Четвъртък, 04 Юни 2020

Неделя, 29 Март 2020 13:40

Ангелкова: На практика 2020 г. се очертаваше да бъде една от най-добрите за българския туризъм, но, за съжаление, това остава в статистиката

Министърката на туризма апелира да не си искаме обратно парите за платени пътувания и почивки, разчита България да има късен летен сезон. Ще има фалити на туроператори, ако ситуацията с коронавируса продължи повече от 3 месеца

"На практика туризмът в момента не функционира. Не само в България, в целия свят. Той е спрял. Няма авиокомпания, която да извършва полети в пълен обем. Няма как в тази ситуация туризмът да функционира, защото най-важното е здравето. Това е цел №1 - да се овладее пандемията от коронавируса".

Така описа пред Нова телевизия състоянието на туризма министър Николина Ангелкова. По думите й, ако тази ситуация продължи повече от 2-3 месеца, със сигурност ще има фалити на туроператори.

Според Ангелкова в момента е много трудно да се направят конкретни анализи. По думите й, в момента работят единствено хотелите, но в много ограничен капацитет, при стриктно спазване на санитарно-хигиенните изисквания.

Ангелкова заяви, че за помощ на туроператорите в момента Еврокомисията предлага "ваучери до 25 000 евро тип "грант", с което да подпомогнат малките и средни предприятия в сектора".

"Трябва да се уточнят и конкретните условия, защото ресурсът не е неограничен. Отделно за сектора важат и всички тези мерки, които бяха обявени от премиера и доразвити от вицепремиера Дончев и г-н Мавродиев, като шеф на българската банка за развитие - всички тези предприятия ще имат достъп през търговските банки до възможностите за кредитиране при облекчени условия", коментира Ангелкова.

По думите й, замисълът в мерките е туроператорите да не връщат пари за вече предплатени услуги, а да издават на клиентите си ваучери за ползване на туристическия пакет в рамките на 24 месеца. Това предложение, обаче, има и много противници.

"Няма как всички страни да са удовлетворени на 100%, защото има огромна липса на ликвидност. Това, което възнамеряваме е, до 13 май - т.е. до един месец след изтичане на извънредното положение, туроператорите да не възстановяват сумите към потребителите, защото този срок от 14 дни (бел.ред. - за връщане на пари при неизвършена услуга) спира да тече в рамките на извънредното положение. Препоръчваме най-горещо и разчитаме на разбирането на потребителите е да приемат възможността за ваучер за срок от 24 месеца, така че, когато ситуацията премине, пътуването да бъде реализирано. В противен случай трябва всички туристически агенции да възстановят всички средства до 13 май. Те няма да имат ликвидност и ще изпаднат в положение на несъстоятелност. И тогава пак потребителите ще трябва да очакват възстановяване на своите претенции през съда. Така че преценката е много тежка в тази ситуация", обясни ситуацията Ангелкова.

Winbet - истинската тръпка от победата! (18+)

Тя направи и прогноза за предстоящия летен сезон, като наблегна на това, че за периода от декември до февруари имаме над 1 338 000 чуждестранни туристи, или 9,5% ръст.

"На практика 2020 г. се очертаваше да бъде една от най-добрите за българския туризъм, но, за съжаление, това остава в статистиката, защото никой нямаше как да предвиди тази пандемия. Това, което в момента предвиждаме по отношение на летния туристически сезон като един реалистично-оптимистичен сценарий - ако започнем юли-август, което ние в момента планираме на първо четене, бихме могли да имаме един късен летен сезон и разработваме кризисна рекламна стратегия, насочена основно към вътрешния ни туризъм и към съседните пазари. Защото много зависи кога авиокомпаниите ще започнат да възстановяват своите полети, от кои дестинации", обясни Ангелкова.

Що се отнася до това дали при наличие на такъв късен летен сезон се предвижда да има облекчения за "вътрешните туристи", като безплатни чадъри, промоции или по-ниски цени, Ангелкова не се обвърза с директен отговор. Вместо това заяви, че трябва непрекъснато да обсъждат всякакви възможности.

"На първо място обсъждаме възможността за туристически ваучери по отношение на българите, които искат да почиват по нашето Черноморие, включително и възможностите за безплатни чадъри и шезлонги. В момента, както се казва, правим сметката, за да видим как ще се отрази това на бюджета. Защото със сигурност това ще изисква определени отстъпки в една или друга посока, така че разработваме различни възможности, които да насочат интереса на българите към българското Черноморие и това да подпомогне донякъде да реализираме един късен летен сезон, ако изобщо го има, разбира се", заключи министърът на туризма.

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Март 2020 13:40
  Нагъл Мутафчийски за “Яко ще измрат”: Стига махленски истории!

  Журналисти се скараха на последния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

 • Неделя, 29 Март 2020 13:40
  След 100 дни: Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

  Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

  Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт, предаде Нова телевизия.

  "Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

  "Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

 • Неделя, 29 Март 2020 13:40
  Таско Ерменков: Увеличаването на цената на топлинната енергия е заради лошо управление

  Либерализацията на пазара за ток се прави на пожар. Много фирми ще бъдат изправени пред фалит, прогнозира народният представител от БСП

Оставете коментар