Четвъртък, 01 Октомври 2020

Неделя, 22 Март 2020 15:29

Борисов гневен за президентското вето, било предложено от БСП

Някой си играе на популист. Добре, щом искат да се веят черни знамена на трите институции, ще ги махнем тези мерки, заяви премиерът на извънреден брифинг, след като държавният глава наложи частично вето на Закона за извънредното положение

Интересно и неочаквано - така премиерът Бойко Борисов определи наложеното частично вето върху Закона за извънредните мерки от президента Румен Радев. „Провели сме две срещи с президента Румен Радев. Всеки ден го информирам за новите мерки. Днес той се обади и каза двата мотива, заради които връща Закона за извънредното положение. Президентът услужливо забрави да каже, че точките за спекулата, заради които налага вето, са по предложение на БСП“, каза Борисов. 

Затова още утре този текст ще го премахнем, както иска президентът. 

Това заяви Бойко Борисов в изключително емоционално изявление в отговор на наложеното преди това от президента Радев частично вето върху Закона за действията по време на извънредното положение. 

Борисов не скри, че е ядосан на Радев, за това че заиграва популистки за настроенията в момента на хората. "Той си избра да обещава, моята задача е да стискам докрай, за да има пари за системите. После ще се мобилизираме, ще се изправим, но здравето сега е най-важно", подчерта министър-председателят.  Дай Боже, да ни се размине, каза той и се прекръсти. Когато има такава война, трябва да мислиш за всичко, поясни Борисов. 

Кое налагаше днес да ме нападне в гръб? Като днес в 10 часа съм му докладвал на президента каква правим. 

"Казах да се замени думата "невярно" с каквато искат. Само тези, които зловредно пишат. Сутрин и вечер Националния щаб от експерти дава цялата налична информация. Проф. Костов и проф. Мутафчийски имат стара вражда отдавна, но искам всеки специалист да се чуе. Каним го и правим съвет към правителството, заради следващите мерки. 

Ние искаме да има специалист, чието мнение да не чуем. Когато са противоречиви, ние ги сравняваме", заяви още премиерът. 

"За разлика от тези популисти, които всеки ден си менят мнението, ние с моите колеги носим цялата отговорност. Цялата! Един член приехме, предложен от БСП и веднага настана хаос на пазара и не само, че няма да помогне, но създава и спекула. Утре ще се прегласува и по-добре да останем без този текст, отколкото да накараме пазара да се изкриви по начините, които различни хора предлагат", допълни ядосан Борисов. 

"Дадох за пример Костов и Мутафчийски. Накарах две личности, които не се харесват, да работят за една кауза. 

Първата ми задача е да защитим здравето и живота на хората. България е била във войни, вземали са й територии, плащала е репарации и е оцеляла. 

Изведнъж сега много бизнесмени, които иначе много им е приятно да се наричат олигарси, искат цялата тежест да падне върху държавата. Искат да се похарчат милиарди още на първата седмица. Искаме гарантирани пенсии за нашите пенсионери", каза министър-председателят. 

"Ще стискаме до последния лев, за да имаме гарантирана пенсия за пенсионерите. Дай Боже, да намерят лекарства и ваксина, ще вземем отношение. Всякакви безумни предложения има. Това, което прочетох от президента, той няма една конкретна мярка. Да, всички държави обявяват, че ще подкрепят бедните хора, но не знаем с колко, защото не се знае колко ще продължи", обясни Борисов. 

"Обидиха ми се, че им казах да си продадат Майбасите и Мерцедесите, всяка от които е по 200 000 лева и няма да имате проблеми. Минала е една седмица и искат да похарчим парите. Защо Радев искаше първо да купи "Грипен", а не ги даде на медицинските сестри. Сега не ни трябва армия. Ако събереш един батальон, той ще се разболее от коронавирус", допълни премиерът и разкри, че македонският премиер му се е обадил с молба да даде поне едно от лекарствата, които днес пристигнаха в страната.  Най-лесното е да похарчим парите . И всичко това съм го обяснил на президента", подчерта Борисов. 

"От Италия ни искат маски. Шием по един милион маски, шием облекла", обясни още премиерът и допълни, че се надява лекарствата да помогнат, тъй като правителството се е хвърлило да се запасява и да ги купува, за да бъде подготвено в ситуацията. 

