Петък, 10 Април 2020

Вторник, 24 Март 2020 09:32

Повечето тестове за Covid-19 са от дарители, държавата е купила само 500

Във всяка болница ще се обособява отделение за инфектирани с коронавирус

202-ма са вече заразените с коронавирус, един е новият случай - в София. Това, че заболелият е само един, не показва тенденция, трендът е нагоре. Това заяви проф. ген. Венцислав Мутафчийски, началник на националния щаб за борба с коронавируса. Днес се очаква да излязат резултатите от още 29 проби, посочи генералът.

От няколко дни упорито се опитваме да докажем, че седем души са изчистени от вируса, те са в перфектно здраве, но не можем да докажем чисти проби, а леглата ни трябват, каза той.

В България към момента държавата е закупила само 500 теста, а 6 500 теста са купени със средства от дарители, обясни Мутафчийски по повод вчерашната новина, че поръчваме 1 милион теста. По думите му, поръчка ще има, когато се разработят надеждни бързи тестове.

„Видях публикации за това, че във Военномедицинска академия е направена обществена поръчка за един милион лева. Не сме закупили нищо и мисля, че вече съм го споменавал  - когато се получат достатъчно надеждни тестове, тогава могат да бъдат купени и това не може да стане за два дни. Както Ви казах (досега) 500 теста само са купени със средства на държавата, а около 6 500 са от дарители“, коментира ген. Мутафчийски и уточни, че в момента може да се тестват около 300 души, като се надява да се удвои и утрои капацитетът.

По повод настоятелните искания да се увеличи бързото тестуване, той подчерта, че не е против него, а против опасността хора с фалшиви отрицателни резултати да не спазват предпазните мерки и да разпространяват зараза.

Относно някои симптоми, за които се появяват информации по света, ген. Мутафчийски коментира, че при всички болни се наблюдава сухота в устата, но по този въпрос все още няма категорични заключения. Като цяло симптомите са висока температура, посинели устни, което е заради дихателна недостатъчност, обясни той.

Winbet - най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

Директорът на Националния център за заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев очерта три групи, които трябва да се изследват с предимство: всички болни с двойна бронхопневмония, целия медицински персонал, който има клиника на заболяването, както и когато се прояви в някакъв колектив, трябва да се хванат първите случаи.

Продължава подготовката на повече болници да посрещат болни, ще се увеличи и броят на лабораториите, които правят тестове - има заявки от 2 частни болници и от БАН, каза ген. Мутафчийски.

Проведени са консултации и със здравния министър, и с премиера за обособяването във всяка болница на отделение за коронавирус инфектирани и с възможни за обособяване на интензивни легла, което е главният проблем при тежко заразените, които изискват кислородотерапия и интензивно лечение, обясни той.

Медия

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 24 Март 2020 09:32
  Правителството упълномощи Ананиев да закупи 30 000 теста за COVID-19

  Министър-председателят Бойко Борисов и членовете на Министерския съвет проведоха чрез видеоконферентна връзка извънредно правителствено заседание. Това съобщиха от правителствена информационна служба.

 • Вторник, 24 Март 2020 09:32
  Нови симптоми и 4 фази на заболяването

  52% кашлят, 42% имат температура, 22% са с хрема

 • Вторник, 24 Март 2020 09:32
  Ген. Мутафчийски: 13 са новите случаи, 624 са общо заразените

  13 са новите случаи, 624 са общо заразените, което прави увеличение от 2,1%. Няма починали

  494 са изследвани вчера, 18 502 са пробите до днес. 230 са в болница, от тях 33 в интензивно отделение.

  София е огнището за зараза у нас - 370 са доказано заразените.

  Това заяви на редовния брифинг на Националния оперативен щаб за борба за борба с коронавируса неговият шеф. ген. проф. Венцислав Мутафчийски.

  Той подчерта, че репортажите от чужбина показват градове с празни улици, у нас улиците са пълни - това ще ни се "отблагодари".

  Няма нови области, в които има болни от коронавирус.

Оставете коментар