Четвъртък, 01 Октомври 2020

Събота, 21 Март 2020 13:22

Красимир Вълчев: Няма да има нулева учебна година!

Възможно е да се учи и в събота. Песимистичният вариант е великденската ваканция да продължи до май месец, родителите да не правят планове за почивки до юни, препоръчва министърът на образованието

60% процента от материала за учениците е преподаден, няма да има нулева учебна година. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в интервю за предаването  „Седмицата“ по Дарик радио. Няма да има нулева учебна година, категоричен бе министър Вълчев и допълни, че е вероятно да бъде удължена ваканцията до Великден, но това е оптимистичен вариант.

Песимистичният сценарий е ваканцията да продължи до май месец и тогава ще има по-сериозно преструктуриране и ще се взимат решение в момента, когато има повече информация.

Във всяка една учебна програма има около 40 процента време за затвърждаване на материала и упражнения, тук има резерви, посочи министър Вълчев.

Възможно е да се учи в събота, това е вариант за наваксване на учебния материал.

Близо 95 процента от училищата водят пълна форма на дистанционно обучение. Много учители помогнаха на други учители и на учениците, малко са тези учители, които не могат да се справят заради липса на техническа възможност, каза министър Вълчев.

Около 5 процента от децата нямат компютри или таблети вкъщи, допълни министър Вълчев.

Препоръчахме и асинхронна форма на обучение, което означава, че учениците могат да не стоят през цялото време пред компютъра, могат да получават задачи по мейл и да ги изпълняват през останалото време.

Ще се промени ли образованието след края на епидемията?

Според министър Вълчев и след кризата ще продължи да се ходи на училище, независимо, че всички виждат, че е възможно обучение и от дистанция. Но е важна социализацията, подчерта той. И след кризата ще се ходи на училище.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Но кризата е възможност да са направи голяма крачка и да видим какво учат децата, ще има промени.

Датите за матурите засега се запазват, но няма да се включва целия материал, има вероятност да се съсредоточим само върху материала от първия срок. Мисли се и за изместване на датите, посочи министър Вълчев.

Предизвикателството пред нас е да подобрим електронното обучение и то да стане по ефективно.

В разговора стана въпрос и за обучението, което се извършва и по телевизията, и това не е само страната, но в чужбина се предприема такъв подход. Това подпомага дистанционното обучение и е в помощ на децата които пък нямат достъп до това обучение, посочи министър Вълчев.

 

 

Свързани статии (по етикет)

 • Събота, 21 Март 2020 13:22
  Красимир Вълчев: Под карантина са 0.4% от паралелките в страната

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно

  Общото правило в страната в момента е, че маските на закрити места са задължителни. Ние имахме множество варианти за това как да направим по-безопасна средата в училище, – хибридно обучение, и да няма взаимодействие между паралелките, за да не караме децата да стоят цял ден с маски.

  Избрахме втория вариант. Това съобщи пред Нова телевизия министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

  В момента карантинираните паралелки са 0.4%, дори и да стигнат 4%, ще има максимум деца в стаите, това е по-добър вариант.

  „Сбъдват се по-скоро негативните сценарии с коронавируса. В началото очаквахме той да остане в Китай, след това да остане в Италия, да бъде кратък, лятото да изчезне. Нищо от това не се случи. Далеч по-трудно може би ще бъде следващите месеци, когато ще застудее времето и ще има и грипни вируси”, коментира министърът на образованието Красимир Вълчев пред Диана Найденова в „Карай Направо”.

  По думите му засега стойностите на заразените с COVID-19 са нормални. В момента в училищата няма свръх стойности спрямо общия брой заразени. „Ако имаме бум на заразени в област или община, ще се минава изцяло на обучение в електронна среда. Надяваме се, че тези прагови стойности няма да бъдат достигнати”, заяви Вълчев.

  По-думите му вече няма да има грипна ваканция, а ще се учи дистанционно.

  Що се отнася до носенето на маски в училище той припомни, че общото правило в момента е, че те са задължителни на закритите места.

  „Имахме множество варианти да изберем. Основните бяха два – или паралелките да се разредят, или този, който избрахме – да има невзаимодействие на паралелките. Не можем да накараме децата да стоят целодневно в час с маските. Затова избрахме моделът на невзаимодействие на паралелките. Когато има заразено дете, се карантинира цялата паралелка”, каза образователният министър.

  На въпрос дали правителството ще изкара пълния си мандат или ще приключи преди “втория срок”, Вълчев допълни: “Ако изборите са редовни, ще са март. Ако сега се подаде оставка, те ще са през януари. Тоест разликата е два месеца, но цената е съставяне на служебно правителство, а това значи, че държавата ще остане без приет Бюджет за догодина. Това значи още, че януари месец някои от дейностите няма да стартират”, допълни министърът на образованието.

 • Събота, 21 Март 2020 13:22
  Честит първи учебен ден!

  Днес 59 000 първокласници прекрачват училищния праг

 • Събота, 21 Март 2020 13:22
  Българска майка: Моето дете не е дете на правителството...

  Моето дете няма да храни вашите продадени душици!

   

Оставете коментар