Петък, 18 Септември 2020

Неделя, 05 Април 2020 17:32

Държавата поема и част от осигуровките по схемата „60/40“

Менда Стоянова: Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40

 

Бюджетната комисия в НС прие предложение на Йордан Цонев, така държавата, освен 60%, ще заплати и осигуровките, така че сега схемата ще бъде наистина 60/40. Това заяви депутатът от ГЕРБ Менда Стоянова след днешното заседание на бюджетната комисия на НС. 

„Решихме в бюджетната комисия да се съобразим с исканията на бизнеса. Освен прилагане на мярката 60 на 40 за бизнеса, държавата, освен тези 60%, ще заплати и осигуровките, които се дължат от работодателя. Т.е. схемата няма да е 70 на 30, а ще бъде наистина 60 на 40. Смятам че можем да поемем този допълнителен разход“. Това заяви след заседание на бюджетната комисия нейният председател Менда Стоянова, с което на практика потвърди изказваното досега от работодателите твърдение, че предвижданата помощ не е 60, а 20 на сто помощ от държавата за бизнеса.

Ще се поемат само вноските на работодателя - личната остава за служителя, каза още Менда Стоянова. "Смятам, че при тази ситуация може да поемем този допълнителен разход от тези милиард и половина във фонд "Безработица". Това значително подобрява мярката и дава възможност на повече работодатели да се възползват", уточни тя.

"Освен това може да се взема безлихвен кредит от 1 500 лв. на месец, срок на погасяване – 10-годишен. От това може да се възползват всички самоосигуряващи се лица", добави тя. "Приехме и текст всички общини да редуцират или освободят от наеми или такси за ползване - тротоарно и т. н., своите наематели за срока на извънредното положение", каза Менда Стоянова.

Тя заяви, че предложението за редуциране на глобите също е било прието. „То ще се отнася за другите мерки извън нарушението на мярката за карантина. Там глобата остава 5 000 лв. Една разходка в парка ще струва на този, който бъде хванат, 300 лв. При повторно нарушение глобата ще бъде 1 000 лв.“, каза още Стоянова.

Припомняме, че вчера четирите големи работодателски организации внесоха в Народното събрание предложения, които да гарантират ефективност на мярката „60/40“, тъй като реално възползвалите се от нея към момента представляват изключително малка част от предприятията в страната. Така Задължението за начисляване и изплащане на брутното трудово възнаграждение на работниците при престой, скрепено със задължението за начисляване и изплащане на брутното трудово възнаграждение, в ситуация на извънредно положение от неработещи предприятия, за неопределено дълъг период от време, е предпоставка за постигане на точно обратния на целения ефект, а именно – съкращения на работници и служители, вместо запазване на заетостта.

Свързани статии (по етикет)

Оставете коментар