Сряда, 08 Април 2020

Петък, 28 Февруари 2020 14:35

Борисов: Хората да не се поддават на паника, в Гърция има 1000 умрели от другия тип грип (обзор)

Към днешна дата нямаме доказан случай на български гражданин или чуждестранен гражданин, пребиваващ на територията на България, с коронавирусна инфекция, заяви категорично Мутафчийски.

Говорят, че криете, че имало коронавирус. Всички държави почти имат, така че нищо срамно няма ако и в България се появи при този огромен трафик и движение на хора. Това заяви премиерът Бойко Борисов на извънредно заседание на Министерски съвет. Той призова брифингите за коронавируса да се провеждат в 8 ч. и 17 ч. всеки ден. Хората да не се поддават на паника, създава се истерия. В Гърция има 1000 умрели от другия тип грип и само двама заразени от коронавирус, каза още Борисов. 

Казват, че липсват дезинфектанти и спирт поради огромното количество, което се харчи. Разпоредил съм над 100 000 литра, имаме над 400 000 литра в държавния резерв спирт, заяви премиерът.

Борисов призова началникът на ВМА ген. Венцислав Мутафчийски да каже още веднъж пред медиите какво е положението с коронавируса.

„Мутафчийски, говори истината и само истината“, каза Борисов.

„Към днешна дата нямаме доказан случай на български гражданин или чуждестранен гражданин, пребиваващ на територията на България, с коронавирусна инфекция”, заяви категорично Мутафчийски.

„Вчера, при обработване на резултатите стана ясно, че във ВМА от 19 проби - 19 са отрицателни, а в Националната референтна лаборатория от 21 проби - 21 са отрицателни. В днешния ден ще бъде проведен междулабораторен контрол, при който 3 от отрицателните проби от ВМА ще бъдат дадени за допълнителен контрол и преповтаряне в Националната лаборатория и обратно”, каза още той.

Шефът на ВМА заяви, че ежедневно се прави мониторинг за това какви са китовете, които се използват в света. „Работим с китове, които се използват в Европейския съюз. В качеството на китовете, в качеството на апаратурата и подготовката на кадрите ни, нямаме съмнение, но това ще бъде една регулярна мярка, която ще се прави през 2-3 дни За това се взе решение тази сутрин”, каза още Мутафчийски.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

Д-р Гергана Николова от БЛС разясни какъв е пътят на пациента: „Преминалите през граничните пунктове ще обявяват своите имена, ЕГН, личен лекар, за да имаме информация за това, че този пациент е преминал през граничния пункт и е бил в такава държава. Намирайки се под домашна карантина, той непрекъснато поддържа връзка с нас. В момента, в който при него се появят някакви симптоми, той не трябва да хуква панически към поликлиниката, болницата или аптеката, а да се обади на личния си лекар. След това ние задвижваме процедурата. Обаждаме се в центровете, осигуряваме специализиран транспорт и медицински специалисти, за които са осигурени всички необходими предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за изследване, карантина и евентуално лечение”.

Симптомите са повишена температура, суха кашлица, болка в гърлото, силна отпадналост, възможно е да има и хрема. Терапията е основно патогенетична - вливане на глюкозни разтвори, витаминни препарати и симптоматично лечение. Ако настъпи усложнение, се преминава към интензивно лечение. Като цяло лечението е подобно на това при другите вирусни заболявания, на заболяванията на долните дихателни пътища, нищо по-специфично няма”, поясни от своя страна полк. доц. Георги Попов, началник на Катедрата по инфекциозни болести на ВМА.

При съмнения за коронавирус пациентите да търсят личните лекари по телефона

Пациентите, които имат симптоми на възможно заразяване с новия вирус трябва да търсят личните лекари по телефон, а не да посещават сами лечебните заведения, обясни д-р Николова от БЛС. „Тези пациенти не трябва да хукват към поликлиниката, към болницата или към аптеката евентуално, за да си купят аналгин. Остават в къщи и се обаждат по телефона  на личните лекари - ние задвижваме процедурата. Обаждаме се в центровете. Осигуряваме транспорт, който е специализиран на колеги, които са снабдени с всички необходими предпазни средства. Пациентът се извозва до лечебното заведение и се настанява за карантина, за изследване и евентуално лечение“.

