Четвъртък, 04 Юни 2020

Неделя, 29 Март 2020 19:57

Китай обяви край на епидемията от коронавирус, у нас регистрираните болните се увеличават

Следващата мярка на Щаба - придвижване с декларация в рамките на града

В разгара на пандемията в Европа и Америка, властите в Китай обявиха края на епидемията с коронавируса в страната. Това съобщил на брифинг официален представител на държавния комитет по въпросите на здравеопазването. Той заявил, че към 28 март числото на заразените в Китай е под 3000.

На този фон в България регистрираните с Covid-19 вече са 346.

Новорегистрираните случаи с коронавирус в страната са осем към 17.00 часа. В столицата установените лица са 214. Общият брой на заразените в страната е 346, като 125 са на болнично лечение, а 13 са в интензивното отделение. Това съобщи на редовния си брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб за борба с коронавируса ген. Венцислав Мутафчийски. 

Общият брой на починалите е осем, като средната им възраст е паднала до 66 години. 

Изписани са трима души. Общият брой на изписаните вече е 14. 

Заразените медици са 17, допълни проф. Мутафчийски.

"В Александровска болница има един колега на 69 години, в "Света Анна“ - на 61 години, и шестима амбулаторни. От амбулаторните, единият мъж се е завърнал от Испания през Германия. В Германия е дал положителна проба и е получил телефонно обаждане, че има положителна проба, която е потвърдена в България. Той вече е със симптоматика. Починалата сутринта жена от Благоевград е само на 51 години. Имаме нови изписани с две положителни проби. От Александровска болница – един, от Пирогов – един и от Бургас - един. Броят на изписаните вече, които са с по две отрицателни проби, са 14. От Пещера има изписани двама за домашно лечение. Те още нямат отрицателни проби, но са с добри клинични показатели". 

Проф. Венцислав Мутафчийски подчерта, че общият брой на изследваните проби днес е 276. Още се работи по проби в Националната референтна лаборатория и в Стара Загора.

По повод информациите, че в Русия се използва друго антималарийно лекарство, Мутафчийски коментира, че няма проучвания за въздействието на медикамента върху инфектираните пациенти. 

"Всички лекарства, които се използват в момента, освен традиционните, нямат доказан ефект. В момента вървят около осем клинични проучвания според СЗО. Проучванията обаче продължават между 8 и 10 месеца", уточни той.

Почти всеки интубиран пациент загива, подчерта проф. Мутафчийски и уточни, че това става не само в София, но и в Италия, и в Испания. Сред интубираните у нас има и 37-годишен мъж, настанен в болница "Света Анна", подчерта Мутафчийски.

По думите му въпрос на време е да бъде въведена и следваща мярка - придвижване с декларация в рамките на града.

Положителните 346 проби са от общо над 7000 взети до този момент. 

По данни от Китай, дори след изчистването на вируса пациентите продължават да проявяват симптоми като кашлица, болки в гърдите, общо неразположение и слабост, обясни проф. Мутафчийски. Още не са известни трайните последици от болестта.

Генералът коментира и призива за изграждане на специални центрове за настаняване за 14-дни на всеки, пристигнал в България:

"Колегата пропуска един съществен факт - че пристигащите в България са няколко десетки хиляди на ден. Как си представяте един град колкото София да се изгради или колкото Пловдив.... Трябва реално да гледаме на нещата". 

източници: РИА Новости, БНР

Свързани статии (по етикет)

 • Неделя, 29 Март 2020 19:57
  Нагъл Мутафчийски за “Яко ще измрат”: Стига махленски истории!

  Журналисти се скараха на последния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

 • Неделя, 29 Март 2020 19:57
  След 100 дни: Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

  Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

  Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт, предаде Нова телевизия.

  "Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

  "Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

 • Неделя, 29 Март 2020 19:57
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

Оставете коментар