Вторник, 07 Април 2020

Сряда, 18 Март 2020 09:46

81 са случаите на коронавирус в България, засега няма нови

81 са все още случаите на коронавирус в България, каза пред журналисти началникът на Военномедицинска академия генерал-майор Венцислав Мутафчийски, предаде БНР.

Той посочи, че няма нови случаи, но през деня ще бъдат проверени взети проби, след което, ако има нови случаи, те ще бъдат съобщени.

Днес ще бъде надмината бройката от 200 хил. заразени души в целия свят, над три хиляди души са заразени само за последното денонощие, съобщи началникът на Централния оперативен щаб и началник на ВМА ген. Мутафчийски.

“Франция възприе тактика да тества само болните, които са пристигнали в тежко състояние в болница, тъй като тестовете не достигат за всички желаещи за тестване“ посочи още той и коментира положението в другите засегнати държави.

“В Гърция случаите са почти 400, в Румъния – 217. В Турция за последното денонощие са обявени нови 51 случая”.

Влияе ли вируса върху бременните жени?

От Щаба коментираха и влиянието на вируса върху бременни жени, като стана ясно, че заради състоянието си жените са по-податливи на подобни респираторни вируси.

В научната литература не е доказано предаването на вируса на новородено, както по време на бременността, така и по време на раждането, казаха още от Щаба.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

Нови лаборатории

В Пловдивския университет имат желание за откриване на лаборатория за тестване на коронавирус, съобщи проф. Тодор Кантарджиев. За тази цел молекулярни биолози от университета ще преминат обучение в лабораторията в университета в Стара Загора, а Щабът ще помогне с всичко, което може, за да стартира бързо, съобщи още генерал Мутафчийски.

Подобни желания за нови лаборатории има в Бургас и Плевен.

“Всеки, който работи с Хепатит С, би трябвало да може да се справи”, допълни началникът на Щаба.

Към момента от Оперативния щаб не обмислят въвеждане на пълна карантина, както стана в Банско.

“Важното е всеки да разбере своята отговорност към обществото. Това, което аз забелязвам, е, че хората са ограничили безцелните ходения по улиците и има мобилизация в обществото, което е изключително радващо”, допълни още профсор Мутафчийски.

Той отново призова хората с по-леки симптоми да не отиват в болнични заведения, а да търсят съвети от личните лекари:

"Такива хора, които нямат клинични оплаквания или, които имат минимални клинични оплаквания - мястото им не е в болница, а е в къщи“, каза той и допълни:

“Когато се появи задух, чак тогава и то стане упорит задух. Това, че има висока температура, че има кашлица, това, че има зачервено гърло или болки в гърлото, това че има хрема, това не е основание човек веднага да тича в болницата. Това нещо затапва системата".

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Март 2020 09:46
  В София почина 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19

  През днешния ден са доказани още 12 нови случая на заразени

 • Сряда, 18 Март 2020 09:46
  Ухан, откъдето започна пандемията с коронавируса, маха всички ограничения. Полетите ще бъдат възобновени

  Китaйcкият грaд Ухaн, къдeтo зaпoчнa пaндeмиятa oт кoрoнaвируca, oтмeня тaзи ceдмицa пocлeднитe oгрaничeния cлeд пoвeчe oт двa мeceцa и пoлoвинa нa cтрoгa кaрaнтинa, съобщава DPА. Oт пoлунoщ мecтнo врeмe трaфикът в Ухaн щe ce върнe към нoрмaлнoтo. Пoлeтитe щe бъдaт възoбнoвeни, нa aвтoмoбилитe щe ce рaзрeшaвa дa нaпуcкaт грaдa, a хoрaтa щe мoгaт дa пoлзвaт влaк, при уcлoвиe, чe ca здрaви и нacкoрo нe ca имaли кoнтaкт cъc зaрaзeни пaциeнти.

  Възoбнoвявaнeтo нa нoрмaлния живoт в тoзи 11-милиoнeн грaд ce рaзглeждa кaтo вaжeн cигнaл зa Китaй, чe нaй-лoшият eтaп oт кризaтa e приключил. Cмятa ce, чe нoвият кoрoнaвируc e бил прeдaдeн нa хoрaтa в Ухaн oт нeизвecтeн живoтинcки вид прeз дeкeмври. Oт нaд 80-тe хиляди oфициaлнo рeгиcтрирaни cлучaи нa зaрaзявaнe c кoрoнaвируc в Китaй 50 000 бяхa в Ухaн. Тaм бяхa рeгиcтрирaни нaд 2500 oт oбщo 3300 пoчинaли oт кoрoнaвируc в Китaй.

 • Сряда, 18 Март 2020 09:46
  Радио Китай: Оценката "един от най-лошите държавни секретари в историята" може да успокои амбициите на Помпео

  Помпео се похвали на пресконференция преди няколко дни, че „размерът на американското финансиране за международните усилия за овладяване на епидемията далеч надхвърля това на Китай". По отношение на крещящите му лъжи говорител на китайското Министерство на външните работи отговори: „Държавният секретар Помпео е изчислил общия размер на американската помощ за международната общност от 1948 г. насам, което е много интересен факт"

   

Оставете коментар