Д-р Николова припомни, че хората, които идват от рискова държава, трябва да дадат данни за посещенията си личния лекар.

Захариева: Готови сме за коронавируса, да запазим спокойствие

Важно е да запазим спокойствие в тази ситуация – смъртността при този вирус не е много висока, той засяга хора, които са възрастни и с други заболявания, посочи пред бТВ министърът на външните работи Екатерина Захариева. Тя призова да се спазват препоръките на лекарите и експертите. “Създаден е оперативен щаб у нас, в него има човек от Министерството на външните работи. Готови сме за коронавируса, има термокамери на всички летища, има и на сухопътните граници. Има медицински екипи, осигурено е необходимото.

Кризисен щаб за реакция при коронавирус е сформиран към Столичната община

Кризисен щаб за реакция при евентуална зараза с коронавирус е сформиран към Столичната община. Предприети са мерки за дезинфекция на колите на градския транспорт, обяви кметът Йорданка Фандъкова.

"Дезинфекция, почистване на метрото, автобусите, тролейбусите, трамваите, създадена е организация с екипи, които са подготвени да взаимодействат със съответните служби, училищата, детските градини, социалните домове, болници, поликлиники, всички имат много ясни указания, хората да са спокойни, че се предприемат всички възможни мерки от страна на Общината", увери тя, цитирана от БНР.

Проф. Кантарджиев категоричен: Не се прикриват положителни проби за коронавирус

 „Няма проби за коронавирус, които да ни съмняват“, заяви професор Тодор Кантарджиев в ефира на Нова тв.

Директорът на Националния център по заразни и паразитни болести беше категоричен, че не се прикриват положителни проби за заразата у нас. „Сигурен съм в капацитета на Националната референтна лаборатория, която се води от професорка и в нея работят хора с докторска степен. Лабораторията работи на ниво“, подчерта той.

„Този коронавирус няма специфично лечение. Има данни в Китай, за хора които са лекувани с антивирусни лекарства, но те са много малко. Лечението е симптоматично. Този вирус не е опасен бебетата, новородените, бременните, за младите и за здравите. Опасен е за възрастни хора. Няколко хиляди души тази година от грип, въпреки че нямаше епидемия“, обясни още професорът.

Красимир Вълчев: Ще изпратим указания за засилване на мерките за хигиена в детски градини и училища като превенция за коронавируса

До 2 часа ще имаме указания по-скоро за засилване на мерките за хигиена – това е, което можем да направим на настоящия етап. Да започнат следващата седмица часовете с кратка беседа и указания. По-често да си мият ръцете, по-често да се почиства – обичайни мерки за увеличаване на хигиената. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в изявление в МС след извънредно правителствено заседание във връзка с коронавируса.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Петък, 28 Февруари 2020 14:35
  БЦЖ ваксината работи срещу Covid-19

  Специалисти от болницата "Джонс Хопкинс" в САЩ установиха, че смъртността от Ковид-19 в държавите с масова ваксинация против туберкулоза с БЦЖ е 5,8 пъти по-ниска, съобщи в. "Дейли мейл".

 • Петък, 28 Февруари 2020 14:35
  Доц. Атанас Мангъров: Срещата ми с премиера ще промени отношението към епидемията

  Доц. Атанас Мангъров е началник на Детската клиника в Инфекциозна болница - София. Той е най-активният защитник на масовото изследване с т.нар. бързи тестове. Миналата седмица премиерът Бойко Борисов открито показа недоволството си от доц. Мангъров заради позицията му, че за да се спре разпространението на новата инфекция, трябва поне 70% от населението на страната да я прекара и да си изработи имунитет. По време на традиционния брифинг на националния щаб, на който днес Борисов дойде неочаквано, министър-председателят каза, че "ние сме добри приятели с него, по-точно сестра ми се познава с него".

 • Петък, 28 Февруари 2020 14:35
  Руските семейства с деца ще получат по пет хиляди рубли на дете през април, май и юни

  Размерът на помощите за руските семейства с деца ще бъде около 200 милиарда рубли. 140 милиарда рубли от общата сума ще отидат директно за подкрепа на семейства с деца от 3 до 7 години

   

Оставете коментар