Вторник, 26 Май 2020

Сряда, 04 Март 2020 15:10

Управляващите отказаха да се обявят срещу санкциите над Русия

Това е механизъм за регулиране на кризата в Украйна и приложението е необходимо, смятат от ГЕРБ. Корнелия Нинова: ГЕРБ си търсят причина санкциите срещу Русия да не бъдат отменяни

След близо двучасова полемика, мнозинството в Народното събрание отхвърли проект на решение, внесен от БСП, в което се предлагаше Народното събрание да се обяви за отмяна на санкциите, наложени от ЕС върху Русия заради украинската криза, както и на контрасанкциите, с които Москва отвърна на наказателната мярка. Проектът предвиждаше, ако бъде приет, председателят на Народното събрание да информира за тази позиция Европейския парламент, както и парламентите на останалите страни-членки на ЕС, съобщава "Сега".

Предложението на БСП

В мотивите към проекта, който беше внесен още преди повече от половин година, социалистите посочват, че политиката на санкции „доказа своята неефктивност и не допринесе за разрешаването на конфликта”.

„Убедени сме, че политиката на санкции вреди еднакво, както на Република България, така и на целия ЕС, което налага в съответствие с националните ни интереси нейното преразглеждане”, заявяват соцдепутатите. В пленарната зала днес от БСП бяха още по-остри – директно обявиха, че санкциите са безполезни, тъй като се заобикалят от големите западни държави и техните национални компании.

„Докато баламите спазват стриктно санкциите – страни като България, то САЩ, Германия и Франция увеличават износа си”, заяви соцдепутатът Румен Гечев.

Корнелия Нинова: ГЕРБ си търсят причина санкциите срещу Русия да не бъдат отменяни

Какво може и не може българският парламент решават единствено Конституцията и законите на страната. Очевидно ГЕРБ не критикува нашето предложение за отпадане на санкциите срещу Русия по същество, но търсят причина да го отхвърлят и я намират в процедурни хватки", заяви  председателят на БСП Корнелия Нинова от парламентарната трибуната по повод предложението на левицата санкциите срещу Русия да отпаднат.

Тя припомни, че и в други ситуации парламентът се е произнасял по важни теми, като дори е задължавал Министерския съвет: „През юли 2018г. внесохме предложение по тема, която и до днес е актуална – приема на бежанците в страната. БСП предложи България да не подписва двустранни споразумения за връщане на мигранти и прием на бежанци, а ГЕРБ отново бяха против. На мое питане дойде г-н Борисов и Народното събрание се произнесе по този въпрос с решение. Тогава не казахте, че се бъркаме в изпълнителната власт и ограничаваме правомощията на Министерския съвет. Нещо повече – задължихме Министерския съвет да не изразява позиция преди одобрение от парламента. Това е логично – над всичко в парламентарната република стои българският парламент, така че този ви аргумент не тежи”, каза тя, цитирана от пресцентъра на БСП.

Winbet - удвои тръпката от играта! (18+)

„Това, че Европейският съвет  приема решение единодушно пречи ли на българския парламент и на българския министър-председател да изразят националната позиция на България? Фактът, че се иска пълно единодушие в Европейския съвет не означава, че България не трябва да има собствена позиция по важни международни въпроси”, каза Нинова.

Тя посочи, че и двата аргумента на ГЕРБ  са несъществени. „Очевидно сте против нашето предложение, кажете си го директно, за да знаят всички – и българските граждани, и нашите партньори в Европа, и международната общност, но  да се знае кой предлага и кой решава”, завърши Корнелия Нинова.

Възраженията на ГЕРБ

От ГЕРБ се хванаха именно за това, за да възразят на предложението. Според депутатите на Бойко Борисов гласуването му би ограничило конституционните правомощия на правителството в областта на външната политика. И по никакъв начин нямало да повлияе на политиката на Евросъюза спрямо Русия, тъй като Европейският парламент не участва в нейното формиране.

„Санкциите са механизъм за регулиране на кризата в Украйна и тяхното приложение е необходимо. Санкциите са мерки срещу нарушаването на международното право и нарушената регионална и международна среда за сигурност”, обясни шефът на парламентарната комисия по външна политика Джема Грозданова (ГЕРБ).

А двустранните връзки с Москва коментира така: „Отношенията между България и Русия са взаимни и не са базирани само на ограничителните мерки на ЕС по повод кризата в Украйна. Това стана ясно и вчера, когато беше взето решение за намаление на цената на газа с 40 процента”.

Гласуването: БСП, „Воля“ и „Атака“ срещу ГЕРБ, патриоти и ДПС

При последвалото гласуване в подкрепа на решението се обявиха 82-ма депутати от БСП, „Воля” и „Атака”. Против или въздържал се гласуваха 111 парламентаристи от ГЕРБ, „Обединени патриоти” и ДПС.

Така поредният опит да се промени националната позиция по въпроса за санкциите срещу Москва се провали, пише "Сега".

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 04 Март 2020 15:10
  Проф. Здравко Попов: По време на извънредното положение БСП се държа алтернативно, но и отговорно

  По време на извънредното положение БСП се опита да се държи алтернативно като това, което й приляга в дадения случай, намираща се в опозиция, но и отговорно. Това каза за предаването „Софийска трибуна“ по Радио „Фокус“ проф. Здравко Попов – философ, дипломат, експерт по европейски въпроси и преподавател в Софийския университет.

 • Сряда, 04 Март 2020 15:10
  Корнелия Нинова: Представяме ви ясен и конкретен план за развитие на Северозапада

  Внасяме Закон за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.

  "Кохезионната политика и частични единични мерки на различни правителства не дадоха резултат и Северозападният регион продължава чувствително да изостава в своето развитие." Това заяви председателят на БСП Корнелия Нинова във Враца, където представи законопроекта за държавния фонд за устойчиво развитие на Северозападна България.Тя обясни, че икономическите и социални последици от кризата ще засегнат най-силно по-слабите региони и ще доведат до още по-големи неравенства: "На липсата на производство, безработицата, пустеещата земя и обезлюдени села трябва да се отговори с ясен и комплексен план за догонващо развитие. Ние имаме такъв и го представяме днес пред вас. Стига само думи, внасяме закон на Северозапада с ясни цели, структура, финансиране и мерки. Целта ни е- развитие на икономиката, работните места и доходите."

 • Сряда, 04 Март 2020 15:10
  Да припомним видимите резултати за 10 години управление на ГЕРБ

  Според зам-председателя на БСП Кирил Добрев Европейската комисия е показала, че е наясно с проваленото управление на българското правителство

Оставете коментар