"Когато сме си говорили с президента Радев, той  е проявявал цялото разбиране. Когато се събрахме горе, все едно не сме говорили със същия човек. Аз му казах, че и двете му предложения са верни и ще бъдат гласувани", допълни Борисов. 

"Докато полицаите и жандармерията имат сили, няма да пипаме военните. Днес дадох право на проф. Костов, за да имаме алтернативно мнение и да намерим най-доброто сечение. От щаба не са единствените лекари, уважавам ги, но има и друго мнение. Защо е нужно да си играем със страховете на хората и да използваме кризата, за да си правим пиар", пита премиерът. 

"Историята показва, че всеки който се заиграе със страховете на хората губи. Най-лесно е да освободим резерва. Никой няма да си го занесе вкъщи. Той дава сигурност. Може да се наложи да се изтеглят кредити, но нека видим колко време ще трае тая гадост. Когато видим кои са засегнати, ще извадим пари и ще им дадем. Искам най-добрите да го измислят, за да може да останат парите за пенсионерите, за медиците и тогава чак да видим къде и какво точно трябва да подпомогнем. Една седмица е минала. Ще опазим живота на хората и с по-строги мерки. Държавите, които си позволиха да не го направят, след това панически бързо направиха всичко, което ние бяхме направили", заяви Борисов. 

Премиерът обясни, че Италия в момента има нужда от един трилион, за да се възстанови. "За да се направят на добри казват "Хайде да дадем на всички". Добре, но по каква схема? Обяснете ми. Финансовият министър ще изпълни всяка моя разпоредба. Може да си тръгне, ако направи глупост, но аз съм отговорен човек", категоричен бе премиерът. 

Надявам се утре законът да се гледа в комисиите и да се гласува. Утре няма да се съгласим с БСП за текста за спекулата, подчерта Борисов. 

"Говорих с китайския премиер и в момента изпълнява ангажимента, който пое. Построиха болница за седмица. Ако намерим субстанцията за лекарството, изкупуваме, където я има, и започваме производство. Братята от Македония плачат и искат и с нашата индустрия трябва да наваксаме набързо, за да помогнем и на тях. Ние сме по-голяма и по-мощна държава. Неотстъпчиви сме за историята, но сме длъжни да им помогнем да оживеят", допълни Борисов. 

"Я си представете коронавирусът да е след Орешарски с 3 млрд дефицит. Сега ми викат, че има резерв и да го изхарчим. Той сам ще се изхарчи, за да има за лекари, полицаи и всички социални служби и всички на първа линия, тогава ще ме бият с камъни. Казват, че съм лош стопанин, а аз винаги съм бил добър стопанин", каза още министър-председателят. 

През криза се минава с лишения, мобилизация и единство! Всеки българин за всички българи. Брат за брата!, посочи премиерът. 

"Огромната част от хората вече разбират. Международният обмен по новините много помага. Като гледам катафалките с труповете в Италия, вижте Германия какви мерки въведе и обмислят пълна забрана за излизане. Нямаше никакви забрани днес. Щабът ще ви каже дали ще има по-сериозни забрани. За да съм сигурен в това, което казвам, създадохме Медицински съвет, който да са като "чек" за всички предложения на щаба", допълни Борисов. 

"Това, което ми причинява болка е че някой иска да се направи на популист, играейки си с това", каза премиерът. 

По-рано сутринта Радев обяви: „Всички засегнати страни приемат спасителни пакети за най-бедните, за изпадналите в техническа безработица, за дребните и средните предприемачи. Отделят се милиарди. Трябва да отчитаме, че възможностите на нашия бюджет са по-скромни. Но нуждите на българите са по-остри и неотложни поради ниските доходи. Липсата на убедителни мерки в подкрепа на засегнатите ще породи социално напрежение в близко бъдеще. Гладът ще надделее над страха и последствията рискуват да бъдат разрушителни“. 

„Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства, руши така необходимото доверие в обществото. Срещу спекулата трябва да има безкомпромисни мерки. Но те от своя страна не трябва да водят до блокиране на стопанските дейности, до отлагане на дългоочакваното понижаване на цените на топлоенергията и горивата, да възпрепятстват очакваното сезонно намаление на редица стоки. За това правителството следва да преразгледа неотложно своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите“, каза президентът.

Източници: bTV, Епицентър

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар