Събота, 08 Август 2020

Четвъртък, 26 Март 2020 10:09

Русия и още 7 държави поискаха пред ООН отпадане на санкциите заради коронавируса

Главният секретар на ООН призова страните от групата на Г-20 да снемат действащите санкции по отношение на други страни за борба с пандемията на коронавируса

Русия, Китай, Иран, Сирия, Куба, Никарагуа, КНДР и Венецуела изпратиха съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с призив да поискат от редица други страни да снемат едностранно санкциите, които пречат на националните усилия за борба с разпространението на новия коронавирус. Текстът на писмата е публикуван на страницата на посланика на Русия в ООН в Twitter, предава ТАСС.

"Ние не можем да позволим политически пречки да стоят на пътя за спасение на човешкия живот. Дойде време за глобална солидарност", се казва в съобщението на дипломата от Русия. 

Припомняме, че преди 10 дни САЩ наложиха поредните санкции за Русия, когато в черните списъци попаднаха още две руски компании - "Техномар" и "Авилон". Американските медии, позовавайки се на Федералния регистър, обясниха, че това е заради промени в правилата за контрол върху експорта, с които се въвеждат по-строги рестрикции. Така в санкционния списък са добавени 24 юридически лица от Русия, Китай, Иран, Пакистан, ОАЕ. Всички включени в списъка компании са квалифицирани като „накърняващи националната сигурност или външната политика на Съединените щати“.

В сряда и  главният секретар на ООН призова страните от групата на Г-20 да снемат действащите санкции по отношение на други страни за борба с пандемията на коронавируса. 

Върховният комисар на ООН за правата на човека - чилийката Мишел Бачелет, също направи обръщение от Женева. В комюнике към световните лидери и ръководители на международни съюзи и организации тя призова да отменят незабавно санкциите, които налагат към отделни държави, предвид тежката пандемия коронавирус, пред която човечеството е изправено и заедно трябва да се преборим.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

“Трябва да се отменят наложените международни санкции на страните, предвид санитарната криза от коронавирус… В този съдбовен за човечеството момент по причини за общественото здраве и защита на правата и животите на милиони хора в тези страни, наложените международни санкции трябва да бъдат отменени, суспендирани”, заяви върховният комисар на ООН.

Според Бачелет, в една пандемия да пречиш на лекарските усилия в една страна чрез санкции увеличава риска за всички останали. Тя даде за пример Иран, където над 1800 са починалите от Covid-19. „В докладите до ООН и организацията, която оглавявам, се изтъква, че липсват основни медикаменти и жизненоважни екипировки в този момент като респираторни апарати, защитни облекла за предпазване на медиците, които обслужват болните. Застрашаващо е и положението във Венецуела, където липсват лекарства, а честото спиране на тока в страната пречи да се ползват респираторните апарати за по-тежките случаи”, изтъква тя.

“Никоя страна сама не може ефикасно да пребори тази епидемия. Трябва да действаме в солидарност, сътрудничество и закрила”, призова Бачелет.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Март 2020 10:09
  195 са новите случаи на коронавирус, което е 3,3 на сто от изследваните

  По данни за последното денонощие новозаразените с коронавирус у нас са 195, при направени 5837 PCR теста. Това е малко над 3,3 на сто от всички изследвани. Седем души са починали, 55-ма пациенти са в интензивни отделения в болници. От днес Германия обявява три региона в България за рискови заради коронвируса - Варна, Благоевград и Добрич, съобщиха от външното ни министерство. Всички пристигащи в Германия оттам ще подлежат на задължително тестване. До получаване на резултата от теста, за тези граждани е в сила задължителна 14-дневна карантина. Обявената глоба за отказ е 25 000 евро.

 • Четвъртък, 26 Март 2020 10:09
  Броят на смъртните случаи от Ковид-19 в Бразилия наближава 100 000

  Броят на смъртните случаи от Ковид-19 в Бразилия наближава 100 000, съобщи нейното здравно министерство, цитирано от Ройтерс.
  То допълни, че за денонощие са установени нови 50 230 случая на коронавирус.

  Снимка: iStock

 • Четвъртък, 26 Март 2020 10:09
  Над 43 млн.лв. са изплатени на микро- и малки предприятия за икономическите щети от COVID-19 по ОПИK

  Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да се създават и оценяват по четири оценителни сесии на седмица, се посочва в прессъобщението

  Общо изплатените до момента безвъзмездни средства към българските фирми по Процедура „Подкрепа на микро- и малки предприятия за преодоляване на икономическите последствия от пандемията COVID-19“ са в размер на 43 580 189 лева, съобщиха от Министерството на икономиката.

  Към днешна дата одобрени за финансиране по процедурата са 7 388 броя проектни предложения, по които стойността на предоставената безвъзмездна финансова помощ е в размер на 61 671 816 лева.

  Увеличеният състав на оценителната комисия ще позволи от следващата седмица да се създават и оценяват по четири оценителни сесии на седмица, се посочва в прессъобщението.

  Управляващият орган на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ е подписал през тази седмица и нови 875 броя административни договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ с одобрените за финансиране кандидати от седма оценителна сесия. Приключена е и оценката по осма оценителна сесия. Към момента е започнала оценката на 14 хил. проектни предложения с регистрационни номера до номер BG16RFOP002-2.073-14000, включително.

  Общо подадени проектни предложения по процедурата на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ са 27 623 броя.

Оставете коментар