Сряда, 03 Юни 2020

Събота, 14 Март 2020 09:47

Мутафчийски: Има случаи на арестувани граждани, които не спазват карантината

Няма нови случаи на заразени с коронавирус у нас.

Това каза генерал-майор професор д-р Венцислав Мутафчийски – началник на Военномедицинска академия и председател на Националния оперативен щаб, на брифинг пред ВМА, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

"От заразените вчера най-младият пациент е на 24 г., а най-възрастният е на 80 г. и е настанен в "Пирогов". Там са проведени всички тежки дезинфекционни мероприятия, с карантиниране на другите болни и персонала", посочи Мутафчийски.

По думите му на входа на болницата е разположена полиция и продължават уточняванията на контактните лица, защото този пациент е имал признаци на болест, различни от диагнозата, за която е приет.

"От тези пациенти, които са установени вчера, трима са хоспитализирани в болница, а останалите са с много леки симптоми или без симптоми и се намират под домашна карантина", каза още началникът на ВМА.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

МВнР промени индекса на 13 държави, както следва. България използва 5-степенна скала. Най-високата степен е въведена за Иран, например. Това обявиха от Оперативния щаб за борба с коронавируса.

Ръководителят на щаба генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски каза, че след влизането на мерките за извънредното положение вече има няколко случая на арестувани граждани, които не спазват карантината. Става дума за хора от Сливница, на които им е казано да стоят вкъщи, а са били хванати в заведение. Отведени са.

Един пациент, който си е тръгнал от Военномедицинската академия (ВМА), се е върнал, след като е разбрал за въвеждането на извънредната ситуация.

Междувременно от снощи насам няма нови случаи на коронавирус. Проф. д-р Кантърджиев каза, че общо случаите са 31. Регистрираният най-нов пациент е също от Плевен, където вече има два случая. Той обаче не е свързан с предходните.

Общо в световен мащаб заразените са 145 хиляди, смъртните случаи са 5436, а оздравелите са 72 хиляди, цитира БГНЕС данните на щаба.

На Балканите най-много заразени има в Гърция, Словения и Румъния, а най-малко – Турция.
Картината на заболелите изглежда по държави по следния начин: 1. Гърция – 190; 2. Словения – 141; 3. Румъния – 95; 4. Сърбия – 35; 5. Албания – 33; 6. България – 31; 7. Хърватия – 31; 8. Босна и Херцеговина – 18; 9. Македония – 17; 10 Турция – 5;

В Китай е регистриран най-ниският ръст на заразени с коронавирус за едно денонощие – само 11 случая.

В Италия броят на заразените е 2547, като починалите вече са 1266 души. Новите случаи на починали са 250. 1400 са критичните случаи в Италия.

В Иран има 11 369 заболели с коронавирус. 5000 са в Испания, 3675 са в Германия, 3660 са във Франция, над 2000 в САЩ, над 1100 са случаите на заразени в Швейцария.

 

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар