Петък, 18 Септември 2020

Четвъртък, 26 Март 2020 10:09

Русия и още 7 държави поискаха пред ООН отпадане на санкциите заради коронавируса

Главният секретар на ООН призова страните от групата на Г-20 да снемат действащите санкции по отношение на други страни за борба с пандемията на коронавируса

Русия, Китай, Иран, Сирия, Куба, Никарагуа, КНДР и Венецуела изпратиха съвместно писмо до генералния секретар на ООН Антониу Гутериш с призив да поискат от редица други страни да снемат едностранно санкциите, които пречат на националните усилия за борба с разпространението на новия коронавирус. Текстът на писмата е публикуван на страницата на посланика на Русия в ООН в Twitter, предава ТАСС.

"Ние не можем да позволим политически пречки да стоят на пътя за спасение на човешкия живот. Дойде време за глобална солидарност", се казва в съобщението на дипломата от Русия. 

Припомняме, че преди 10 дни САЩ наложиха поредните санкции за Русия, когато в черните списъци попаднаха още две руски компании - "Техномар" и "Авилон". Американските медии, позовавайки се на Федералния регистър, обясниха, че това е заради промени в правилата за контрол върху експорта, с които се въвеждат по-строги рестрикции. Така в санкционния списък са добавени 24 юридически лица от Русия, Китай, Иран, Пакистан, ОАЕ. Всички включени в списъка компании са квалифицирани като „накърняващи националната сигурност или външната политика на Съединените щати“.

В сряда и  главният секретар на ООН призова страните от групата на Г-20 да снемат действащите санкции по отношение на други страни за борба с пандемията на коронавируса. 

Върховният комисар на ООН за правата на човека - чилийката Мишел Бачелет, също направи обръщение от Женева. В комюнике към световните лидери и ръководители на международни съюзи и организации тя призова да отменят незабавно санкциите, които налагат към отделни държави, предвид тежката пандемия коронавирус, пред която човечеството е изправено и заедно трябва да се преборим.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

“Трябва да се отменят наложените международни санкции на страните, предвид санитарната криза от коронавирус… В този съдбовен за човечеството момент по причини за общественото здраве и защита на правата и животите на милиони хора в тези страни, наложените международни санкции трябва да бъдат отменени, суспендирани”, заяви върховният комисар на ООН.

Според Бачелет, в една пандемия да пречиш на лекарските усилия в една страна чрез санкции увеличава риска за всички останали. Тя даде за пример Иран, където над 1800 са починалите от Covid-19. „В докладите до ООН и организацията, която оглавявам, се изтъква, че липсват основни медикаменти и жизненоважни екипировки в този момент като респираторни апарати, защитни облекла за предпазване на медиците, които обслужват болните. Застрашаващо е и положението във Венецуела, където липсват лекарства, а честото спиране на тока в страната пречи да се ползват респираторните апарати за по-тежките случаи”, изтъква тя.

“Никоя страна сама не може ефикасно да пребори тази епидемия. Трябва да действаме в солидарност, сътрудничество и закрила”, призова Бачелет.

 

Свързани статии (по етикет)

 • Четвъртък, 26 Март 2020 10:09
  Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН

  Министър-председателят Бойко Борисов ще участва в Общия дебат на 75-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН, който ще се състои от 22 до 30 септември.

  Това съобщи правителствената информационна служба.

  Темата на дебата тази година е: „Бъдещето, което искаме, и ООН, от която се нуждаем: потвърждаване на колективния ни ангажимент към мултилатерализма - справяне с пандемията COVID-19 чрез ефективни многостранни действия“.

  Заради пандемията, причинена от коронавируса, световният форум ще се проведе изцяло онлайн, а не в централата на ООН в Ню Йорк.

  По време на своето изказване в Общия дебат на световните лидери, министър-председателят Борисов ще представи позициите и приоритетите на България по широк спектър от въпроси, включени в дневния ред на сесията и представляващи интерес за нашата страна в регионален и глобален план.

 • Четвъртък, 26 Март 2020 10:09
  154 са новите случаи на COVID-19, починалите са 10

  През последното денонощие още 154 души у нас са се заразили с коронавируса, а 10 са починали, сочат данните на Единния информационен портал.

 • Четвъртък, 26 Март 2020 10:09
  174 нови случаи на Covid-19 , излекувани са 184

  174 са новите случаи на коронавирус у нас през последното денонощие, сочат данните на Единния информационен портал към 00.00 ч. на 17-и септември.

Оставете коментар