

Около 20 души са под карантина в различни болници в страната с леки симптоми, след като са се завърнали от Италия и други рискови страни, съобщи БНР.

"Вчера завършиха изследвания от Пловдив, от Сливен и от Габрово, които са негативни, включително и за двама пациенти от ВМА, които са поставени под карантина.

Днес се очакват пробите от Русе, от Бургас, от Сливен за други пациенти“, обясни професор д-р Венцислав Мутафчийски, който е началник на ВМА.

Двама души, пристигнали от чужбина, са поставени тази нощ под наблюдение във ВМА за носителство на коронавирус. И двамата има леки симптоми на заболяване:

„През нощта са постъпили двама пациенти във ВМА, които са свързани с пътуване. Хора, които са поставени под наблюдение с някаква минимална симптоматика".

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

За всички, пристигащи от чужбина от рискови зони, старанието на системата е да ги поеме под карантина. За всички, които нямат признаци на болест, трябва да имат домашна хигиена, поясни началникът на ВМА.

Появяват се фалшиви новини от Румъния, че Русе е пламнало с коронавирус, няма такова нещо, подчерта д-р Мутафчийски.

Психиатричното отделение на ВМА ще бъде затворено и в него ще бъдат разкрити още 40 легла за настаняване на пациенти в случай на нужда.

Още днес областните управители трябва да свикат заседания на Областните медицински съвети, за да се събере актуална информация за възможностите за реакция на всички болници в страната.

От кризисния щаб са категорични, че няма място за паника и цялата здравна система е мобилизирана за справяне с предизвикателството, свързано с новия коронавирус.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар