Вторник, 07 Април 2020

Сряда, 18 Март 2020 12:44

Румен Радев: Призовавам всички да се отнасяме с разбиране към ситуацията

“Никога преди това не сме виждали такава мащабна операция – нека се отнасяме с разбиране към усилията, които се прилагат“. С тези думи президентът Радев откри срещата, на която се обсъжда изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България, предаде БНР.

В срещата участват министър-председателят Бойко Борисов, вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, министърът на вътрешните работи Младен Маринов, главният секретар на МВР Ивайло Иванов, началникът на Националния оперативен щаб генерал-майор Венцислав Мутафчийски, директорът на Главна дирекция „Пожарна и аварийна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов.

„Определено в България има ефект от тези усилия – България задържа кривата на разпространението доста ниска, каза президентът.

Важно за мен не е терминът „извънредно положение“, важни са мерките, които трябва да бъдат пропорционални на заплахата, трябва да са ефективни, и добре осигурени“, съобщи още той.

„Благодаря на всички българи, които се вслушаха в мерките – спазват се и социална изолация, и социална дистанция. Съзнанието у хората е налице“, благодари Радев.

Winbet - победата е на върха на пръстите! (18+)

Оборудването на лекарите

“В момента въпросът стои по друг начин: В София лекарите нямат маски, нямат предпазни средства, да не говорим за другите градове в страната“, посочи президентът и попита:

“Затова питам – можем ли да кажем на българите на първа линия в борбата с коронавируса, кога очакваме такива маски? Говорим за личните лекари, продавачите в магазините, транспортните работници, органите на реда, и хората в предприятията, където не може и не трябва да спира производственият процес. А и всеки гражданин трябва да може да отиде в аптеката и да си купи такива маски. Затова искам да помоля да дадем информацията на хората кога всичко това ще се случи“.

“Аз също съм в диалог с други държавни глави и търсим заедно медицински облекла, но там търсенето е голямо“, допълни още той.

“Лекарите не трябва да бъдат разколебавани да работят, но ако откажат да лекуват, трябва да понесат своето наказание“, смята президентът.

„Искам да призова всички отговорни институции да не се насажда страх и паника – нека да покажем, че институциите са дисциплинирани, мерят си приказките, не надскачат закона и изпълняват всичко това, прието от Оперативния щаб и МС. Не е тайна, в страната се вихри спекула с най-необходимото – лични предпазни средства и дезинфектанти. И понеже институциите не виждат, искам да призова гражданите да подават сигнали, когато видят спекула. Грозно е да се спекулира със здравето на другите хора.

“Още един аспект – паралелно със здравната криза се развива икономическа и социална, а ако не действаме сега, тя ще стане и хуманитарна за хиляди българи. Този проблем не трябва да се загърбва – навсякъде държавите предприемат мерки. Въпреки че нашите възможности са скромни“, посочи Радев.

“Не трябва да допускаме един ден гладът да победи страха, защото тогава действията стават действително непредсказуеми. Затова нека законите да бъдат адекватни не само за кризата, но и за следващите няколко месеца“, призова президентът.

Вицепремиерът Дончев посочи, че се прави опит всички средства за защита да бъдат финансирани по Оперативна програма "Регионално развитие", като по други оперативни програми също може да се ползва финансиране за осигуряване на дейности по защита на уязвимите групи.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Сряда, 18 Март 2020 12:44
  В София почина 36-годишен мъж с положителна проба за COVID-19

  През днешния ден са доказани още 12 нови случая на заразени

 • Сряда, 18 Март 2020 12:44
  Рaдeв зa Бoриcoв, цитирайки Гьоте: Нямa нищo пo-cтрaшнo oт aктивнaтa глупocт

  Увaжaeми дeпутaти, aкo държитe дa ce рaвнявaтe пo прeзидeнтa - кръгoм и бeгoм към мeceц мaрт. Дaрeтe cи зaплaтитe зa мaрт, кaктo гo нaпрaвих aз, кaзa прeзидeнтът

 • Сряда, 18 Март 2020 12:44
  Ухан, откъдето започна пандемията с коронавируса, маха всички ограничения. Полетите ще бъдат възобновени

  Китaйcкият грaд Ухaн, къдeтo зaпoчнa пaндeмиятa oт кoрoнaвируca, oтмeня тaзи ceдмицa пocлeднитe oгрaничeния cлeд пoвeчe oт двa мeceцa и пoлoвинa нa cтрoгa кaрaнтинa, съобщава DPА. Oт пoлунoщ мecтнo врeмe трaфикът в Ухaн щe ce върнe към нoрмaлнoтo. Пoлeтитe щe бъдaт възoбнoвeни, нa aвтoмoбилитe щe ce рaзрeшaвa дa нaпуcкaт грaдa, a хoрaтa щe мoгaт дa пoлзвaт влaк, при уcлoвиe, чe ca здрaви и нacкoрo нe ca имaли кoнтaкт cъc зaрaзeни пaциeнти.

  Възoбнoвявaнeтo нa нoрмaлния живoт в тoзи 11-милиoнeн грaд ce рaзглeждa кaтo вaжeн cигнaл зa Китaй, чe нaй-лoшият eтaп oт кризaтa e приключил. Cмятa ce, чe нoвият кoрoнaвируc e бил прeдaдeн нa хoрaтa в Ухaн oт нeизвecтeн живoтинcки вид прeз дeкeмври. Oт нaд 80-тe хиляди oфициaлнo рeгиcтрирaни cлучaи нa зaрaзявaнe c кoрoнaвируc в Китaй 50 000 бяхa в Ухaн. Тaм бяхa рeгиcтрирaни нaд 2500 oт oбщo 3300 пoчинaли oт кoрoнaвируc в Китaй.

Оставете коментар