Неделя, 31 Май 2020

Понеделник, 09 Март 2020 12:52

Борисов към световни лидери за мерките срещу коронавируса: Нужна ни е солидарност

Премиерът Бойко Борисов и Националният оперативен щаб заседават извънредно. Борисов пусна предаване на живо от Министерски съвет

От българска страна в Международна видеоконферетна връзка участват премиерът Бойко Борисов и Оперативният щаб за коронавируса у нас.

Вече говориха израелският премиер Бенями Нетаняху, унгарският премиер Виктор Орбан, италианският Джузепе Конте и австрийският канцлер Себастиан Курц. Изказа се и премиерът на Румъния Людовик Орбан.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че се разработва начин за самотестване за коронавирус и, ако получи информация, че това е постигнато ще уведоми всички останали страни.

"Благодаря за инициативата за информацията, всички хора следят броя на заболелите и развитието на вируса. В България има 4-ма заболели, имаме кризисен щаб, взели сме необходимите мерки и най-важната дума в този разговор е солидарност. Защото много е важно да си осигурим тестовете поне за болничните заведения в нашите държави, второ изключително важно е света да се напрегне и да намери ваксина или лекастро. Защото съм убеден, че стопанската и финансова криза е неизбежна. затова наред с всичко друго сме много притеснени и от нелегалните мигранти в Европа", заяви премиерът Бойко Борисов.

Той допълни, че това са десетки и стотици хиляди хора, които не са под контрол. "Идват от много тежко зарадени райони и това е изключително утежняваща ситуация в региона. Много от държавите забраниха износа за тестове и медицински материали. Всяка държава се спасява сама за себе си, но думата солидарност означаваше нещо в Европа. Предлагам да можем поне тестове и най-неотложни медикаменти, ако се наложи, да имаме обмен", подчерта Борисов. 

Winbet - победата е емоция! (18+)

Премиерът допълни, че България е взела възможно най-строгите мерки, но ако се спрат децата от градиа и училище, то родителите няма да могат да ходят на работа. От друга страна пък, ако се спре градския транспорт или метрото, това ще доведе до икономически проблеми.

"Имайте предвид, че всички мерки които предлагате трябва да бъдат преизчислени колко продължителни могат да бъдат.

"Най-важната дума в този разговор е "солидарност". Много е важно да осигурим поне тестовете за нашите държави. Важно е светът да се напрегне и да намери решение. Убеден съм, че стопанската и финансова криза чукат на вратата", каза още българският премиер Бойко Борисов.

Той увери лидерите, че у нас са въведени строги ограничения. "В България проблем е затварянето на училищата и детските градини, защото родителите не могат да отидат на работа. Освен това, ако градският транспорт ако бъде спрян, ще блокираме всякакъв стопански живот", допълни министър-председателят.

Той призова и да бъде изчислено за колко време трябва да бъдат прилагани извънредните мерки.

"Ако всички интензивни наши инфекциозни болнични заведения достигнат своя капацитет, докторите трябва да ни дадат рецепта как в домашни условия да бъдат лекувани заразените. Предлагам щабовете да се съберат и да обменят информация и идеи за мерки", каза още Борисов.

"Този вирус засяга по-възрастните хора, не е проблем за децата. Можем да използваме тийнейджърите да гледат малките деца, за да ходят родителите на работа. Не сме затворили училищата. В Иран дистанцията трябва да е 2 м. между хората, може и ние така да го направим", заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху.

"Трябва да намерим общо споделено решение - в събота подписах нов указ за засилване на вече приетите мерки за овладяване на вируса", каза премиерът на Италия Джузепе Конте. "Въведохме строги ограничения за избягване на междуличностен контакт, болниците са под натиск, за да осигурят на всички нуждаещи се граждани подкрепа", каза от своя страна италиански професор. По думите му крайната цел е да се намали въздействието на вируса по другите части на Италия - това е основното предизвикателство, пред което сме изправени.

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц заяви, че за няколко седмици ще може да се измисли решение по темата.

Румънският премиер Людовик Орбан заяви, че към момента в Румъния са необходими около 3 часа, за да се постави диагнозата. "Това време е твърде дълго и ако е възможно някоя държава да открие бързата диагностика - това ще бъде много полезно", каза още той. "Бяхме задължени да приемем много строги мерки - снощи решихме да спрем полетите към Италия, имаме 15 случая, 5 излекувани и трябваше да сложим под карантина над 13 000 души", добави Людовик Орбан.

Хърватският премиер Андрей Пленкович изрази солидарност с Италия заради увеличаването на смъртните случаи всеки ден. "Започнахме разговори с премиера на Словения, ще си сътрудничим и ще имаме партньорство с всички заинтересовани страни", каза още Пленкович.

източник: Епицентър

 

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:52
  БОЙКО ТВ

  Кеворк Кеворкян: Един джип, който кара сам, и една телефонна камера, толкова. Никой не го дразни с излишни въпроси. Никой не му се пречка в краката

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:52
  Борисов: Арестуваният Живков го махам още в понеделник. Съжаляваме за Цветанов сега, когато прокуратурата го оневини, но „такъв беше моментът“

  "В понеделник сменяме зам.-министъра Красимир Живков. С екоминистъра Емил Димитров сме се разбрали в понеделник да имам предложение от него за нов зам.-министър с ресор отпадъци. Няма милост за никого. Ако си мисли, че ще има компромис, защото се познаваме..." Това заяви премиерът Бойко Борисов, който е на инспекции по Черноморието.

  Той припомни, че Живков е не само част от ГЕРБ, но е и от квотата на партията в министерството.

  "Разбрал съм се с министър Емил Димитров в 8 сутринта в понеделник да дойде с предложение за нов зам.-министър с ресор "Отпадъци", добави премиерът.

  Борисов обяви, че нямало да има милост за никого и даде пример с Цветан Цветанов: "Ето сега прокуратурата го оневини, ние съжаляваме за него, но тогава такъв беше моментът".

 • Понеделник, 09 Март 2020 12:52
  14 нови случаи на Covid-19 у нас

  Има два нови случая на заразени медици, инфектирано е и дете на лекар от Сливен

   

Оставете коментар