Четвъртък, 04 Юни 2020

Вторник, 07 Април 2020 08:57

Нови 24 регистрирани с Covid-19 за денонощието, общо броят в България се увеличи на 565

Много е рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден, категоричен е ген. Мутафчийски

Още 24 новозаразени с Covid-19 има за последното денонощие. От тях 15 са в София. Общо за страната броят нарасна на 565, съобщи председателят на Националния оперативен щаб ген. проф. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в 8 ч.

201 от заболелите са настанени в болница, а от тях 26 са в интензивно отделение. От случаите в София в "Пирогов" са приети 4, в Александровска болница – един.

Положителна проба има в Центъра за Спешна медицинска помощ в София и общо стават 8. В "Токуда също има един заразен. От последните заболели за денонощието 16 са настанени в болница.

Общо за деня са направени 299 изследвания.

Общо излекуваните от COVID-19 в България са 42, а от тях 27 са мъже и 15 жени. Има нови излекувани. Трима от ВМА - мъже на 53 и 64 г. и жена на 34 г. Общият брой е 42-ма души, или 7,4%. Излекуваните мъже са 27, а жените -15. Средната възраст е 46 години. От ВМА са изписани трима - мъже на 53 и 64 г. и жена на 34 г.

Починалите до момента са 22, средната им възраст е 66,6 години.

Winbet - на един клик разстояние! (18+)

В началото на брифинга ген. Мутафчийски честити днешния ден – Световен ден на здравето и здравния работник – на всички, които работят в сферата на здравеопазването и най-вече на тези лекари, сестри и санитари, които са на фронтовата линия срещу коронавируса, на спешните медици, на лаборантите, на служителите в РЗИ.

На въпрос има ли недостиг на PCR тестове, Мутафчийски отговори, че в Бургас имат 100 PCR теста. Всяко изследване се заплаща 60 лв. от НЗОК ако съответната лаборатория има договор с касата и трябва да заявяват доставка на тестове, уточни Мутафчийски.

17-годишният младеж, който е трябвало да си бъде вкъщи под карантина, е успял да зарази 7 негови съученици. "Вече се вижда, че тези младежи, които се събират на тумби в София са рискова група", добави Мутафчийски.

За тестването на медици, Мутафчийски каза, че в Италия трябва да припаднеш на работното си място, за да те тестват. А при нас всяко медицинско лице, което има нужда от тест, се тества, добави той.

"Това, което обсъждахме с премиера, е актуалното състояние в България и има ли тенденция за промяна на мерките. Плод на тези обсъждания е и заповедта на министъра за фермерските пазари и всичко свързано с животновъдство, растениевъдство, достъпа да фермерските пазари. И другото е достъпът до границите. Много е рано да се говори за разхлабване на мерките. Със сигурност трябва да останат до Великден", категоричен е ген. Мутафчийски.

Свързани статии (по етикет)

 • Вторник, 07 Април 2020 08:57
  Нагъл Мутафчийски за “Яко ще измрат”: Стига махленски истории!

  Журналисти се скараха на последния брифинг на Националния щаб за борба с коронавируса.

 • Вторник, 07 Април 2020 08:57
  След 100 дни: Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб

  Това обяви премиерът Бойко Борисов и подчерта, че Щабът си е свършил перфектно работата

  Спират ежедневните брифинги на Националния оперативен щаб. Това обяви премиерът Бойко Борисов. Щабът ще продължи да функционира до 31 декември, а данните за заразените ще бъдат обявявани на информационния сайт, предаде Нова телевизия.

  "Това непрестанно включване на Щаба създава безпокойство. Вирусът не е утихнал, но ние психологически искаме да се върнем към нормалния начин на живот. Това е добре за финансите, икономиката, но и за психичното здраве на хората", добави Борисов.

  "Днес стават 100 дни, откакто издадох заповедта за откриването на Национален оперативен щаб", припомни премиерът и благодари на всички българи, че са спазвали мерките на Щаба.

 • Вторник, 07 Април 2020 08:57
  Борисов: След 15 юни остават само социалните мерки

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски. "Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски", каза премиерът.

  Започна първо присъствено заседание на МС след пандемията.

  След 15 юни остават само социалните мерки. Това каза в началото на редовното правителствено заседание премиерът Бойко Борисов, предаде  Агенция „Фокус“.

  Министър-председателят се обърна към министрите да спазват заповедта за носене на маски.

  „Недомислието на заповедта как ни се отрази и на нас. Ако донесем по една чиния с ядене, може да сте без маски, ако е ресторант, може да сте без маски, а сега трябва да сте с маски. Представете си как изглежда това. Сега сме се маскирали. Ако донесат ядене, може да сме без маски. Честит рожден ден на Емил Караниколов. Ако приемем бонбоните за ястие, може да свалим маските.

Оставете коментар