Сряда, 08 Април 2020

Петък, 28 Февруари 2020 15:44

Йенс Столтенберг: НАТО е напълно солидарна с Турция по отношение на ситуацията в Сирия

 Съюзниците обсъждат допълнителни стъпки за подпомагане на турската страна

Страните от НАТО обсъждат стъпки за съдействие на Анкара във връзка със ситуацията в Северозападна Сирия. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, коментирайки резултатите от спешната среща на Алианса в Брюксел, предава Анадолската агенция. Столтенберг призова Русия и сирийското правителство в Дамаск да прекратят своята офанзива в провинция Идлиб.

„Турция е важен съюзник на НАТО. Ние подкрепяме позицията на Анкара. Съюзниците обсъждат допълнителни стъпки за подпомагане на турската страна“, заяви Столтенберг.

Генералният секретар на НАТО подчерта, че представители на всички страни от Алианса са изразили съболезнованията си към Турция във връзка с понесените жертви в региона на провинция Идлиб и са подчертали пълната си солидарност с Анкара. „Съюзниците осъждат и смятат за престъпление въздушните удари на сирийският режим и Русия в Идлиб“, каза той по време на извънредно заседание на Алианса в Брюксел, инициирано от Турция.

„Призовавам ги да прекратят своята офанзива, да уважават международното право и да подкрепят опитите на ООН за мирно решение“, каза още той. Столтенберг призоваза връщане към примирието от 2018 г. с цел отваряне на коридори за хуманитарна помощ до провинцията.

Преди това Столтенберг написа в социалната мрежа „Туитър“, че Турция е инициирала спешна среща на НАТО в съответствие с член 4 от устава на Алианса, който гласи, че страните от пакта винаги ще се консултират помежду си, ако някоя от тях смята, че териториалната й цялост, политическата й независимост или сигурността й е застрашена.

По-рано в резултат от въздушни удари от страна на правителствените сили на Башар Асад в зоната за деескалация (съгласно споразуменията от Астана и Сочи) в Сирия бяха убити 33 турски войници, като други 32 бяха ранени.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар