Вторник, 07 Април 2020

Вторник, 17 Март 2020 15:31

Европа затваря границите за 30 дни

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката

Европейският съюз въвежда 30-дневна забрана за неналежащи пътувания към територията на страните-членки. На практика това означава затваряне на външните граници на Евросъюза.

То няма да се отнася за европейските граждани, които се прибират в държавите-членки. Европейската комисия представи насоки за действия по вътрешните граници за пресичането на пандемията и ограничаване на последствията за икономиката.  

Насоките на Брюксел целят едновременно да бъде предпазено здравето на хората, но и бъдат ограничени щетите за икономиката.

"Целта е да се гарантира, че здравеопазването и пациентите продължават да получават цялата подкрепа, от която се нуждаят, по-специално защитни облекла и медицинска апаратура и в същото време да гарантираме, че другите стоки, които са важни за това икономиката да продължава да се функционира, могат да се движат и да достигат фабриките и магазините.", каза Ерик Мамер, говорител на Европейската комисия: 

Граждани на ЕС, които са болни, не трябва да бъдат връщани по границите, а да им се предоставя достъп до здравни грижи. Държавите-членки могат да отказват влизане на хора от трети държави без право на пребиваване в ЕС, ако преценят, че те представляват заплаха за общественото здраве.

Държавите трябва да спазват принципа на свободното движение на всички стоки и да гарантират доставките на основни продукти като лекарства, медицинско оборудване и хранителни продукти. От тях се очаква да осигурят приоритетни зелени ленти за превоз на товари.

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс се е поставил доброволно под карантина, след като е общувал с заразен френски политик.

Заради кризата с коронавируса Белгия служебното правителство на Софи Вилмес ще получи специални правомощия и парламентарна подкрепа, за да действа като нормално правителство.

Католическата църква спря всички венчавки и кръщенетата. Здравното министерство призова шивашки предприятия да започнат сами да шият маски за лице. Някои болници вече правят това.

Източник: БНТ

 

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 17 Март 2020 15:31
  В София почина 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19

  През днешния ден са доказани още 12 нови случая на заразени

 • Вторник, 17 Март 2020 15:31
  Ухан, откъдето започна пандемията с коронавируса, маха всички ограничения. Полетите ще бъдат възобновени

  Китaйcкият грaд Ухaн, къдeтo зaпoчнa пaндeмиятa oт кoрoнaвируca, oтмeня тaзи ceдмицa пocлeднитe oгрaничeния cлeд пoвeчe oт двa мeceцa и пoлoвинa нa cтрoгa кaрaнтинa, съобщава DPА. Oт пoлунoщ мecтнo врeмe трaфикът в Ухaн щe ce върнe към нoрмaлнoтo. Пoлeтитe щe бъдaт възoбнoвeни, нa aвтoмoбилитe щe ce рaзрeшaвa дa нaпуcкaт грaдa, a хoрaтa щe мoгaт дa пoлзвaт влaк, при уcлoвиe, чe ca здрaви и нacкoрo нe ca имaли кoнтaкт cъc зaрaзeни пaциeнти.

  Възoбнoвявaнeтo нa нoрмaлния живoт в тoзи 11-милиoнeн грaд ce рaзглeждa кaтo вaжeн cигнaл зa Китaй, чe нaй-лoшият eтaп oт кризaтa e приключил. Cмятa ce, чe нoвият кoрoнaвируc e бил прeдaдeн нa хoрaтa в Ухaн oт нeизвecтeн живoтинcки вид прeз дeкeмври. Oт нaд 80-тe хиляди oфициaлнo рeгиcтрирaни cлучaи нa зaрaзявaнe c кoрoнaвируc в Китaй 50 000 бяхa в Ухaн. Тaм бяхa рeгиcтрирaни нaд 2500 oт oбщo 3300 пoчинaли oт кoрoнaвируc в Китaй.

 • Вторник, 17 Март 2020 15:31
  Радио Китай: Оценката "един от най-лошите държавни секретари в историята" може да успокои амбициите на Помпео

  Помпео се похвали на пресконференция преди няколко дни, че „размерът на американското финансиране за международните усилия за овладяване на епидемията далеч надхвърля това на Китай". По отношение на крещящите му лъжи говорител на китайското Министерство на външните работи отговори: „Държавният секретар Помпео е изчислил общия размер на американската помощ за международната общност от 1948 г. насам, което е много интересен факт"

   

Оставете коментар