Неделя, 29 Март 2020

Събота, 14 Март 2020 09:47

Мутафчийски: Има случаи на арестувани граждани, които не спазват карантината

Няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас.

Това каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб, на брифинг пред ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"От заразените вчера най-младият пациент е на 24 г., а най-възрастният е на 80 г. и е настанен в "Пирогов". Там са проведени всички тежки дезинфекционни мероприятия, с карантиниране на другите болни и персонала", посочи Мутафчийски.

По думите му на входа на болницата е разположена полиция и продължават уточняванията на контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест, различни от диагнозата, за която е приет.

"От тези пациенти, които са установени вчера, трима са хоспитализирани в болница, а останалите са с много леки симптоми или без симптоми и се намират под домашна карантина", каза още началникът на ВМА.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

МВнР промени индекса на 13 държави, както следва. България използва 5-степенна скала. Най-високата степен е въведена за Иран, например. Това обявиха от Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Ръководителят на щаба генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че след влизането на мерките за извънредното положение вече има няколко случая на арестувани граждани, които не спазват карантината. Става дума за хора от Сливница, на които им е казано да стоят вкъщи, а са били хванати в заведение. Отведени са.

Един пациент, който си е тръгнал от Военномедицинската академия (ВМА), се е върнал, след като е разбрал за въвеждането на извънредната ситуация.

Междувременно от снощи насам няма нови случаи на коронавирус. Проф. д-р Кантърджиев каза, че общо случаите са 31. Регистрираният най-нов пациент е също от Плевен, където вече има два случая. Той обаче не е свързан с предходните.

Общо в световен мащаб заразените са 145 хиляди, смъртните случаи са 5436, а оздравелите са 72 хиляди, цитира БГНЕС данните на щаба.

На Балканите най-много заразени има в Гърция, Словения и Румъния, а най-малко – Турция.
Картината на заболелите изглежда по държави по следния начин: 1. Гърция – 190; 2. Словения – 141; 3. Румъния – 95; 4. Сърбия – 35; 5. Албания – 33; 6. България – 31; 7. Хърватия – 31; 8. Босна и Херцеговина – 18; 9. Македония – 17; 10 Турция – 5;

В Китай е регистриран най-ниският ръст на заразени с коронавирус за едно денонощие – само 11 случая.

В Италия броят на заразените е 2547, като починалите вече са 1266 души. Новите случаи на починали са 250. 1400 са критичните случаи в Италия.

В Иран има 11 369 заболели с коронавирус. 5000 са в Испания, 3675 са в Германия, 3660 са във Франция, над 2000 в САЩ, над 1100 са случаите на заразени в Швейцария.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 14 Март 2020 09:47
  Ако имаш две ризи?

  Една история на Игор Марковски от днес

 • Събота, 14 Март 2020 09:47
  Русия създаде препарат за лечение на коронавирусна инфекция

  На базата на мефлохин се разработва ефективна и безопасна схема за профилактика на коронавируса

 • Събота, 14 Март 2020 09:47
  Борисов разкритикува НАТО, че не е имало готовност за бактериологична война. Има пари за три месеца, 81 държави са поискали финансова помощ от МВФ

  Светът е в изключително тежко положение, такава криза никой не си спомня. Сега основен въпрос е колко ще продължи кризата – светът има пари за около три месеца, а ако продължи повече, вече нямаме отговор как да разположим парите във времето. Истински се моля да издържим три месеца с тези пари. Това каза премиерът Бойко Борисов по време на брифинг в Министерски съвет. Той добави, че можем да теглим нов дълг, но на този етап не му иска да задлъжняват поколенията след нас.

  Борисов разкритикува НАТО, че не е имало готовност за бактериологична война. И запита - ако е било така, сега Пактът трябваше да извади от резерва защитни облекла поне. "Аз искам да питам и колегите от НАТО, където правим големи вноски за защита, за киберзащита или пазим се от дронове, купуваме, милиарди харчим за въоръжение, ние нямаме ли планове на НАТО за бактеоролигична война? Какви са ни били разчетите, ако стане такава, и тя е много по-реално... Много обичам да им задавам въпроси и аз на по-големите. Сериозно мълчание по този въпрос", каза Борисов за заседанието на Европейския съвет, където е повдигнал темата.

Оставете коментар