Вторник, 29 Септември 2020

Вторник, 24 Март 2020 16:13

Новият Медицински съвет към МС с различно мнение от Националния оперативен щаб за тестването

Проф. д-р Коста Костов: Медицинският съвет към правителството цели да се справи със здравен проблем, за който нашата здравна система не е подготвена

Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена. Това каза председателстващият Медицинския съвет за борба с коронавируса към Министерския съвет проф. д-р Коста Костов. 

Държавата прави всичко възможно, за да се справи с епидемията, но здравната ни система не разполага с необходимия ресурс, за да се справи с големите й мащаби, заяви Костов. 

Този удар заплашва и нас, ако не се придържаме стриктно към епидемиологичните мерки и не се вслушваме в гласа на разума. Ще се придържаме към основния терапевтичен принцип, който ни придружава ежедневно в нашата работа – "Преди всичко – не вреди". Влизаме в този съвет като лекари и ще излезем от него като лекари. Искаме да опазим имената си чисти на изхода. Единствената ни цел е да направим всичко по силите ни, за да се отскубнем всички заедно с най-малко загуби. Не бихме приели, ако не вярвахме, че можем да се справим“, каза още Костов.

"Нашата цел ще е да създаваме алгоритми за справяне с COVID-19, които ще ви представяме. Предлагам да даваме брифинги два пъти седмично - вторник и петък. Ще имаме и Facebook страница. В тези трудни дни информацията за заразата идва отвсякъде. Трябва да се информираме само от достоверни и проверени източници. Това е целта да поканя Константин Вълков. Той ще се грижи за Facebook страницата ни, на която ще публикуваме информация", разкри още проф. Костов. 

"Искаме да успокоим всички хора, че има достатъчно инфекциозни легла и клиники. Към момента те са 900, но при нужда може да станат 2000. Не можем да коментираме дали има намаляване на заразата. Ние сме в началото на нашата работа и тепърва ще правим оценки. Дано е така. Към момента няма доказано ефективно лечение на COVID-19. Трябва да се мисли много внимателно с лекарствата като хлорохин фосфат. Те дават много странични ефекти. България е поръчала тези лекарства и трябва да се употребяват внимателно. В България има трима излекувани. Ние ще анализираме световните препоръки и ще ги преведем на разбираем език за лекарите тук", разкриха от съвета. 

"Не искаме да влизаме в конфликт с Националния оперативен щаб. Ние сме тук, за да даваме професионалното си мнение. Ако то се разминава с това на щаба, със сигурност това не е на базата на конфронтация. Ние ще казваме какво мислим от чисто здравен аспект. Ние няма да взимаме решения. Ще даваме само предложения и мнение. Сега не е време за лични мъжки битки. Заровили сме всички томахавки. Тези конфликти в случая не са решаващи", категоричен бе проф. Коста Костов.  

"Искам да представя всички колеги. Водя се председател на съвета, но реално ще бъда координатор. 

Членове на съвета - проф. Радка Аргирова - клиничен вирусолог с голяма и тежка професионалнa кариера. Проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика. Проф. Севелина Поповска, която е патолог. Адвокат д-р Мария Петрова, медицинско право. Д-р Цветослава Гълъбова, психиатър. Доц. Атанас Мангъров, педиатър и специалист по инфекциозни болести. Доц. Васил Велчев, кардиолог. Доц. Любомир Киров, общопрактикуващ лекар. Проф. Георги Момеков, фармаколог. Д-р Валентин Павлов, представител на Български лекарски съюз. Проф. Николай Младенов, анестезиолог. Доц. Росен Калпачки, невролог. Д-р Александър Симидчиев, пулмолог. Константин Вълков, програмен директор на Дарик радио", представи членовете на съвета проф. Костов. 

Медиците посочиха, че желанието е алгоритъмът на диагностиката да съдържа: кога, какви тестове, каква интерпретация, какво се прави след първия резултат /независимо от това дали е положителен или отрицателен/, какъв е вторият тест, ако е нужен такъв, и какво се прави после с пациента и с неговото детайлно диагностично определяне и бъдещо поведение.

Беше припомнено, че на този етап няма утвърдена ефективна терапия за лечение и профилактика на това заболяване, а има държави, които имплементират предварителни протоколи за поведение. Страната вече е направила постъпки за осигуряване на резерв от двата вида лекарства, за които има данни, че подпомагат лечението и при необходимост те ще се включат в терапията на пациентите. Беше изтъкнато по време на брифинга, че на този етап тези лекарства са с много странични ефекти.

Психиатърът доктор Цветеслава Гълъбова съобщи, че се увеличават тревожните разстройства, паническите кризи и допълни, че в момента се прави алгоритъм, който да послужи на хората как да си помогнат сами във връзка с появяващата се симптоматика на стрес и тревожност, преди да стигнат до специалисти. Ще се мисли и какво да се направи за работещите специалисти, за превенция на синдрома на "професионалното изпепеляване".

От Съвета заявиха, че ще ползват всички налични ръководства за лечение на коронависуса, в това число от Китай, Италия и Русия.

източници: БТА, Канал 3

Медия

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар